Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

mirkaka 09:07, 06 kwi 2022

Irenko, lubię wiosną do Ciebie zaglądać U was jak zawsze cieplej, ale u nas mimo zimna wiosna swoje prawa ma i nic jej nie zatrzyma U nas susza, wczoraj trochę popadało ale to kropla w morzu.. sama zaczynam już podlewać, tylko tej wody szkoda tyle lać na rabaty.
Zdolności i chęci kucharzenia zazdroszczę, ja tego nienawidzę robić
Basilikum 09:31, 06 kwi 2022

U Ciebie to mozna godzinami siedziec i o swiecie zapomniec

Pozdrawiam serdecznie
Joku 10:40, 06 kwi 2022

Milka napisał(a)

Bardzo fajnie wyszedł tobie żywopłocik otaczający schody.
Wiosna o wiele bardziej zaawansowana u ciebie.
Joku 10:44, 06 kwi 2022

Milka napisał(a)

Co to za zielona trawa?
Zasilasz teraz czymś rośliny w donicach?
Myślałam że twoje łuki przylegają bezpośrednio do muru a one chyba w jakiejś odległości są zlokalizowane?

Same pytania mi wyszły .
Milka 11:25, 06 kwi 2022

mirkaka napisał(a)
Irenko, lubię wiosną do Ciebie zaglądać U was jak zawsze cieplej, ale u nas mimo zimna wiosna swoje prawa ma i nic jej nie zatrzyma U nas susza, wczoraj trochę popadało ale to kropla w morzu.. sama zaczynam już podlewać, tylko tej wody szkoda tyle lać na rabaty.
Zdolności i chęci kucharzenia zazdroszczę, ja tego nienawidzę robić

Mirka, to fakt, mamy cieplej.
U mnie też susza, ale popadało i od razu lepiej, wody nałapałam, mogę przesadzać.
Są miejsca, gdzie przez drzewa ani kapka wody nie dociera i wtedy, jak Ty. leję i leję, a nie lubię tego.
Ja lubię na spokojnie gotować, jak sobie zaplanuję, idzie ok
Milka 11:26, 06 kwi 2022

Basilikum napisał(a)
U Ciebie to mozna godzinami siedziec i o swiecie zapomniec

Pozdrawiam serdecznie

U ciebie pewnie też juz wiosna, zawsze patrzę, jak pogoda u ciebie, to wiem, że za chwilę u ns tak będzie, buziaki Iza
Milka 11:27, 06 kwi 2022

Joku napisał(a)

Bardzo fajnie wyszedł tobie żywopłocik otaczający schody.
Wiosna o wiele bardziej zaawansowana u ciebie.

Wkoło ta rabata tym cisem otoczona. To odmiana Brzeg, dziś bym tylko je sadziła.
Też mam wrażenie, że szału nie ma, ale cóż, cieszyć się trzeba tym, co jest
Milka 11:29, 06 kwi 2022

Joku napisał(a)

Co to za zielona trawa?
Zasilasz teraz czymś rośliny w donicach?
Myślałam że twoje łuki przylegają bezpośrednio do muru a one chyba w jakiejś odległości są zlokalizowane?

Same pytania mi wyszły .

To Jolu trzcinniki krótkowłose inaczej brachytychia, język można połamać.
Do tej pory nie stosowałam nawozu, ale może w tym roku sypnę. Na pewno ogrodowe mus nawozić.
Nie, od łuków do muru jest metr z małym okładem, nigdy nie mierzyłam, swobodnie za nimi chodzę. Lubię pytania
SlonecznyOgrod 12:32, 06 kwi 2022

Milka napisał(a)

Te drzewa, które wymieniasz, to same piękności.
30 to w liczbie dużo, ale sadzenie błyskawiczne.

Teraz odnośnie magnolii Leonard Messel.
Kaśka- Bawarka wychwalała je pod niebiosa,piała z zachwytu, jak ją pokazywała, zapragnęłam i ja, udało się, stacjonarnie trafiłam i 3 kupiłam. Dałam je za łuki, rosną u mnie już 3-4 lata, golę je od dołu, bo w nogach są róże i chcę aby wyszły ponad łuki, aby była ogromna, różowa chmura kwiatów. 2 już to stadium osiągnęły, 3 mam mniej słonka i jeszcze jej nie widać.
Rosną w ziemi rodzimej, na wierzchu tej ziemi mam wysypany piach, bo nie mieliśmy z nim, co zrobić. A rosną wspaniale. U mnie przetrwały mrozy -24, przyrost roczny gałęzi, to tak 10-15cm. Po cięciu od dołu, wypuściły nowe gałązki, na każdej jest pąk kwiatowy, są zgrabne, obficie kwitną, jestem nimi zachwycona.
To mieszaniec m. Kobus i gwiaździstej. W zasadzie od gwiaździstej różni ją kolor, mam 2 białe, jedna bardzo wiekowa.
Koleżanka ma magnolię Rosea, szczerze, nie widzę różnic między nimi.
W necie podają różne opisy, nawet szkółkarze, ja się opieram na własnym doświadczeniu i sposobie prowadzenia i na razie jest bardzo dobrze, nawet im nawozów nie daję, zresztą żadnej magnolii nie dokarmiam.
Ty kupiłaś Rosea, będziemy porównywać, jeśli jakieś pytania masz, odpowiem.

a teraz ich sesja
ta jest największa, bo ma najwięcej światła, kupiłam malutkie, a tu kolejne 2

zobacz, na mini gałązkach są pąki

Dziękuję za opis i pokazanie tej magnolii. Widać, że idzie do góry, będzie drzewem, gwiaździste są bardziej krzewiaste i gęstrze z tego co zauważyłam. Ale kwiaty ma przepiękne, podobają mi sie strasznie, bo się zapatrzyłam na podobną w okolicy
Będziemy porównywać, bo faktycznie te kwiaty jakby takie same, ale zobaczymy, policzymy im płatki
SlonecznyOgrod 12:34, 06 kwi 2022

Widzę, że do Wrocławia też śnieg doleciał, aż nie możliwe, że w kwietniu tam...
W Wielkopolsce obyło się bez szaleństw