Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 20:39, 09 lut 2019

Magleska napisał(a)
Ale piękne ptaszęta Cię odwiedzają ....świetne fotki
Ja jak tylko próbuję swoje obfocic ,to zanim pobiegnę po aparat ,to ich nie ma .... i jeszcze psica mi je przegania niestety ...

A ja jestem sprytna bo tę ptasią stołówkę mam na tarasie więc widzę wszystko przez okno kuchenne Psicy nie mam, czasami tylko jastrzębie próbują polować ale moje ptaszorki są cwane i szybkie, dają sobie radę
jolanka 20:40, 09 lut 2019

Magleska napisał(a)
Dobrze ,że się wróciłam ,bo tu dalszy pokaz pięknotek niesamowite fotki

jolanka 20:42, 09 lut 2019

anbu napisał(a)
Jolu super fotki ptaszorków
No ławeczka mega

Ptaszki się postarały Ławeczka będzie jeszcze malowana i doczeka się miejsca wśród róż
jolanka 20:47, 09 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne zdjęcie sójki i raniuszków
Odpisałam u mnie na temat aparatu a jakiego Ty masz zooma w swoim bo fotki sa superowe przecież

Dzięki Sylwia
Przeczytałam u Ciebie. Ja mam obiektyw 55-200, za mały na zdjęcia na odległość. Jak mi się uda je „zwabić” bliżej to jest ok ale raniuszki były np. Ok. 15 metrów od aparatu i sama widzisz, ze to już nie jest dobre zdjęcie.
Jednak pora pomyśleć o sporo większym zoomie, drążę temat cierpliwie przy eMie
jolanka 20:51, 09 lut 2019

Margarete napisał(a)
Ale masz tego ptasiego towarzystwa u siebie
Ja też mam ich dużo bo przy lesie mieszkam i chętnie się u mnie stołują. Ale ja takich fajnych portretów im nie umiem robić.

Ławeczka cudna

Buziaki!

W tym roku Małgosiu jest ich sporo mniej, chyba i susza ubiegłoroczna i cieplejsza zima zrobiły swoje, szkoda.
Pewnie tez byś takie zdjęcia robiła, trzeba tylko je przekupywać jedzonkiem
Na ławeczkę zapraszam
jolanka 21:01, 09 lut 2019

Poppy napisał(a)
Jolanko, do Ciebie wpadam zawsze na ptaszki, cudenka goszcza w Twoim ogrodzie. Laweczka piekna, ale majac wybor, polecialabym na ptaszki!

Nie mam drzewa w ogrodzie, mysle nad takim pretem wbitym w ziemie, do ktorego mozna doczepic takie koszyczki, myslisz, ze sie toto nada? Kiedys bedzie drzewo, i urosnie, ale do tego czasu trzeba cos wymyslec.

Haha, uwielbiam to skrzydlate towarzystwo, cieszę się, że i Tobie się podoba
U mnie tez nie ma jeszcze większych drzew, są za działka w lesie Stołówka ptasia stoi na tarasie i zrobiona jest z pniaka brzozy, tez tak możesz. Albo tak jak piszesz coś wbitego w ziemie a na wierzchu karmńik, ptaki przyjdą na pewno
Można przymocować tez do drabiny albo zrobić jakiekolwiek rusztowanie z prętów, tyczek bambusowych, cokolwiek. Nie spodziewałam się, ze obserwacja ptaków może dać tyle frajdy i radości, polecam wszystkim taką ptakoterapie
jolanka 21:10, 09 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie pod koniec zimy sikorki opuszczają ogród, a jeszcze dwa tygodnie temu było ich sporo. Stołują się teraz synogarlice, mazurki, dzwońce i ku mojej radości wróble. Czekam jeszcze na szczygły.

U mnie nie opuszczają bo zaraz za ogrodem zakładają gniazda. Mam je cały rok. Chociaż gdzieś przeczytałam, że te „zimowe” to głównie samce i tez migrują a do nas wiosna przylatują inne Mnie jest wszystko jedno, cieszę się, ze są
Zazdroszczę, ze masz szczygły i wróble, u ,nie nie ma Za to są mazurki, chociaż mniej niż rok temu. Było też dużo czyżyków rok temu a teraz nic, pusto. Dzwońce przyleciały dopiero 2-3 dni temu i to wcale nie tak dużym stadkiem. Zawsze były u mnie brubodzioby i gile, w tym roku nic
jolanka 21:11, 09 lut 2019

Anda napisał(a)
Sliczne ptaki masz w ogrodzie Ja nie mam raniuszków, a szczygły i sójki bardzo rzadko przylatują.

Fajne są celebrytki W różnych rejonach są różne ptaki, u Ciebie pewnie inne
jolanka 21:12, 09 lut 2019

Ewik napisał(a)
Powtórzę i ja - ławeczka cudna

Szkoda, ze ńie było do jej krzesełek, przydały by się do kompletu
jolanka 21:19, 09 lut 2019

Figielka napisał(a)
Witam,
Ale masz różnorodność. Do mnie tylko zaglądają sikorki i sąsiadka sójka ( sztuk 3).
Kupiłam w L. tzw warkocze z kulek. Co druga kulka to orzechy , opanowują w trzy dni. Nie nadążam kupować.

Iwonko, bliskość lasu robi swoje. Przyznaje, że np.sójke zobaczyłam na żywo dopiero 4 lata temu kiedy budowaliśmy dom wcześniej rozróżniałam tylko wrony, sroki i wróble.
Tez kupowałam te kule wL. Kupowałam tez całe wiaderka kul tłuszczowych z ziarnami w J-i, poszlybszybko. Teraz trochę sama robię ze smalcu i ziaren, najbardziej lubi je dzięcioł