Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Urszulla 21:10, 12 maj 2020

Milka napisał(a)

Na pewno takie zielone, cieniutkie gąsienice, ubijałam takowe. Nie, to nie chrabąszcze

Miałam te gąsienice z drugiej strony domu ale na orlikach, zjadały je w ciągu 1 nocy. A tu żadnych gąsienic nie ma. W dodatku żarowały też jesienią. Na szczęście może nie ruszą wszystkich pąków.

Takie propozycje:
Chrząszcz kwieciak malinowiec, ogrodnica niszczylistka. Stawiałabym na tą drugą bo w pobliżu jabłonie.
daszum 21:11, 12 maj 2020

Irenko, u Mirki przeczytałam, że oprócz bogactwa innych roślin masz 150 hortensji i 200 drzew i ta informacja zrobiła na mnie wrażenie
Na zdjęciach widać, że masz wszystko pięknie zagospodarowane, podziwiam, że dajesz radę to wszystko ogarnąć.
Poppy 00:10, 13 maj 2020

Milko, U Ciebie jak zwykle inna pora roku
Wszystko jest juz tak bardzo do przodu. Orliki masz przepiekne, u mnie nie chca rosnac, a kupilam specjalnych takich, bialych, fioletowych, rozniastych. Kwitna tylko w pierwszym roku, a tak poza tym to te, co sie same zasieje, z nasion przyniesionych przez wiatr albo ptaki, o i ile cos ich po drodze nie pozre(niekoniecznie te orlikowe gasienice).

Doczytalam o Mamie. Glaski, Kochana. I usciski.
Milka 04:46, 13 maj 2020

Malgosik napisał(a)

Ja też planuje jakieś kwitnące pnącze puścić na płot spacerowiczom. Ale po wymianie plota.
Może mojego Klona wsadzę do donicy, to zacznie rosnąć
Masz co pokazywać.

Pewnie się ucieszą i będą się zatrzymywać.
Ja mam od frontu żywopłot z ligustra variegata pomieszany z berberysem i jak ten ligustr ma nowe przyrosty, to widzę że ludzie często się zatrzymują i jadą po nim ręką, taki mięciutki o tej porze i ładny.
W donicy mam 2 klony i oba super się sprawują, lepiej, jak Garnet w gruncie. Nie okrywam, nie chowam donic., może warto sobie koło domu jakiś klonik wsadzić
Milka 04:54, 13 maj 2020

oliwka napisał(a)
Irenko, ja pochowałam hortensje, wystraszyłam się. U nas wraz z deszczem padał mokry śnieżek. Orliki i te bodziszki białe piękne i ja chętnie wezmę szczepkę. Jestem chętna na wszystko co jest małe i białe albo cytrynowe. Ja kupiłam jarzmianke bordowa i może ci przywiozę bo u mnie ona jednak jest za ciemna.

Kasiu, na balkonie to jednak rośliny ciut inaczej wytrzymują, niż w gruncie, dobrze że schowałaś. Zapowiadali mrozy nocne, ale już widzę zmianę, nie ma być, całe szczęście.
Z takich roślin, jak potrzebujesz, kolor i wielkość, to tylko bodziszek, orlik i jeszcze orlik z cytrynowymi liśćmi, ale trzeba szukać siewki. Z traw hakonki, ale masz i Elata oraz złote proso, to też mam i dam ci.
Milka 04:56, 13 maj 2020

wiunia napisał(a)
No to nacieszyłam oczy pięknym kwieciem i bogactwem roślin wszelkiej maści . Pięknota!

Cieszę się.
Wczoraj wiało, zimno, a ja kanty ciut robiłam, mąż mówi że znowu krzywo, żywopłot berberysowy cięłam i rąk nie czuję i dalsze przesadzanie werbeny i tulipanów botanicznych.
Milka 04:57, 13 maj 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Byłam, widziałam, zajrzę znowu. Pozdrawiam

Dzięki za odwiedziny.
Hania u was chyba chłodno, zaraz idę polatać po waszych ogrodach
Milka 04:59, 13 maj 2020

ElaS napisał(a)
Pospacerowałam po Ogrodzie.
U Ciebie taka już pełna wiosna, prawie początek lata. Tyle kolorów. U mnie dużo inaczej. Właściwie, to dopiero się porządnie zazieleniło. Kwestia lokalizacji ale także ogrodowych roślin. I czas, i różnorodność odmian.
Czerpię inspirację z Twojego ogrodu

Elu, teraz po tych deszczach, to taka eksplozja majowa. Szkoda, że ciepła nie ma.
Miło mi słyszeć, że znajdujesz u mnie inspiracje, mam wrażenie że mam coraz mniej błędów ogrodowych, jeszcze parę rzeczy koryguję, ale jak to z ogrodem, końca nie ma i chyba o to chodzi w tym ogrodnictwie, serdecznie pozdrawiam
Milka 05:01, 13 maj 2020

Urszulla napisał(a)

Zwija liście ( spodnią stroną do środka chyba)nimułka różana, trzeba liść spalić bo w środku są jaja.chyba że pędy górne zamierają to co innego.

Chyba ona, wczoraj zrobiłam oprysk, ciut oberwałam tych liści. I widziałam takie małe czarne gąsienice, jak wsuwają liście. Ale tylko kawałek koło domu, na ogrodzie nie.
Ledwo dalie wyłażą, a już je ślimaki wsuwają, chyba w nocy. Zakryłam doniczkami na noc, na dzień na słońce i będę je chować przed nimi
Milka 05:15, 13 maj 2020

Urszulla napisał(a)

Miałam te gąsienice z drugiej strony domu ale na orlikach, zjadały je w ciągu 1 nocy. A tu żadnych gąsienic nie ma. W dodatku żarowały też jesienią. Na szczęście może nie ruszą wszystkich pąków.

Takie propozycje:
Chrząszcz kwieciak malinowiec, ogrodnica niszczylistka. Stawiałabym na tą drugą bo w pobliżu jabłonie.

U mnie jakieś pojedyncze orliki też obżarte, ale reszta ok.
Żadnego z tych, co wymieniłaś u siebie nie widziałam, chyba że w nocy buszują.