Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 06:59, 09 kwi 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Wszystkie drzewka z nasion trzeba długo czekać na kwitnięcie. Mam na osiedlu piękne Magnolie mają też czerwone owoce mogłabym nasiać magnolii od groma, ale kiedy by zakwitły już nie za mojego życia.
Mam tulipanowca już 8 lat i każdej wiosny wypatruje kwiatów. Przeczytałam, że jeżeli tulipanowiec jest wyhodowany z nasion to kwitnie po 15-20 latach. Musiałabym przekroczyć normę życiową wiele lat aby zobaczyć to kwitnięcie.

Grujecznik słyszałam, że przereklamowany, ale nie był drogi więc kupiłam co będzie to będzie.

U nas dzisiaj sypało gorzej niż w zimie. Co chmura przejdzie słońce już do dobrze grzeje i po śniegu.

Byłam.przed chwilą na wątku Sylwii po obejrzeniu można w kompleksy wpaść po pełna wiosna. Piwonie po 30 cm wysokie. U mnie jeszcze z ziemi nie wyszły.

Jutro jadę tyrać.

Pozdrawiam Milus

To prawda, że z nasion zawsze długie czekanie. Dlatego jestem ciekawa, co mi wyjdzie z magnolii moim sposobem.
Grujecznik kompletnie mi nie leży, ale każdy lubi, co lubi.
Mój tulipanowiec zakwitł po 8 latach, ale też się rozczarowałam, bo te kwiaty trzeba wypatrywać, dlatego bez żalu go z 8-10m skróciłam na 2m, nie walczę już z tą ilością liści, a drzewko jest i fajnie wygląda.
Pogoda i u mnie wariowała. Piwonie u mnie też dorodne, te majowe najszybsze.
Eluś, miłego tyrania, dobrej pogody i zdrówka
Agatorek 08:26, 09 kwi 2021

Milka napisał(a)

Agnieszka, domowa roślina, ale ja je wiosną na zewnątrz sadzę, nie potrzebują dużo wody i nie muszę latać i podlewać.
U mnie w domu też kiepsko z roślinami, tylko storczyki i skrzydłokwiaty dają radę przeżyć.
Doczekasz, magnolie wcale tak wolno nie rosną.
A rozchodniki możesz sobie teraz podzielić i za rok znowu masy nabiorą.
Mój judaszowiec ma już 10 lat, ciepłe miejsce, wysoki na 6m lub ciut więcej, podcinam od dołu bo zasłania inne rośliny i krzewy.

Rozchodniki w tym roku zostawię, to małe kępki jeszcze. Ale może coś uszczknę od mamy (te dwie kępki są od niej), ma ich dużo więcej .

Mój judaszowiec ma ze 4 lata i około 2 metrów wysokości, ładnie rozgałęziony. Narazie nic mu nie ucinam . Bardzo lubię jego liście. Może kiedyś skuszę się na odmianę płaczącą . (Ten mój jest „zwykły”, kanadyjski).

Agatorek 08:29, 09 kwi 2021

Irenko, mam pytanie o magnolię. Jesienią moje szkodniki trochę mi jedną „skróciły”. To była gałązka z pąkami, wsadziłam ją do wody i postawiłam na parapecie w budynku gospodarczym. Teraz te pąki zaczynają pękać.
Co mam zrobić z tą gałązką? Wsadzić do ziemi? Doniczki?
Jak przekwitnie, czy teraz?

beta 08:36, 09 kwi 2021

Irenko, 26 magnolii?!...więcej niż w niejednej szkółce
moje sasanki jeszcze śpią..buziaki
kasia1 09:18, 09 kwi 2021

Irenko, zajrzałam do Ciebie i się zakochałam. Ale u Ciebie przepięknie. Nie mam szansy przeczytać, przejrzeć wątku. Fajnie, że masz wizytówkę.
Napisz poproszę, to to za wielki obsypany białym kwieciem krzew na str. 1 i 3 wizytówki? Jaśminowiec? Obiela? Co to jest?

