Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

mirkaka 06:29, 24 lut 2017

Tola to rasowy piesek? Wygląda na jamniczka? Nie pamiętam jej ze spotkania.Piękne ma umaszczenie, maluchy słodziutkie
horcia 09:58, 24 lut 2017

O jakie Słodziaki Macham
sylwia_slomc... 11:19, 24 lut 2017

Śliczne maluszki Masz już dla nich domek?
Iwk4 13:48, 24 lut 2017

mirkaka napisał(a)
Tola to rasowy piesek? Wygląda na jamniczka? Nie pamiętam jej ze spotkania.Piękne ma umaszczenie, maluchy słodziutkie

Mirko, Tola nie jest kłopotliwym psem, sama zajmuje się sobą. Na spotkaniu sporo się działo, każdy był zajęty rozmową.
Jest na naszym wspólnym zdjęciu, przygarnięta przez Beatkę
Iwk4 13:49, 24 lut 2017

Co do domku dla szczeniaczków, jeszcze jest czas. Część jest zarezerwowana. Część jeszcze nie
Iwk4 14:15, 24 lut 2017

Nie planowałam w tym roku wielkich rewolucji. Ale czasami rozwiązania przychodzą same.
I tak zastanawiałam się nad widokiem z okna. Z jadalni.
Oś widokowa, na końcu której powinna znaleźć się łąwka albo inny ciekawy element.

Są teraz Anabelki, kiedyś była ławka. Brakuje jej.
Jest tam dojście do kompostownika. Jak więc postawić ławkę przy takim miejscu z widokiem na kompostownik? Bez sensu ...
Wczoraj wpadłam na proste rozwiązanie: Przenieść kompostownik do części gospodarczej. A tu pozyskać miejsce na basen w sezonie. Kącik intymny, nie byłby widoczny z ulicy.
Podoba mi się ta inspiracja Danusiowa z ławeczką:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389366911/
U mnie z tyłu jest żywopłot. Po bokach ławki są dwa drzewa. Przy ławce posadziłabym kulki zatopione w żurawkach.
Pomierzyłam wszystko i mogło by to miejsce wyglądać tak:

Rabata bylinowa i warzywnik już jest. Trzeba by zrobić placyk ze żwirkiem jako dojście do ławeczki. Miejsce pod placyk wysypałabym drobnym piaskiem żwirowym.
Warzywnik od basenu oddzielony by został rabatą z hortensjami Anabell podsadzonymi szałwią i przywrotnikiem.
Po lewej stronie znajduje się rabata bylinowa z kocimiętka i białymi jeżówkami.
Takie miałam wczoraj przemyślenia
Rosa 15:36, 24 lut 2017

Ze żwirkiem i płytkami zawsze jest problem, kamyczki nawet piesek jak przechodzi wyrzuca na trawnik, nie wspomnę o sobie. Stale muszę się schylać i je wybierać z trawy .
Przy ławeczce kuleczki do strzyżenia z wonnego bukszpanu i żurawki?
Jeśli ławeczka do posiedzenia i obeschnięcia po basenowych kąpielach, to może coś pachnącego posadzić, a w ostateczności szumiące trawy np. z jarzmiankami, czosnkami.
Mam pytanie: czy zawsze dojście musi być utwardzone? Czy nie fajnie się chodzi po zielonej murawie? Wprowadzisz w ogrodzie kolejną nawierzchnię, która nie koresponduje z pozostałymi. Zrobi się chaos.
Sprawdź, czy hortensjowa wyjdzie tak szeroka, by pomieścić jeszcze szałwię i przywrotnik? Bo na rysunku wygląda, że jest raczej za wąska.

Chyba znów namieszałam
Iwk4 15:54, 24 lut 2017

Tam się nie dojdzie z kosiarką. Dlatego żwirek.
Na anabelki rabatę zrobię odpowiednio szeroką. Ma przecinać i skracać wąski trawnik. Szałwię chciałam dać pomiędzy, by tylko niebieskie świeczki wychodziły pomiędzy liśćmi anabelek.
Przywrotnik moze iść gdzie indziej. Wyjdzie w trakcie sadzenia.
Taki układ plytek juz jest w ogrodzie. Czyli jest konsekwencja.
frezja 15:57, 24 lut 2017

Iwk4 napisał(a)
Nie planowałam w tym roku wielkich rewolucji. Ale czasami rozwiązania przychodzą same.
I tak zastanawiałam się nad widokiem z okna. Z jadalni.
Oś widokowa, na końcu której powinna znaleźć się łąwka albo inny ciekawy element.

jako dojście do ławeczki. Miejsce pod placyk wysypałabym drobnym piaskiem

No to kombinuj...u mnie ten sam pomysł.Przenoszę kompostownik w inne miejsce i w okolicy będzie ławka lub huśtawka.. no takie miejsce na nasiadówki.Mam trochę inny układ rabaty w tym miejscu.Teraz myślę, jak zrobić dojście do kompostownika..itd.Szkoda, że kompostu ruszyć nie mogę, bo zmarznięty...a już bym chętnie popracowała

Muszę to rozrysować, ale takich umiejętności kreślarskich to ja nie posiadam.U mnie bardziej zdolności plastyczne i muzyczne
Iwk4 16:03, 24 lut 2017

Ewa, ja tylko w paincie rysuję.
Też już bym poszła przerzucać kompost. Miniona choroba i pogoda mnie powstrzymują.
Ewa, rysowałaś u siebie plan? Zawsze mozna ręcznie.
Ja wczoraj na papierze szkicowałam to, co mi na myśl przyszło. Dziś zrobilam pomiary i z wymiarami naniosłam linie.