Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 21:01, 12 mar 2017

Kopiuje od Reni - ku pamięci

Roztwór z sody oczyszczonej tzw. sódka na czarną plamistość róż

Dp 1 litra wody dodajemy 1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki sosy oczyszczonej.
Najlepiej rozpuścić w 1/2 szkl wody o temp. powyżej 20° C i wlać do opryskiwacza.
Do tego 1/2 łyżeczki jakiegoś oleju jadalnego, dobrze wstrząsamy.
Nie nalezy pryskać w ciągu słonecznego dnia poniewaz krople oleju mogą podziałać jak soczewki i spowodować poparzenie roślin.
Częstotliwość używania sodki to 2x w odstępie 2 tygodni.
Większa ilośc sódki może spowodować brązowienie młodych listków, trzeba robić delikatny roztwór.
Sódka jest polecana przez Królewskie Towarzystwo Róż aw Anglii do zwalczania czarnej plamistości liści

I jeszcze to:

H2O2 (woda utleniona)to idealny nośnik tlenu bezpośrednio do włośników korzeniowych roślin. Ponadto tlen jest wrogiem patogenów które w większości lubią środowisko beztlenowe. Zarówno do zasilania doglebowego jak i dolistnego stosuję w proporcji: 5 litrów deszczówki i jedna buteleczka 100ml 3% wody utlenionej.
_Martini_ 21:07, 12 mar 2017

Kiedy stosuje się tę sódkę?
amelia_b 21:11, 12 mar 2017

Jolu całe O. trąbi żeś choiny kupiła dorodne są. Zdjęcia krokusów super, jaki to obiektyw?
paulina_ns 21:12, 12 mar 2017

jolanka napisał(a)
Kopiuje od Reni - ku pamięci

Roztwór z sody oczyszczonej tzw. sódka na czarną plamistość róż

Dp 1 litra wody dodajemy 1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki sosy oczyszczonej.
Najlepiej rozpuścić w 1/2 szkl wody o temp. powyżej 20° C i wlać do opryskiwacza.
Do tego 1/2 łyżeczki jakiegoś oleju jadalnego, dobrze wstrząsamy.
Nie nalezy pryskać w ciągu słonecznego dnia poniewaz krople oleju mogą podziałać jak soczewki i spowodować poparzenie roślin.
Częstotliwość używania sodki to 2x w odstępie 2 tygodni.
Większa ilośc sódki może spowodować brązowienie młodych listków, trzeba robić delikatny roztwór.
Sódka jest polecana przez Królewskie Towarzystwo Róż aw Anglii do zwalczania czarnej plamistości liści

I jeszcze to:

H2O2 (woda utleniona)to idealny nośnik tlenu bezpośrednio do włośników korzeniowych roślin. Ponadto tlen jest wrogiem patogenów które w większości lubią środowisko beztlenowe. Zarówno do zasilania doglebowego jak i dolistnego stosuję w proporcji: 5 litrów deszczówki i jedna buteleczka 100ml 3% wody utlenionej.

Stosowałam u mnie niestety nie zadziałało
jolanka 21:22, 12 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Kiedy stosuje się tę sódkę?

To jest preparat skopiowany od Reni (różane rozmaitości Renaty) więc tylko moge się domyślać, że powinno sie profilaktycznie opryskać Jak już będą liście .
jolanka 21:24, 12 mar 2017

amelia_b napisał(a)
Jolu całe O. trąbi żeś choiny kupiła dorodne są. Zdjęcia krokusów super, jaki to obiektyw?

HIhi Tez mi sie podobają

Obiektyw to Nikkor 18-55, troche marny jak na makro ale trzeciego obiektywu na razie nie kupię
jolanka 21:26, 12 mar 2017

paulina_ns napisał(a)

Stosowałam u mnie niestety nie zadziałało

Paulina, no toś mnie zmartwiła Miałam nadzieję, że skoro na Wyspach propagują to wiedzą co robią trudno, pewnie trzeba i to i cos jeszcze
Kawa 10:06, 13 mar 2017

Joluś
ale się naracowałaś choiny śliczne wypasione kulka taka wielka naprawde ładna

co do orlików to one sa bardzo wytrzymałe do ziemi je
Kindzia 20:03, 13 mar 2017

Kiedy mi takie zdjęcie makro wyjdzie...może nigdy? Piękne krokuski Ci wyszły!!!
Kasya 20:12, 13 mar 2017

jolanka napisał(a)
Dzisiaj poobcinałam wszystkie hortensje - zebrało się ich już 10 sztuk. Część ścinałam schodkowo, jestem ciekawa czy sprawdzi się u mnie taki sposób na piekne kwiaty
Poza tym usunęłam wreszcie obeschnięte badyle jeżówek, szałwii, przetaczników. Kurcze, w kilku miejscach coś wyłazi a ja nie wiem co tam posadziłam Tulipany rozpoznaję
Dokończyłam też cięcie dereni, tylko kousa zostawiłam w spokoju. Variegata i ivory halo ścięłam nisko. Oj, zapomniałam o jadalnym

ja przez 2 dni usilaowalam przyciać suche byliny, lawende i hortki
i polowy chyba jeszcze nie zrobilam