Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 22:56, 06 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)

To wracam jeszcze, bo one mnie nieustannie zachwycają. Czy koniecznie musi być w (pół)cieniu? Jak rosnie u Ciebie i czy jest ładny cały rok? Dzisiaj w ogrodniczym już go prawie trzymałam w ręce, ale tam kartą nie można płacić. W sumie nie wiadomo czy dobrze czy nie

Martyna, ja mam dwa kolory: ten, który widzisz i taki sporo ciemniejszy. Fajnie wyglądaja dopóki kwitną Później niekoniecznie Niby dalej są zielone listki ale .... Sporo wycięłam bo gałązki były poplątane a rozrastały mi się pomiędzy hostami.
tulucy 00:22, 07 kwi 2017

Barwinek to straszny chwascior... Idealny pod duże drzewa do zadarnienia, ale puścić go samopas, to zagłuszy, co napotka.
UlaB 00:28, 07 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)

To wracam jeszcze, bo one mnie nieustannie zachwycają. Czy koniecznie musi być w (pół)cieniu? Jak rosnie u Ciebie i czy jest ładny cały rok? Dzisiaj w ogrodniczym już go prawie trzymałam w ręce, ale tam kartą nie można płacić. W sumie nie wiadomo czy dobrze czy nie

Martyna, potwierdzam to co napisała Łucja - uważaj z barwinkiem. Jeśli masz dużą działkę to ok - pod drzewami zajmie cała przestrzeń ani się obejrzysz i pewnie warto tak sobie ułatwić życie, bo jak juz barwinek sie rozrosnie, to raczej niewiele wiecej sie przebije Na małej działce raczej odradzam. Produkuje długie wąsy, któe momentalnei sie ukorzeniają. Mozna go opanowac częstym cięciem, ale wtedy tak sie zagęści że usunięcie takiej kępoy graniczy z cudem. Do tego odrasta jak feniks z popiołów z nawet najmniejszej przeoczonej gałązki.
Gocha 10:10, 07 kwi 2017

Jolu piękne te zdjęcia- zbliżenia. Bardzo lubię tak oglądąć roślinki. aż żałuję że jak miałam okazję kupić makro do lustrzanki to mi było szkoda kasy. I niestety ja takich nie mogę zrobić. U mnie całe szczęście gradu chyba nie było, chociaż ja cały dzień aż do wieczora poza domem to nie wiem co tam na działce się działo.
_Martini_ 11:59, 07 kwi 2017

Jolka, Łucja, Ula, dziękuję Wam bardzo za opinię. To cenne uwagi. Skutecznie mnie odstraszyły, będę go zatem dalej podziwiać tylko na zdjęciach.
Kasya 12:02, 07 kwi 2017

ale barwinek tak pieknie kwitnie wiosną..u moich rodzcow jest na dzialce lesnej i trzyma sie tylko "swojego" poletka, juz od lat
tam sie zagescił i pieknie wyglada ciemnozielony dywan

ja u siebie posadzilam
tulucy 12:40, 07 kwi 2017

Ja u siebie też mam, ale staram się go ograniczyć, do tego wprowadzam odmianowe, biały i purpurowy, może będą słabiej się rozrastać
Kasya 12:42, 07 kwi 2017

tulucy napisał(a)
Ja u siebie też mam, ale staram się go ograniczyć, do tego wprowadzam odmianowe, biały i purpurowy, może będą słabiej się rozrastać

no to ja tez takie mam i pełny jeszcze
lubię te niebieskie kwiatuszki
wole go niz moj perz
_Martini_ 16:14, 07 kwi 2017

tulucy napisał(a)

Ja właśnie chciałam takiego purpurowego i białego. Pomyślałam jeszcze o innej rabacie, takiej co nie idzie wzdłuż ogrodzenia. Gdyby w niej barwinka pposadzić to nie miałby gdzie sie rozrastac, jedynie w trawnik. A trawnik koszony co chwilę. Rósłby z rh i hortkami. Co myślicie?
Bogdzia 17:48, 07 kwi 2017

Są barwinki mniej i bardziej ekspansywne ale z kazdym trzeba uwazac. Mój skutecznie usuwam od ponad 10 lat i ciągle walkę przegrywam , wylazł za płot a teraz wraca znów przez siatke do ogrodu. Mam go dosc i mimo że znajoma ma piekny fiolecik z wywiniętymi płatkami to go nie chce. Nawet randapu się nie boi.