Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 21:24, 09 lut 2019

Bogdzia napisał(a)
Raniuszów u mnie nigdy nie widziałam, ławeczki zazdraszczam.

One nie pokazują się przy karmniku tylko pod ogrodzeniem gdzie stoją skrzynki z resztkamikwiatów cebulowych. To, ze je zobaczyłam to zupełny przypadek, mimo białego lepka są naprawdę mało widoczne. Nie latają jak sikorki tam i z powrotem tylko cichutko z drzewa na ziemie, tam coś szukają i jedzą, potem pionowo z powrotem na drzewo. Dzisiaj tez przyleciały w tomsamo miejsce
Ławeczka czeka
jolanka 21:27, 09 lut 2019

Mgduska napisał(a)
Przepiękne te zdjęcia! Mi się jeszcze nie udało zrobić ostrego ptasiego portretu Co prawda u mnie ptaszki mają stołówkę bardzo zacienioną, więc o ostrość trudno. Ale Twoje ujęcia są bardzo piękne!

Dziękuje pięknie, ptaki są wspaniałymi modelami do fotografowania
Jeśli masz stołówkę w cieniu to rzeczywiście nie jest łatwo zrobić wyraźne zdjęcia, może przenieś ja bliżej okna
jolanka 21:29, 09 lut 2019

Kasya napisał(a)
Piekne masz ptaszki Jolu
Jednak bliskość lasu to ogromny bonus
U mnie w tym roku pustki

Obudziłaś się ze snu zimowego?
Ten las to naprawdę bonus ptaszkowy
Kasiu, u mnie tez w tym roku o wiele mniej ptaków, niektórych nie było w ogóle
Figielka 00:09, 10 lut 2019

jolanka napisał(a)

Iwonko, bliskość lasu robi swoje. Przyznaje, że np.sójke zobaczyłam na żywo dopiero 4 lata temu kiedy budowaliśmy dom wcześniej rozróżniałam tylko wrony, sroki i wróble.
Tez kupowałam te kule wL. Kupowałam tez całe wiaderka kul tłuszczowych z ziarnami w J-i, poszlybszybko. Teraz trochę sama robię ze smalcu i ziaren, najbardziej lubi je dzięcioł

Jak robisz te kule dla dzięcioła. Do mnie zagląda od czasu do czasu jeden ( z czerwonym łebkiem). Nad brzegiem jeziora M postawił słup ( z odzysku , telefoniczny) . Powiesił na nim domki. Ptaszki nie zamieszkały, ale wspomniany dzięcioł przylatuje na oględziny i wyjada robaczki.
jolanka 17:16, 10 lut 2019

Figielka napisał(a)

Jak robisz te kule dla dzięcioła. Do mnie zagląda od czasu do czasu jeden ( z czerwonym łebkiem). Nad brzegiem jeziora M postawił słup ( z odzysku , telefoniczny) . Powiesił na nim domki. Ptaszki nie zamieszkały, ale wspomniany dzięcioł przylatuje na oględziny i wyjada robaczki.

Mieszam smalec z duża ilością ziaren: słonecznik, dynia posiekana drobno, siemię lniane, orzechy-tez posiekane. Jak zaczyna mocniej gęstnieć nakładam do dziur w pieńku brzozowym. EM wydłubał w nim kilka takich głębszych otworów o średnicy 5-7 cm. Pomysł ściągnęłam z Int i jak widzę dzięciołom baaaardzo się to podoba.
Jeśli Twój ma czerwony łepek to pewnie jest to dzięcioł duży
ewsyg 17:40, 10 lut 2019

Jola, jaką Ty masz śliczną ławeczkę. Boska, już ją widzę wśród róż. Zdjęcia ptaków obłędne. Ja niestety nie znam się na ptakach. Rozpoznaje tylko kilka. W tym roku kupiłam pierwszą budkę dla ptaków. Niestety mamy tylko jedno drzewo, które nadaje się na siedlisko ptaków.
Jolu, przyślij mi na prv namiary na ławeczkę
BasiaLT 21:22, 10 lut 2019

Cudne zdjęcia ptaszorów.
mrokasia 21:24, 10 lut 2019

Dobry wieczor, jesteś moją ptaszorową guru .
Agania 09:50, 11 lut 2019

Fotki skrzydlatych podziwiam...te w locie są super
Ławeczka i karmniczek takie stylowe jak lubię
Poppy 14:27, 11 lut 2019

jolanka napisał(a)

Haha, uwielbiam to skrzydlate towarzystwo, cieszę się, że i Tobie się podoba
U mnie tez nie ma jeszcze większych drzew, są za działka w lesie Stołówka ptasia stoi na tarasie i zrobiona jest z pniaka brzozy, tez tak możesz. Albo tak jak piszesz coś wbitego w ziemie a na wierzchu karmńik, ptaki przyjdą na pewno
Można przymocować tez do drabiny albo zrobić jakiekolwiek rusztowanie z prętów, tyczek bambusowych, cokolwiek. Nie spodziewałam się, ze obserwacja ptaków może dać tyle frajdy i radości, polecam wszystkim taką ptakoterapie

Zobacz, o czyms takim myslalam
https://www.longacres.co.uk/wildlife-pets/wild-bird/wild-bird-feeders/gardman-feeding-station-a04389/
Zeby wbic gdzies blisko tarasu, by mozna bylo z okna przypatrywac sie ptaszkom.
I w razie czego, chronic przed kotami, lisami i wiewiorkami.
Na razie obserwujemy dwie wiewiorki, od tego roku regularnie odwiedzaja nasz ogrod, nawet imiona im nadalismy, sa dosc charakterystyczne i da sie je odroznic. Biegaly nam ostatnio po parapetach zewnetrznych
A taka ptakoterapia bardzo sie przyda mojej corce, ktora marzy o zwierzatku domowym (z roznych wzgledow nie moze miec)
A wroblowate glownie obserwujemy z tzw 'salonu'. w przedogrodku mam stary zywoplot, ktory powinnismy wymienic, ale ciagle odwlekamy z powodow ptasich. TYle radosci nam zapewniaja wiosna i latem (zima i jesienia malo ich widac)