Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 22:03, 01 mar 2017

frezja napisał(a)
Iwona, jakie masz te płyty u siebie? rozmiar..i cena orientacyjna.

Ewo, odpisałam u Ciebie. Pomysł na ławeczkę - podałam ci linki.
Ławka zatopiona w roślinności. Niekoniecznie musi byc ta kolorystyka. Czerwień zastąpiłabym kocimiętką i szałwią.
http://www.gardenarium.pl/photos/project/4/3241/IMG_2582.JPG
http://www.gardenarium.pl/photos/project/4/3243/IMG_2580.JPG
To też by mogła być opcja u mnie

Ewa777 napisał(a)
Będzie basen? To na kolejne spotkanie u Ciebie trzeba wziąć stroje kąpielowe koniecznie

Ewo, najzwyklejszy basen ogrodowy, taki, z którego korzystają dzieci, ale też dorośli w upalne dni lata. Ciągle na niego szukam miejsca. Jak zrobię trawnik, to szkoda mi na nim stawiać basen, z którego korzysta się przez jakiś miesiąc ...

Anusia napisał(a)
...
Rzeczywiście na końcu osi widokowej brakuje ławeczki. Myślę, że tuje danica i coś z tyłu wyższego będą pasowały. Iwonko zawsze masz fajne pomysły. Wierzę, ze dobierzesz odpowiednie rośliny. Macham

Aniu, na ten moment planuję Anabelki, kocimiętkę, szałwię lub przywrotnik. Oczywiście nie wszystko naraz. Bo miejsca mało. Hortensje na pewno
Iwk4 22:11, 01 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Iwonka maluchy śliczniutkie słodziaki do miziania
Tola w zbliżenia to zupełnie podobna do mojego Dakusia

Iwonko krokusy u mnie zakwitły Zdjęcia wstawiłam

Maluchy w poniedziałek zaczęły otwierać oczka. Jeden dziś w nocy wylazł z kartonu i wlazł pod łóżko. Piszczał, bo nie mógł trafić do reszty. O 4.00 rano Tola mnie budziła, bym zeszła na dół. Coś ostatnio nie dane mi jest się wysypiać, a w dzień chodzę nieprzytomna.

Zazdroszczę ci krokusów. U mnie jeszcze muszę poczekać. Sprawdzałam na wątku Hortensjady. Pisała, ze tniemy hortensje, gdy kwitną krokusy. Zatem już można
Denerwuję się, bo wszyscy ostro działają w ogrodach, a mi pracy przybyło i późno wracam z pracy zmęczona, kiedy już słoneczko chyli się ku zachodowi. Nie mam czasu na ogród. Może jutro uda mi się wyskoczyć na godzinkę po pracy. Tyle spraw jest do ogarnięcia ...

Iwk4 22:13, 01 mar 2017

mirkaka napisał(a)
Iwonko, planujesz potem realizacja, to najfajniejsze momenty w ogrodzie

Plany Mirko są, tylko czasu brak.

Przestawiłam jeden kompostownik. Ciężki jak licho. Pawełek mi pomógł, taczka stanowiła podporę. Teraz trzeba opróżnić komorę, nieprzerobione odpady wrzucić do przestawionej skrzyni, a przerobiony kompost dam do warzywniaka i na rabaty... Cięcie traw mnie czeka i zazdroszczę wszystkim, co już to zrobili...
Iwk4 22:26, 01 mar 2017

Luki napisał(a)

Strasznie lubię czytać Twoje plany, zawsze są uwikłane długimi przemyśleniami, gdybyś chciała tą moją wysoką szałwie niebieską to możliwe, że wiosną będę miał kilka sadzonek
Teraz idę siać w końcu stipę, w sumie nie wiem czy mi potrzebna, ale niech coś na tym parapecie będzie bo normalnie żal mi się robi

Przemyslenia muszą Łuki być, bo to głośne moje myślenie wyzwala u mnie mechanizm mnozenia pomysłów, inspiracji ... I plan ewaluuje... Niemal, jak matematyczny problem: ile rozwiązań ma to zadania ?
I nie wiem, czy ruszać hortensje, czy zostawić za ławeczką. Teraz są małe jeszcze, ale dziś zobaczyłam pokaz, jak rosną z roku na rok i może się okazać, że fajnie będą wyglądać okalając ławeczkę, jak na Danusiowej inspiracji.
Tu Asia Asica pokazała Anabelki z roku na rok
Historia Anabell:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=312#post_2

Dobrze Łuki, ze siejesz stipę, bo ona cudnie z różami u Ciebie zagrała. Kilka dnie temu gapiłam się na tą inspirację ze stipą u Ciebie

Co do szałwii, byłabym bardzo na tak Uwielbiam szałwię i jej odmiany

frezja 22:28, 01 mar 2017

Iwk4 napisał(a)

Oś widokowa, na końcu której powinna znaleźć się łąwka albo inny ciekawy element.

Są teraz Anabelki, kiedyś była ławka. Brakuje jej.

Anabelki rozjaśnią to miejsce i ławeczka będzie pływała w ich bieli.
U mnie walka z przeniesieniem kompostownika zakończona sukcesem; uparłam się, że już,jednak nie było lekko,zawartość zmrożona jeszcze była. Wszystko wyrzucone w końcu na zewnątrz i uzyskałam tym sposobem sporo kompostu do warzywnika.
Iwk4 22:30, 01 mar 2017

U Asi też znalazłam ciekawy eksperyment z gąbką w donicach. Chyba zastosuję w tym roku, skoro gąbka zatrzymuje wilgoć
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=313
lojalna_ 22:33, 01 mar 2017

Iwka macham gotowa i zwarta do roboty
frezja 22:34, 01 mar 2017

Iwk4 napisał(a)
U Asi też znalazłam ciekawy eksperyment z gąbką w donicach. Chyba zastosuję w tym roku, skoro gąbka zatrzymuje wilgoć
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=313

Czytałam i bardzo to ciekawe.
Iwk4 22:37, 01 mar 2017

frezja napisał(a)

Anabelki rozjaśnią to miejsce i ławeczka będzie pływała w ich bieli.
U mnie walka z przeniesieniem kompostownika zakończona sukcesem; uparłam się, że już,jednak nie było lekko,zawartość zmrożona jeszcze była. Wszystko wyrzucone w końcu na zewnątrz i uzyskałam tym sposobem sporo kompostu do warzywnika.

Mamy ten sam problem z kompostownikiem. Brakuje mi e-Ma do pomocy. Sobota po południu jest za krótka ...
Iwk4 22:38, 01 mar 2017

lojalna_ napisał(a)
Iwka macham gotowa i zwarta do roboty

Cześć Jolu. Fajnie,ze się zbudziłaś ze snu zimowego