Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 20:43, 05 lis 2016

tulucy napisał(a)
Jolu moje owocôwki pomieszane rosną tak co 2,5 do 3 metrów. Wybacz, ale nie wyjdę zmierzyć, zimno i ciemno...

Generalnie rosną przemieszane, nie ma przeciwwskazań, ale pamiętaj o tym, że śliwy to siedliska, mateczniki dla mszyc. Od nich się wszystko zaczyna.
Jeszcze jest zasada, że jeśli jest drzewko obcopylne, to musi mieć zapylacza w sąsiedztwie - ale nie znaczy to, że tuż obok. Część śliw jest obcopylna, ale nie wiem dokładnie jakie odmiany. Ale jak masz dwie, to powinno to wystarczyć, jeśli nawet by były obcopylne.

O tych mszycach niby wiedziałam ale chyba zapomnialam Trudno, będę pryskać a jak nie dam rady to usunę. jak pakowalam do samochodu jablonie i pigwę to eM nie miał na nie ochoty ale jak powiedzialam, że śliwki węgierki mu kupiłam to juz bylo wszystko dobrze Pigwę też lubi, z procentami

Śliwki sa samopylne, jablonki nie - musze jeszcze kupić albo Szampiona albo Golden Delicious ;P
dzęki, posadzę naprzemiennie.
jolanka 20:43, 05 lis 2016

Kacha123 napisał(a)

Ja mam za to tony igieł z modrzewi sąsiadów - nie wiem co gorsze

Masz rację, modrzewi dlatego nie lubię
Kasya 20:51, 05 lis 2016

ale bedzie grabienia...
jolanka 20:52, 05 lis 2016

Kasya napisał(a)
ale bedzie grabienia...

Możesz przyjechac pomóc
KasiaWB 21:07, 05 lis 2016

Jolu, śliczny jesienny ogród pokazujesz
no i ten Twój trawnik
Pozdrawiam
tulucy 22:31, 05 lis 2016

Jolu czereśnie są dobre jeszcze i morele... Może m lubi? Mój lubi
Węgierki i uleny to był mój apetyt, ale ze względu na mszyce i cukrzenie owoców rozstaliśmy się w tym roku... Wolę jabłka... Ale ja mam tzw. stare odmiany: antonówkę, papierówkę, malinową, a jeszcze dokupiłam kosztela i złotą renetę. Na pojedzenie i na przetwory od wczesnego lata po jesień...
jolanka 20:05, 06 lis 2016

KasiaWB napisał(a)
Jolu, śliczny jesienny ogród pokazujesz
no i ten Twój trawnik
Pozdrawiam

Kasiu, dzięki
jolanka 20:09, 06 lis 2016

tulucy napisał(a)
Jolu czereśnie są dobre jeszcze i morele... Może m lubi? Mój lubi
Węgierki i uleny to był mój apetyt, ale ze względu na mszyce i cukrzenie owoców rozstaliśmy się w tym roku... Wolę jabłka... Ale ja mam tzw. stare odmiany: antonówkę, papierówkę, malinową, a jeszcze dokupiłam kosztela i złotą renetę. Na pojedzenie i na przetwory od wczesnego lata po jesień...

Czereśni bym nie jadła bo każdą bym oglądała od srodka Morele ja lubię eM nie
Śliwki na razie będa a czas pokaże czy więcej będzie sliwek czy mszyc Dokupie jeszcze jedna jabłonkę i chyba jeszcze dwie świdośliwy bo uwielbiam jej owoce Poza tym jest sliczna szczególnie wiosną.
jolanka 20:11, 06 lis 2016

Miałam sadzić drzewka ale znowu padało Dobrze, że przysypane i podlane wczoraj to nic nie powinno im się stać Maliny też czekają. Będe mogła zająć się ogrodem dopiero w środę
Zagajanka 20:43, 06 lis 2016

U mnie z drzewek owocowych, sadzonych jesienią 2014 i wiosną 2015 już owocowały brzoskwinie: zwykła (nie pamiętam odmiany) i płaska Saturn. Ta ostatnia to dopiero cud miód malina: bardzo aromatyczna, soczysta i słodka. Samopylna do tego. Może się skusisz? Reszta na razie bez owoców, tylko wisienka trochę kwitła, ale pąki zrzuciła.