Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 05:18, 13 maj 2020

daszum napisał(a)
Irenko, u Mirki przeczytałam, że oprócz bogactwa innych roślin masz 150 hortensji i 200 drzew i ta informacja zrobiła na mnie wrażenie
Na zdjęciach widać, że masz wszystko pięknie zagospodarowane, podziwiam, że dajesz radę to wszystko ogarnąć.

Danusiu, no jakoś tak się naklamociło za te lata.
Teraz dumam, gdzie posadzić 4 anabelki, rok temu na odczepnego patyki w takim roboczym miejscu wsadziłam i wyrosły bardzo dorodne, a prawie tam nie zaglądam, więc chyba wykopie i na tyły domu dam, pomyślę, bo na rabatach już miejsca brak.
Drzew było dużo więcej, a jak zaczęły rosnąc, to las i wycinaliśmy, na razie żadnych już nie planuję, chyba że coś naturalnie wyleci.
Starałam się jakoś połączyć stare nasadzenia z nowymi, nie było łatwo, bo wszędzie korzenie, ale jakoś nawet jest, dzięki za pochwały
Milka 05:22, 13 maj 2020

Poppy napisał(a)
Milko, U Ciebie jak zwykle inna pora roku
Wszystko jest juz tak bardzo do przodu. Orliki masz przepiekne, u mnie nie chca rosnac, a kupilam specjalnych takich, bialych, fioletowych, rozniastych. Kwitna tylko w pierwszym roku, a tak poza tym to te, co sie same zasieje, z nasion przyniesionych przez wiatr albo ptaki, o i ile cos ich po drodze nie pozre(niekoniecznie te orlikowe gasienice).

Doczytalam o Mamie. Glaski, Kochana. I usciski.

Poppy, fajnie że jesteś
Dużo opadów i bujnęło, ale ciepła brak, nie da się posiedzieć, nawet robić w ogrodzie, bo wieje zimny wiatr.
Orlikami mnie zaskoczyłaś, bo one prawie, jak chwast, wszędzie się sieją. Trzeba zostawić kwiatostan i wysyp nasion będzie w każdym zakamarku. Dość łatwo siewki rozpoznać, bo ma charakterystyczne liście. Osobiście bardzo je lubię, widać je, kolory piękne, bezproblemowa roślina, wytrzymałe na suszę.
Dzięki za głaski
Margerytka40 07:38, 13 maj 2020

Irenka u Ciebie busz taki już wyrósł. Cudnie wszystko wygląda.
Milka 07:39, 13 maj 2020

Ano, po deszczach tylko za chłodno, no i chwasty bujnęły, najtrudniej mi ten szczawik zwalczyć, a w trawniku kurdybanek, chyba muszę się z nim polubić
Margerytka40 07:42, 13 maj 2020

U mnie szczawik w kostce wyrósł... wrrr. Chyba wrzątkiem będę go lać
Milka 07:44, 13 maj 2020

Raczej nie pomoże, one mają takie długie i mocne korzenie, ze odrastają, nawet jak kiedyś je chemią ostro potraktowałam
BKosimkArt 07:54, 13 maj 2020

Milka napisał(a)
Raczej nie pomoże, one mają takie długie i mocne korzenie, ze odrastają, nawet jak kiedyś je chemią ostro potraktowałam

To prawda, ciężka sprawa z tym szczawikiem... u mnie też wyrasta wszędzie a najgorzej że w kostce i jeszcze się wysiewa...
Milka 07:55, 13 maj 2020

Oj tak, a mi kiedyś jak strzelił nasionem w oko, to bolało
Malgosik 09:08, 13 maj 2020

Milka napisał(a)

Pewnie się ucieszą i będą się zatrzymywać.
Ja mam od frontu żywopłot z ligustra variegata pomieszany z berberysem i jak ten ligustr ma nowe przyrosty, to widzę że ludzie często się zatrzymują i jadą po nim ręką, taki mięciutki o tej porze i ładny.
W donicy mam 2 klony i oba super się sprawują, lepiej, jak Garnet w gruncie. Nie okrywam, nie chowam donic., może warto sobie koło domu jakiś klonik wsadzić

Dobry pomysł.
W szkółce taki wielki na 3 m klon rośnie w donicy i daje radę.
Muszę pomyśleć gdzie by go ewentualnie ustawić.
mrokasia 09:17, 13 maj 2020

Masz przepiekne orliki . Ja w zeszłym roku miałam jeden, w tym więcej bo się rozsiał tylko muszę poprzesadzać bo towarzystwo wyrosło mi na ścieżce .
A na widok Twojego klona Oridono aż oniemiałam. Kupiłam go sobie w zeszłym roku - dość wysokie ale szczupłe drzewko z jednym wiodącym pędem. I tak sobie myślę - jak się tak rozszaleje jak Twój to nie wejdę to domku ogrodnika . Ile Twój ma lat?