Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 19:59, 08 mar 2021

TAR napisał(a)
Jola alez masz tych sikorek to prawda, ze sa bardzo towarzyskie i niestrachliwe. moje mam wrazenie jakby mnie rano zawsze poganialy co bym pasze wysypala i sie nie ociagala rownie towarzyski jest rudzik, taki ciekawski kulek

Wszędzie ich pełno. Nawet ostatnio nie miałam już ochoty robić im zdjęć, maupa ze mnie
Ona są nawet czasami powiedziałabym bezczelne, pukają do okna tarasowego upominając się, że pora na śniadanie a w karmniku są wczorajsze ziarna
jolanka 20:02, 08 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)

Taką sfocić to nie lada sztuka. Kiedyś mnie przestraszyła siadając na ramie okienniej w kuchni, gdy tam byłam. Ale podobnie jak sosnówek nie widziałam ich w tym roku, tak samo jak kowalika

Też się bardzo cieszyłam. Pilnowałam je kilka dni, skubaniutkie nie pozwalały nawet nacisnąś spustu. W końcu jest, jest, jest
Gosiu, w tym roku to mnóstwa ptaków zabrakło w naszych karmnikach, przykre
Ale u Ciebie takie rarytasiki były, że mniam, mniam
jolanka 20:05, 08 mar 2021

Alija napisał(a)
Przyszłam zobaczyć, jakie dziś ptaszki na tapecie, a tu sikorki, bardzo je lubię. Piękne zdjęcia (jak zawsze).

Kowalika tej zimy niestety nie było u mnie (w ubiegłych latach było ich całkiem sporo), nie wiem dlaczego?!

Dzisiaj na tapecie będą kolejne z listy
No właśnie rozmawiamy z dziewczynami, że w tym roku to jakoś mniej ptaków nas odwiedza. Trudno powiedzieć dlaczego, pewnie przyczyn jest kilka. Moim zdaniem te ostatnie bardzo suche lata spowodowały, że mniej przetrwało
TAR 20:09, 08 mar 2021

ptakow jest zdecydowanie mniej, chcociaz u mnie wieksze rozroznienie gatunkowe w karmniku. Ale ziarna w krotszym czasie poszlo mi wiecej niz rok temu. Wiec juz nie wiem co o tym myslec. W karmniku mialam ptaki, ktore zaskoczyly mnie, ze w ogole sie pojawily: kosy, kowaliki, zieby, czyżyki, rudziki i inne sikorki niz bogatki i modraszki. ciekawe jakie ciekawe latem "upoluje"
jolanka 20:16, 08 mar 2021

Świętujmy kochane każdego dnia w roku

jolanka 20:24, 08 mar 2021

Dzisiaj pokażę 4 ptaki: strzyżyka, sójkę, szczygła i szpaki.

Najpierw strzyżyk:

Malusieńki, urokliwy, cichutki. Ten ogonek sterczący do góry niesamowicie rozbawia. Pojawia się jak duszek, przekrzywia główkę i fruuuu....
Ostatnio pojawił mi się niespodziewanie pod samymi nogami tylko z drugiej strony okna tarasowego, przespacerował sobie i tyle go widzieli

jolanka 20:30, 08 mar 2021

Sójka
Ptasi łobuziak. Jest piękna ale potrafi niszczyć gniazda, wybierać jajka, pisklaki.... wrrr , to mi się zupełnie nie podoba. Najgorsze jest to, że tworzy normalne gangi, 6-7 sztuk. Najbardziej nie lubię, kiedy latem budzi mnie jej hmm, śpiewem to na pewno nie można nazwać

jolanka 20:34, 08 mar 2021

Szczygieł
Mam w komputerze tylko jedno zdjęcie tego pięknego ptaka. Kiedy oglądałam go na zdjęciach miałam wrażenie, że jest dużo większy.
Tutaj razem z ziębą.

Alija 20:39, 08 mar 2021

jolanka napisał(a)
Świętujmy kochane każdego dnia w roku

Masz rację, świętujmy każdego dnia, a dziś życzę zdrówka i sił do pracy w ogrodzie.

Dzisiejsze ptaki piękne, a rozczulił mnie twój opis strzyżyka, milusi ptaszek.
jolanka 20:42, 08 mar 2021

Szpak

Ogrodowy czyściciel trawnikowy
Z daleka wydaje się czarny a z bliska mieni się niesamowitymi kolorami.
Kiedy wiosną przylatują całą gromadą i idą tyralierą po trawniku w poszukiwaniu pędraków to siedzę cichutko za oknem i staram się nie przeszkadzać. I jeszcze cichutko proszę: jeszcze w tamten róg, jeszcze na środku

Najbardziej mnie ubawiły w ub roku, kiedy .... opalały się na trawniku: