Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

asiak 15:17, 06 lut 2017

Iwonko, a jeszcze Cię zapytam o ławeczkę, którą masz na stronie 406. Gdzie ją kupowałaś i czy jest wygodna?
Wszystko ściągam od Ciebie
Iwk4 21:11, 06 lut 2017

Asiu, ściągaj, ile chcesz. Po to są fotki, by się inspirować.
Ławeczkę robił mój teść. A potem Zbyszek naprawiał, jak pies poręcze obgryzł. Ma już swoje lata. teścia już nie ma, a ławeczka jest Bardzo cenię takie rzeczy własnoręcznie robione
Ale podobne znajdziesz w necie.
Ławeczka jest bardzo wygodna
asiak 21:16, 06 lut 2017

Dziękuję Ci Iwonko pięknie
Widziałam na allegro, ale są dosyć drogie, a te tanie obawiam się, że kiepska jakość. Ale mam jeszcze troszkę czasu, może coś znajdę, najlepiej na żywo zobaczyć
Iwk4 22:21, 06 lut 2017

Asiu, cofnęłam się trochę u Ciebie i chyba to ogrodzenie z listewek będzie u Ciebie dobre. Ja bym tak ostro nie zasłaniała kompostownika, tylko dołożyła drugą komorę, a na zewnątrz dała podobne listewki, jak na ogrodzeniu. Tak, by były atutem. Ja mam 3 komory, jedyne, czego dla estetyki pilnuję, by kompost nie wychodził poza brzeg kompostownika. To sygnał, by zacząć zapełniać kolejną komorę. Wtedy przewalam wszystko do drugiej komory z pierwszej, czyli odwracam do góry nogami. W połowie wybierania pokazuje się cudny kompost, który wyrzucam na rabaty.
Do kompostu musisz mieć bardzo dobre dojście, ja mam na taczkę i mnie z widłami. Musi być wygodnie. Na taczkę kładę grube sito - dostałam od zaprzyjaźnionego pana murarza, przesiewam kompost z grubsza. To, co na sicie zostaje, wrzucam do kompostownika z powrotem. Reszta leci na rabaty. Jak blisko zasłonisz, nie dojdziesz taczką, a trzeba jeszcze wyjechać, wycofać się itd ...
Taczką też dowożę odpady z ogrodu i obornik...
Zobacz Asiu.
Pierwsza fotka z prac majowych. W tyle widać kompostownik.
Deseczki zostawiłam niemalowane, by w naturalny sposób spatynowały.

Z przodu widać krzew forsycji, ale przed skrzynkami. Zasłania widok na kompostownik od strony tarasu:

W maju na jednym zapełnionym kompostowniku nasypałam trochę ziemi i posiałam fasolkę. Rozbierałam go po zbiorach

Czerwiec wokół kompostownika i warzywniaka:

Iwk4 22:40, 06 lut 2017

Dziś miałam mieć chwilkę na forum. I nie bardzo się udało.
Nerwy i stres.
Przed 15-tą miałam wychodzić z pracy, kiedy zaczęła wyć syrena w Straży Pożarnej.
Okazało się, ze to na mojej ulicy. Nerwy do samego dojścia do domu. Dziecię było w domu dwie godziny przede mną. Nigdy nie wiem, co może młodzieży wpaść do głowy. Ostatnio bawił się przecież zapałkami... Więc szłam pełna strachu, bo strażak powiedział, ze pali się dom na naszej ulicy. Okazało się, ze to u sąsiadów 3 domy dalej - ogień zajął się na poddaszu od komina ( nowy dom ). Nie było prądu... Po pół godziny od zauważenia przez sąsiadów przyjechała straż pożarna (4 jednostki), zagasili w 10 minut.
Żal mi sąsiadów. Akurat młodzi z dzieciątkiem zrobili sobie pokoje na poddaszu.
A młodego przestrzegłam, by na ogień, zapałki i świeczki bardzo uważał. To nie zabawki !!!
Iwk4 22:52, 06 lut 2017

Aniaaa napisał(a)
Iwonko odrabiam zaległości na forum

Co jakiś czas patrzę czy są dostępne gdzieś w necie te prowadnice i nie ma,dokupiłabym do tamtych jeszcze ze 3 sztuki.Jak coś gdzieś znajdę to dam znać.
Sporo jest dekoracyjnych przedmiotów z żeliwa i bardzo je lubię a z tymi prowadnicami problem,ktoś mógłby uruchomić produkcję

Jak planowania wiosenne? Co w tym roku będziesz siać? bardziej nastawiasz się warzywnie czy bylinowo?

Pozdrawiam serdecznie

Aniu, też czasami sprawdzam, ale to chyba chodliwy towar. Masz rację, ze mogliby uruchomić produkcję.

Kupiłam ostatnio kilka paczek nasionek do warzywnika: koperek, rzodkiewkę ( dwa rodzaje - bardzo smakowała rok temu chrupana prosto z grządki), ogórki, buraczki. Pomidorki koktajlowe będę sadzić z kupnej rozsady do doniczek.
A na parapecie wysieję trawy: rozplenice Moundry i Hameln, stipę i kilka innych, np. Pegasus od Przemka.
Werbena zaczęła wypuszczać młode odrosty, które niebawem będę sadzonkować.

Aniu, pod wpływem twojego postu zaczęłam oglądać żeliwne ozdoby i z czasem kilka postaram sobie kupić. Bardzo są ładne. Poidełka, zegar słoneczny - fajnie by wyglądał na murowanym słupku z cegły. Jeszcze tylko nie wiem, gdzie bym go chciała widzieć
Iwk4 23:08, 06 lut 2017

bacowa napisał(a)
Widziałam że pytasz o biało kwitnącego miskanta, i poleciła ci Ania Grazielle. I co ty na to ?

Ewuniu, faktycznie kandydatką jest Graziella polecana przez Anię oraz Ballerina polecana przez Sylvanę. Nie wiem, co wybrać, może zdam się na los. Oba miskanty podobnie się przebarwiają. Może być ten lub ten
A co ty myślisz?
Za zielonym bukszpanem kulką mógłby to być ciekawy akcent jesienią.
bacowa 23:14, 06 lut 2017

Iwona nie znam Balleriny , ale znam Grazielle. To bardzo wysoki miskant, jak kwitnie to ma chyba ze 2m. Czy to będzie dobre tło dla małej kulki bukszpanu ?.Sam miskant jest super .
bacowa 23:22, 06 lut 2017

Wstawiłam u siebie tego miskanta.
Iwk4 23:23, 06 lut 2017

Ewa, myślałam o tym miejscu za dużą kulą bukszpanową. Wykopałam tam różę New Dawn