Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

frezja 16:05, 11 lut 2019

jolanka napisał(a)

Mieszam smalec z duża ilością ziaren: słonecznik, dynia posiekana drobno, siemię lniane, orzechy-tez posiekane. Jak zaczyna mocniej gęstnieć nakładam do dziur w pieńku brzozowym. EM wydłubał w nim kilka takich głębszych otworów o średnicy 5-7 cm. Pomysł ściągnęłam z Int i jak widzę dzięciołom baaaardzo się to podoba.
Jeśli Twój ma czerwony łepek to pewnie jest to dzięcioł duży
Zakochana w ptaszynach ...Jolu ja też dokarmiam. Spróbuję Twojego sposobu z kulkami smalcu;czy to taki kupny? u mnie koty..więc wszelkie środki oztrożności muszę zachować.

anabuko1 21:33, 11 lut 2019

jolanka napisał(a)
Modraszka, mazurek, sójka, mazurek

No brawo, fantastyczni goście.
Ale i oko fotografa świetnie w kadr je ujęło
wielkie brawa!!
pozdrawiam Jolu
jolanka 19:22, 13 lut 2019

ewsyg napisał(a)
Jola, jaką Ty masz śliczną ławeczkę. Boska, już ją widzę wśród róż. Zdjęcia ptaków obłędne. Ja niestety nie znam się na ptakach. Rozpoznaje tylko kilka. W tym roku kupiłam pierwszą budkę dla ptaków. Niestety mamy tylko jedno drzewo, które nadaje się na siedlisko ptaków.
Jolu, przyślij mi na prv namiary na ławeczkę

No, ja tez ja widzę już oczami wyobraźni
Z tymi ptakami to zaraziłam się od Bogdzi a tyle ich zaczęło przylatywać do ogrodu, że musiałam zacząć i oglądać i czytać na ich temat. Trzy lata temu tez znałam pewnie tylkotrzy
Budki lęgowe kupiłam w tym roku sztuk 5, bo drzewa trochę podrosły i będzie gdzie je zawiesić

O ławeczce nie muszę na priv, bo ona była kupiona w takim sklepie ztzw. Antykami Nie ma możliwości kupić wiecej, niestety. Ten sklep jest w Grodzisku. Miałam farta, cenowego również
jolanka 19:26, 13 lut 2019

BasiaLT napisał(a)
Cudne zdjęcia ptaszorów.

Ptaszorki pięknie dziękują
jolanka 19:27, 13 lut 2019

mrokasia napisał(a)
Dobry wieczor, jesteś moją ptaszorową guru .

Ale mnie zatknęło
jolanka 19:30, 13 lut 2019

Agania napisał(a)
Fotki skrzydlatych podziwiam...te w locie są super
Ławeczka i karmniczek takie stylowe jak lubię

Najbardziej lubię właśnie te w locie, cieszę się jak dziecko kiedy właśnie takie wyjdzie, przecież to zawsze jest przypadek
Haha, ja tez i wojuje z eMem bo on by tylko takie proste, najlepiej dębowe stawiał.
jolanka 19:39, 13 lut 2019

Poppy napisał(a)

Zobacz, o czyms takim myslalam
https://www.longacres.co.uk/wildlife-pets/wild-bird/wild-bird-feeders/gardman-feeding-station-a04389/
Zeby wbic gdzies blisko tarasu, by mozna bylo z okna przypatrywac sie ptaszkom.
I w razie czego, chronic przed kotami, lisami i wiewiorkami.
Na razie obserwujemy dwie wiewiorki, od tego roku regularnie odwiedzaja nasz ogrod, nawet imiona im nadalismy, sa dosc charakterystyczne i da sie je odroznic. Biegaly nam ostatnio po parapetach zewnetrznych
A taka ptakoterapia bardzo sie przyda mojej corce, ktora marzy o zwierzatku domowym (z roznych wzgledow nie moze miec)
A wroblowate glownie obserwujemy z tzw 'salonu'. w przedogrodku mam stary zywoplot, ktory powinnismy wymienic, ale ciagle odwlekamy z powodow ptasich. TYle radosci nam zapewniaja wiosna i latem (zima i jesienia malo ich widac)

A wiesz, ze to bardzo fajny pomysł, nie widziałam nigdy czegoś takiego. Nooo, przy tarasie, oj, zdjęcia bym miała super
Kupuj, kupuj jeśli możesz. Chyba samemu tez by można jeśli ktoś umie spawać. Albo bo drewnianej grubej tyki podkręcać takie ustrojstwa
Ptaki musza mieć możliwość szybkiej ucieczki z takich odsłoniętych miejsc, więc trzeba by było tak to umieścić aby jakieś krzaki czy drzewa były dosyć blisko.
Wiewiórki są śliczne, macie radochę.
Wroblowate uwielbiają takie żywopłoty. Kiedyś przechodziłam gdzieś przy takim to miałam wrażenie, ze cały się rusza a świergotek był taki... Nie dziwie się, ze go nie wymieniacie, przecież to ich domek
jolanka 19:42, 13 lut 2019

frezja napisał(a)
Zakochana w ptaszynach ...Jolu ja też dokarmiam. Spróbuję Twojego sposobu z kulkami smalcu;czy to taki kupny? u mnie koty..więc wszelkie środki oztrożności muszę zachować.

To prawda
Raz zdarzyło mi się topić samej Teraz kupuje ten „kupny”, jest wygodniej
jolanka 19:42, 13 lut 2019

anabuko1 napisał(a)

No brawo, fantastyczni goście.
Ale i oko fotografa świetnie w kadr je ujęło
wielkie brawa!!
pozdrawiam Jolu

Dziękuje Aniu
Magleska 21:00, 13 lut 2019

naczytałam się o tej ławce i myslę sobie ....przegapiłam ....
ale cofnęłam sie i znalazłam
Jolu świetna jest -cudo po prostu gdzie docelowo będzie stać ? jeśli pisałaś ,a nie doczytałam ,to przepraszam gapa ze mnie ..