Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

LyraBea 20:08, 05 lis 2016

jolanka napisał(a)
Klon palmowy czeka juz na zimę ale ten jeden listek chyba się zbuntował

Krzewuszka otuliła się swoimi liśćmi jak trenem

Liście, liście, liście

Faktycznie sporo liści. Za to widzę dębowe czyli idealne do ściółkowania pod kwasoluby. Dziewczyny napadają w lasach na runo leśne, Ty masz podane jak na tacy
Mój klon palmowy chyba krótkowzroczny, bo zapomniał liście gubić i ma komplet. Jak przyklejone do niego.
LyraBea 20:11, 05 lis 2016

jolanka napisał(a)
Wreszcie przestało padać i trawnik został szybciutki przycięty, może nie bylo za późno Liście fruwają w niesamowity sposób, kosiarka z jednej strony trochę zbierała, z drugiej leciały już następne. Teraz patrzę tylko na prognozy pogody czy nie będzie dłuższych przymrozków

Poza tym dosadziłam jeszcze cebule i kupowałam drzewka owocowe: dwie jabłonki, dwie śliwy i pigwę
Jutro sadzenie
No to trzymam kciuki za ładną pogodę i za sprawną akcję z drzewkami. Posadziłam wiosną różne drzewka owocowe i na dwie czereśnie, obie mi padły. Przydałoby się uzupełnić. No i znowu kombinuję jak tu sobie życie uprzykrzyć :/
Bogdzia 20:20, 05 lis 2016

Piękne zdjecia zrobiłas. U mnie nie ma juz takich kolorów. Las Ci lisci nie żałuje a czy sa w nim grzyby?
Kacha123 20:20, 05 lis 2016

Jesień rzeczywiście liści Ci nie skąpi, cóż taki jej urok. Ale w takim pięknym otoczeniu, jak Twój ogród, to i tyle liści można znieść
jolanka 20:23, 05 lis 2016

Bogdzia napisał(a)
Piękne zdjecia zrobiłas. U mnie nie ma juz takich kolorów. Las Ci lisci nie żałuje a czy sa w nim grzyby?

Reniu, grzyby w tym lesie normalnie są ale w tym roku niestety bardzo malo. Wczoraj jeszcze znalazłam troszkę opieniek i kilka kań.

Liście to u mnie zdecydowanie największy problem. Ilosci hurtowe Kupilam dmuchawę to może choć trochę ułatwię sobie robotę
jolanka 20:26, 05 lis 2016

LyraBea napisał(a)
Faktycznie sporo liści. Za to widzę dębowe czyli idealne do ściółkowania pod kwasoluby. Dziewczyny napadają w lasach na runo leśne, Ty masz podane jak na tacy
Mój klon palmowy chyba krótkowzroczny, bo zapomniał liście gubić i ma komplet. Jak przyklejone do niego.

Beatko, ja chętnie bym odsunęła te dęby od granicy mojej dzialki Śmieciuch straszne, poza tym jak urosną to zaslonią mi zupełnie i slońce i widoki same zakwaszają mi ziemię, nic nie musze robić a i tak rodki rosną byle jak
jolanka 20:30, 05 lis 2016

LyraBea napisał(a)
No to trzymam kciuki za ładną pogodę i za sprawną akcję z drzewkami. Posadziłam wiosną różne drzewka owocowe i na dwie czereśnie, obie mi padły. Przydałoby się uzupełnić. No i znowu kombinuję jak tu sobie życie uprzykrzyć :/

Ja nie chcialam za duzo pestkowych bo musialabym za duzo pryskać na robaczki Tych nie lubię
Śliwy to uklon w stronę ema bo lubi Ale tylko węgierki Ja chcialam jeszcze jakąś brzoskwinię albo nektarynkę ale zastanawiam się
jolanka 20:31, 05 lis 2016

Kacha123 napisał(a)
Jesień rzeczywiście liści Ci nie skąpi, cóż taki jej urok. Ale w takim pięknym otoczeniu, jak Twój ogród, to i tyle liści można znieść

Oj, nie tak zupelnie bo mam je nie tylko w ogrodzie ale i w domu - lecą każdą dziurką
Kacha123 20:33, 05 lis 2016

jolanka napisał(a)

Oj, nie tak zupelnie bo mam je nie tylko w ogrodzie ale i w domu - lecą każdą dziurką

Ja mam za to tony igieł z modrzewi sąsiadów - nie wiem co gorsze
tulucy 20:33, 05 lis 2016

Jolu moje owocôwki pomieszane rosną tak co 2,5 do 3 metrów. Wybacz, ale nie wyjdę zmierzyć, zimno i ciemno...

Generalnie rosną przemieszane, nie ma przeciwwskazań, ale pamiętaj o tym, że śliwy to siedliska, mateczniki dla mszyc. Od nich się wszystko zaczyna.
Jeszcze jest zasada, że jeśli jest drzewko obcopylne, to musi mieć zapylacza w sąsiedztwie - ale nie znaczy to, że tuż obok. Część śliw jest obcopylna, ale nie wiem dokładnie jakie odmiany. Ale jak masz dwie, to powinno to wystarczyć, jeśli nawet by były obcopylne.