I pytanie jeszcze, na str. 3 widać trzy kępy traw, to chyba trzcinniki są. U siebie mam karl foerster, ale jeszcze skromniutkie są. Czy u Ciebie się tak rozrosły, czy sadziłaś po kilka sztuk?
MiluniaB 10:06, 09 kwi 2021

Wow tyle magnolii w jednym ogrodzie to chyba tylko Irenko u Ciebie

Jak ja się cieszę, że w tym sezonie mogę być na bieżąco i wszystko podziwiać

Co do czosnków to nie mam pojęcia. Może dlatego, że liście takie długieeeeee i się położyły, bo pączki wypuszczają, więc jest ok.

Irenko zajrzyj do mnie i podpowiedz jeszcze w temacie magnolii
Milka 11:09, 09 kwi 2021

Agatorek napisał(a)

Rozchodniki w tym roku zostawię, to małe kępki jeszcze. Ale może coś uszczknę od mamy (te dwie kępki są od niej), ma ich dużo więcej .

Mój judaszowiec ma ze 4 lata i około 2 metrów wysokości, ładnie rozgałęziony. Narazie nic mu nie ucinam . Bardzo lubię jego liście. Może kiedyś skuszę się na odmianę płaczącą . (Ten mój jest „zwykły”, kanadyjski).

No to za rok, fajnie że u mamy masz zapas.
Jak nie ma potrzeby, nic nie rób. Ja to robię z konieczności, za gęsto tam mam, i on i dereń Rubrum kwiecisty i dereń kousa i róże, dlatego podgalam.
U mnie też kanadyjski.
Milka 11:11, 09 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
Irenko, mam pytanie o magnolię. Jesienią moje szkodniki trochę mi jedną „skróciły”. To była gałązka z pąkami, wsadziłam ją do wody i postawiłam na parapecie w budynku gospodarczym. Teraz te pąki zaczynają pękać.
Co mam zrobić z tą gałązką? Wsadzić do ziemi? Doniczki?
Jak przekwitnie, czy teraz?

Sorry, że z opóźnieniem, musiałam jechać do Wrocławia, coś załatwić, właśnie wróciłam.

Ja bym już ją dała do ziemi z doniczką, wcześniej może nawet w ukorzeniaczu pomoczyła. Nabierze wigoru i być może na jesień będzie gratisowa magnolia.
Milka 11:12, 09 kwi 2021

beta napisał(a)
Irenko, 26 magnolii?!...więcej niż w niejednej szkółce
moje sasanki jeszcze śpią..buziaki

Jakoś tak wyszło, sama się dziwię.
A że je lubię, będę prowadzić ,,hodowlę".
Moje sasanki na patelni, dlatego szybko.
Milka 11:18, 09 kwi 2021

kasia1 napisał(a)
Irenko, zajrzałam do Ciebie i się zakochałam. Ale u Ciebie przepięknie. Nie mam szansy przeczytać, przejrzeć wątku. Fajnie, że masz wizytówkę.
Napisz poproszę, to to za wielki obsypany białym kwieciem krzew na str. 1 i 3 wizytówki? Jaśminowiec? Obiela? Co to jest?

I pytanie jeszcze, na str. 3 widać trzy kępy traw, to chyba trzcinniki są. U siebie mam karl foerster, ale jeszcze skromniutkie są. Czy u Ciebie się tak rozrosły, czy sadziłaś po kilka sztuk?

Kasiu witaj
Od czasu wizytówki bardzo się zmieniło, ale nie mam czasu aktualizować.
Pierwsze białe- to magnolia gwiaździsta, potem dużo białego- to jaśminowce z żylistkami. Trzciniki mam inne i w innym miejscu, pewnie miskanty Mornning Light, inne trawy to hakonki, carex szerokolistny variegata, carex Elata.
Jeszcze tam rozplenice, więc dokładnie nie wiem, o które chodzi.
Wątku nie czytaj, nowy sezon zaczynamy.