Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

danuta_szwajcer 09:51, 03 maj 2021

No to ulga dla Was, że psiunia już wesoła U nas też taka beznadziejna pogoda i wiatr dzisiaj straszny, zwiało mi duże donice pelargonii co je przechowałam przez zimę to teraz mi je połamało. Ale i tak masz już bujnie i jakie hosty już, magnolie cudne. Pozdrawiam i miłego dnia, może coś jednak porobimy
Basieksp 10:35, 03 maj 2021

Milka napisał(a)
klon Garnet i złote proso

tam gdzie gołe placki, tak daleko w sezonie hakonki zachodzą i wiosną szpeci to

sumak Tiger Eyes

jedyne tulipany, które same się mnożą i co rok tak samo kwitną, ktoś z forum kupił mi je w Holandii

Widzę, że masz sumaka, czy ta odmiana też się tak rozchodzi po ogrodzie, ogólnie sumak bardzo mi się podoba, ale trochę się go obawiam , ale już jakiś czas nad nim się zastanawiam
Roocika 10:38, 03 maj 2021

Irenko, czy Ty przycinasz swoje mahonie? Ile one mają lat u Ciebie i jakie są duże?
Przepraszam za tyle pytań.
Niektórzy piszą, że to zwyklaki a one za mną chodzą
Milka 11:14, 03 maj 2021

danuta_szwajcer napisał(a)
No to ulga dla Was, że psiunia już wesoła U nas też taka beznadziejna pogoda i wiatr dzisiaj straszny, zwiało mi duże donice pelargonii co je przechowałam przez zimę to teraz mi je połamało. Ale i tak masz już bujnie i jakie hosty już, magnolie cudne. Pozdrawiam i miłego dnia, może coś jednak porobimy

Duża, człowiek zdaje sobie sprawę z tego, jak już to minie, jak inaczej działa.
Pogoda wszędzie taka, słonko dziś, ale wiatr. Ojej, szkoda donic, ciągle coś, jednak życie ogrodnika to nie lada wyzwanie.
Może, jak przestanie wiać, ja na razie w pieleszach i na forum i na telefonie z dziewczynami
Milka 11:16, 03 maj 2021

Basieksp napisał(a)

Widzę, że masz sumaka, czy ta odmiana też się tak rozchodzi po ogrodzie, ogólnie sumak bardzo mi się podoba, ale trochę się go obawiam , ale już jakiś czas nad nim się zastanawiam

Tak Basiu, mam 5 lat albo i 6 nawet. Nie on, nie lezie jak te zwykłe; tamte miałam i walczyłam z 8 lat, zanim usunęłam wszystko, masakra była. Ale powiem, że znalazłam siewkę, nie odrost, bo osobny korzonek i zamiast zostawić, wywaliłam. Tak myślę, ze na wszelki wypadek kwiatostan trzeba usuwać.
Milka 11:20, 03 maj 2021

Roocika napisał(a)
Irenko, czy Ty przycinasz swoje mahonie? Ile one mają lat u Ciebie i jakie są duże?
Przepraszam za tyle pytań.
Niektórzy piszą, że to zwyklaki a one za mną chodzą

Asiu pytaj, bo lepiej błędów nie popełniać.
Moje już 20 lat mają. Po przekwitnięciu radykalnie przycinam, wtedy trzymają zwartą bryłę, liście są ładniejsze i obficiej kwitną. Obecnie mają około 1m wysokości, zetnę z 20-30cm, ponownie wyrosną do 1m. Da się je kontrolować.
Wiem, że nie są dla wielu hitem, ja je kocham. A ten zapach, czuję się jak w raju. No i one zimozielone, liść ciemno zielony, błyszczący, choroby nie łapią. Po mroźnej zimie parę liści mogą zgubić. Siewki lokuje pod murem i gdzie sie da, tak je lubię, ale chyba jestem wyjątkiem.
Uwielbiam mocno pachnące rośliny, aby zapach niósł się po całym ogrodzie. No i bzyczki mają raj.
Basieksp 12:09, 03 maj 2021

Milka napisał(a)

Tak Basiu, mam 5 lat albo i 6 nawet. Nie on, nie lezie jak te zwykłe; tamte miałam i walczyłam z 8 lat, zanim usunęłam wszystko, masakra była. Ale powiem, że znalazłam siewkę, nie odrost, bo osobny korzonek i zamiast zostawić, wywaliłam. Tak myślę, ze na wszelki wypadek kwiatostan trzeba usuwać.

Dziękuję za informację może sobie takiego kupię one naprawdę mi się podobają
Milka 12:10, 03 maj 2021

No bo on jest piękny i ma taki limonkowy, radosny kolor, listki takie pierzaste, delikatne
danuta_szwajcer 12:24, 03 maj 2021

Milka napisał(a)

róże okrywowe w tych małych betonowych donicach, też rewelacyjnie poradziły sobie

pachnie
jednak położy mąż przezroczysty dach na pergoli, bo mi kafle moczy i pękają, no i krzeseł żal

Jak wspominam Twój ogród to zawsze mam w pamięci na powitanie z daleka widziałam tą olbrzymią hakonkę i te cudne piwonie za nimi, które zapraszały do ogrodu i te cudne Twoje zakątki, zakamarki. Irenko czy na drugim zdjęciu z brzegu to trawka? Bo taką od Ciebie dostałam i mi się rozrosła i się zastanawiam czy też tak obsadzić nią tylko tam mam półcien będzie rosła znasz nazwę może? Dziure mam po usunięciu pięknego 30 letniego bukszpanu chodz korzenia nie byłam ray usunąc i odrasta ładnie Też lubie zapach machoni, piękny widok Wróciłam z ogrodu bo tak zimny wiatr , ze szok
Dorota123 12:34, 03 maj 2021

U nas też zimnica, trzeba umyć kamień w altanie, ale w taką pogodę nie chce się ani robić, ani siedzieć a altanie.
Twoje trawy już pięknie rosną, u mnie słabiutko się rozkręcają.