Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 17:33, 02 lis 2016

Kawa napisał(a)
Jolka u mnie też leje i leje i nie skoszony mam trawnik i tak pewnie zostanie niestety

Tak samo niestety
jolanka 17:34, 02 lis 2016

BasiaLT napisał(a)
Jolu macham i pozdrawiam

Basiu, caluski
JoannA 18:20, 02 lis 2016

Jak byłaś w rodzinnych stronach to pewnie nie obyło się bez zakupów różanych. Pochwal się Jolu jakie piękności z wyjazdu przytargałaś.
Trawnik możesz śmiało kosić bo mrozów na najbliższe dni nie zapowiadają.
Z reguły ostatnie koszenie trawnika przed zimą zaleca się wykonać w drugiej połowie października, ale wszystko zależy od warunków pogodowych. Pamiętam jak kosiliśmy trawnik nawet w grudniu bo była długa, ciepła jesień i trawa rosła jak szalona.
Pozostawienie zbyt wysokiej trawy na zimę sprzyja pojawieniu się groźnej choroby grzybowej - pleśni śniegowej. Zbyt nisko ścięta trawa może z kolei prowadzić do przemarzania korzeni.
Zalecana optymalna wysokość koszenia trawnika przed zimą 4-5 cm.
Pozdrawiam Jolu
anbu 08:02, 03 lis 2016

Joluś przyszłam pomachać i zapytać jak tam zdrowie Twoich bukszpanów?
jolanka 18:25, 05 lis 2016

Wreszcie przestało padać i trawnik został szybciutki przycięty, może nie bylo za późno Liście fruwają w niesamowity sposób, kosiarka z jednej strony trochę zbierała, z drugiej leciały już następne. Teraz patrzę tylko na prognozy pogody czy nie będzie dłuższych przymrozków

Poza tym dosadziłam jeszcze cebule i kupowałam drzewka owocowe: dwie jabłonki, dwie śliwy i pigwę
Jutro sadzenie
jolanka 18:29, 05 lis 2016

JoannA napisał(a)
Jak byłaś w rodzinnych stronach to pewnie nie obyło się bez zakupów różanych. Pochwal się Jolu jakie piękności z wyjazdu przytargałaś.
Trawnik możesz śmiało kosić bo mrozów na najbliższe dni nie zapowiadają.
Z reguły ostatnie koszenie trawnika przed zimą zaleca się wykonać w drugiej połowie października, ale wszystko zależy od warunków pogodowych. Pamiętam jak kosiliśmy trawnik nawet w grudniu bo była długa, ciepła jesień i trawa rosła jak szalona.
Pozostawienie zbyt wysokiej trawy na zimę sprzyja pojawieniu się groźnej choroby grzybowej - pleśni śniegowej. Zbyt nisko ścięta trawa może z kolei prowadzić do przemarzania korzeni.
Zalecana optymalna wysokość koszenia trawnika przed zimą 4-5 cm.
Pozdrawiam Jolu

Joasiu, bylam w rodzinnych stronach ale tylko na grobach i szybko wracalam bo w W-wie też są Żadnych zakupów nie było.

Trawnik wreszcie skoszony i na wys. którą podałaś. Dzięki Denerwowałam się tym, że nie można bylo tego zrobić wcześniej
jolanka 18:32, 05 lis 2016

anbu napisał(a)
Joluś przyszłam pomachać i zapytać jak tam zdrowie Twoich bukszpanów?

Bukszpany w większości są OK, na pewno będzie trzeba wiosną im troche pomóc ale po wczesnoletnich atrakcjach chorobowych ciesze się, że są w takiej kondycji. Wiem już, że podlewanie systematyczne to najważniejsza dla nich sprawa. Będę na pewno pilnowała tego od wiosny
jolanka 18:35, 05 lis 2016

Teraz trochę jesiennych zdjęc

jolanka 18:39, 05 lis 2016

Klon palmowy czeka juz na zimę ale ten jeden listek chyba się zbuntował

Krzewuszka otuliła się swoimi liśćmi jak trenem

Liście, liście, liście

jolanka 18:41, 05 lis 2016

Jesień w fioletach