Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 21:37, 12 maj 2017

Bogdzia napisał(a)
No faktycznie te dwa drzewa podmarzły , szkoda bardzo ale nie mamy na to wpływu. Ten rok okropny bo i zima i wiosna sporo roslin zniszczyła.Ja okryłam tylko małe magnolie i klona który i tak podmarzł, kwiaty magnolii równiez ale to było do przewidzenia i nie o nie mi chodziło a o liscie.

Bożenko, na pogodę wpływu rzeczywiście nie mamy Do tej pory jakoś mi się udawało i niewiele roslin traciłam, ot, byliny najwyżej. Teraz trafiło na największe w moim ogrodzie drzewo - tulipanowca - dlatego żal mi bardzo. Jest dobrze ukorzeniony więc może poradzi sobie.
Zobacz, a u mnie magnolii nic, klonom też nic a tylko zarzucilam na nie włókninę
jolanka 21:41, 12 maj 2017

kasia_c napisał(a)
Zajrzałam po przymrozki co i rzeczywiście straty spore. U mnie po drugiej stronie Warszawy było nad ranem -1, więc lepiej. Też mam straty. Nowmy buków listki pomarzyć i miskanty mają z marzenie przyrosty, reszta nie wiem. Też wczoraj latał am z doniczka mi i przykrywałam. Nie wszystko odkryłam już mi się nie chciało więcej. Doniczek też nie wyrzucę. Widzę że się przydadzą. Mam nadzieję że roślinki nam odbija i się odwdzięczą

Miscanty u mnie chyba ok, ale przykrywalam doniczkami
Ale przy -1 tak Ci zlapalo? Doniczki masz rację sa potrzebne, nie wolno ich wyrzucać. Tylko gdzie to wszystko trzymać?
jolanka 21:45, 12 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Bylica ma bardzo skromne wymagania. Gleba, na której rośnie może być zupełnie jałowa, kamienista i sucha. Ważne jest jedynie, aby zapewnić jej dużo słońca, nie znosi zacienionych stanowisk.

Jola duże i małe doniczki trzeba trzymać w jakimś kącie ogrodu zawsze moga być przydatne.

Jeżeli chodzi o zmarznięte drzewa to odbiją tylko później. Bo młode listki są bardziej podatne na taki mróz. Ja tak kiedyś miałam z brzozami.
Gorzej z drzewami kwitnącymi trzeba czekać do przyszłego roku na kwiaty.

Kasia ja pisałam o pogodzie i temperaturze w dzień a nie w nocy. Termometrów mam dużo i wszystkie tak samo wskazują.
Przecież mróz też nie wszędzie jednakowo łapie nawet w tym samym ogrodzie.

No to, że bylica rośnie na piachu to zauważyłam Żadna inna roślina nie rozmnozyła sie u mnie tak, jak ona
EM denerwował się, że nie pozwalałam wyrzucac doniczek. teraz to sam je składa Gdyby nie one, to niewiele by zostalo z bylin i traw

Liczę na to, że Twoje slowa, Elu się sprawdzą i drzewa odbiją

haha, fajnie wyszlo z tą temperaturą u Ciebie
jolanka 21:48, 12 maj 2017

inka74 napisał(a)
Jolu - listki na drzewach się zregenerują. Trochę to potrwa.

Ogród w doniczkach niezapomniany widok. Ja też zgarnęłam wszystkie jakie miałam.

Hihi, ja zobaczyłam te doniczki powtykane wszędzie gdzie się dalo, to sama się śmialam. Nie powiem co mnie bolało najpierw po ich nakładaniu a potem następnego dnia rano po zdejmowaniu
Z tymi listkami jest o tyle problem, że to już drugi raz
jolanka 21:50, 12 maj 2017

BasiaLT napisał(a)
Ja też bym się jeszcze wstrzymała, wyciepać na kompost zawsze zdążysz a może akurat odbiją. U mnie też sporo strat po przymrozkach ale jeszcze niczego nie wywalam.

No niby racja no to czekamy Ja do cierpliwych co prawda nie należę ale w tym przypadku to będę startowała w konkursie na "naj"
jolanka 21:51, 12 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)

No to pewnie większy mróz był u Ciebie. U mnie chyba tym razem aż tak źle nie było.

Być może, a widziałaś u Kasi? To niedaleko ode mnie Pogoda pogroziła palcem. Kurcze, nie miała co robić, czy co?
jolanka 21:53, 12 maj 2017

ania1110d napisał(a)
Jolu badzmy dobrej myśli może te roślinki się zregenerują.U mnie na klonie tez przymarzły listki i czekam na poprawę pogody bo mam jej już dość

Oj, nie tylko Ty masz dość Wrrr chyba wszyscy zgrzytają zębami. Dobrze, że dzisiaj juz lepiej. Nawet slońce bylo
jolanka 21:55, 12 maj 2017

frezja napisał(a)
Jolu, tak już jest z tą pogodą. Dobrze, że chociaż okryłaś cześc roślin i straty mniejsze. Teraz tylko pogoda ducha jest nam potrzebna..

No tak, co nam zostaje
Na sczęście wygląda na to, że już będzie lepiej i rośliny będą wreszcie rosły
Żebyś widziala jakiego popędu dostałam przed tymi ostatnimi przymrozkami Jeszcze trochę a prześcieradła bym wyciągała
jolanka 21:56, 12 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Jola poważnie było 33 na plusie w słońcu. Przecież słońce daje mocno czadu.

Haha Ela, wierzę, żartowałam przecież
jolanka 21:57, 12 maj 2017

Zana napisał(a)
Joluś, współczuję strat po tym pogromie. Można się podłamać. Ciekawe co zobaczę u siebie w sobotę.

Też jestem ciekawa co zastaniesz. Może będzie dobrze Trzymam kciuki. Tylko to mogę