Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród i co dalej

Ogród i co dalej

Monka 21:48, 29 wrz 2016

wygląda to teraz tak , planujcie narody jakie drzewa sadzimy do 10 m

AnnaCh 21:49, 29 wrz 2016

No to teraz kupa roboty przed Tobą Wyjęcie kamieni to pikuś, trzeba to jeszcze jakoś do życie przywrócić Obornik i widły amerykańskie w dłoń
Co Ty tam masz w tym trawniku? Lawendę?
Monka 21:51, 29 wrz 2016

Zana napisał(a)
Jeny Ania, ale Ciebie od tych róż to zakręciło już

Anulę to zakręciło od planowania jej rabat przy tarasie , zresztą ja sama nie kumam bo u niej wszystko zmnienia się jak w kalejdoskopie
Monka 21:54, 29 wrz 2016

AnnaCh napisał(a)
No to teraz kupa roboty przed Tobą Wyjęcie kamieni to pikuś, trzeba to jeszcze jakoś do życie przywrócić Obornik i widły amerykańskie w dłoń
Co Ty tam masz w tym trawniku? Lawendę?

wiem, wiem przepis Toszki na super ziemię juz mam , patrz Ania sokole oko , tak to lawenda wsadziłam ją bo muszę ją gdzieś przezimować jak zrobię linię rabat to na wiosnę przesadzę , chyba ,że można jeszcze teraz przesadzić ? mam na myśli do końca października ?
ren133 22:01, 29 wrz 2016

Monka napisał(a)

Reniu tak trawnik pośrodku, raczej wolę spokojne kolory , jak pisałam stawiam na biało, zielono, z domieszką czerwieni, chociaż werbena filetowa , 8 m na ile dobre pytanie , wszystko zależy jak poprowadzę linię rabat , ale raczej szeroko, bo muszę zostawić miejsce do cięcia tuj i rozrastające się drzewa jak posadzę, po lewej stronie patrząc na zdjęcie w przyszłości ma stanąć pergola

Pergola przed tym bonsai? a te świerki w głębi zostają?
Jeśli chodzi o drzewa to mnie bardzo podobają się graby ... jesli symetrycznie 3szt a pomiędzy nimi hortki, przed rozchodniki a nawet można dorzucić bergenie żeby bylo zimozielono (a obserwowałaś ile masz tam slońca w sensie w jakich godzinach?) Jesli mówisz, że rabata będzie szeroka można w plecach hortków posadzić miscanty.
Ale jeśli graby to nie Twoja bajka może jarząby szczepione? lub jak u joli z lawendowego platany?
Można również wziąć pod uwagę niesymetryczne rozmieszczenie drzew np 2 buki z jednej strony dalej hortki, z bordowym bukiem pięknie komponuje się Red Baron czy berberys bagatelle.
Mozna by pokusic sie o jakis rysunek ... tylko caly czas nie wiem jak to miałoby być przy tarasie? żwirek? czy jednak niższe rośliny?
MagdaBaj 05:45, 30 wrz 2016

Popatrz na buka pupurea pendula - ja się zakochałam. U Danusi w ogrodzie wygląda pięknie
Makusia 12:00, 30 wrz 2016

Monia- no brzozy oczywiście sadź

Ja pierdziu, ale rozpierducha! Zabrał Ci przystojniak ten beton z ziemią zmieszany, czy Kopciuszkiem teraz będziesz?
Monka 13:14, 01 paź 2016

ren133 napisał(a)

Pergola przed tym bonsai? a te świerki w głębi zostają?
Jeśli chodzi o drzewa to mnie bardzo podobają się graby ... jesli symetrycznie 3szt a pomiędzy nimi hortki, przed rozchodniki a nawet można dorzucić bergenie żeby bylo zimozielono (a obserwowałaś ile masz tam slońca w sensie w jakich godzinach?) Jesli mówisz, że rabata będzie szeroka można w plecach hortków posadzić miscanty.
Ale jeśli graby to nie Twoja bajka może jarząby szczepione? lub jak u joli z lawendowego platany?
Można również wziąć pod uwagę niesymetryczne rozmieszczenie drzew np 2 buki z jednej strony dalej hortki, z bordowym bukiem pięknie komponuje się Red Baron czy berberys bagatelle.
Mozna by pokusic sie o jakis rysunek ... tylko caly czas nie wiem jak to miałoby być przy tarasie? żwirek? czy jednak niższe rośliny?

Reniu, dzięki za pomysły też zastanawiałam się nad grabami, myślę cały czas o platanie i może ew śliwawisnia Nigra, nie wiem tylko czy 2 czy 3 drzewa, mam już lawendę i trochę berberysu czerwonego i jeden odcinek chciałabym zrobić w tym stylu, myślałam o hortkach a jakże , podoba mi się też werbena wśród traw widziałam takie połączenie w Skierniewicach i mnie zachwyciło, zrobiłam nawet zdjęcia i wstawiłam u siebie, ale one nie oddają piękna ;( niedługo będę wyznaczać linię rabat, to może wtedy coś spłodzę i z Waszą i Twoją pomocą wymyslimy jakie drzewa i ile sztuk

Odnośnie tego co ma być przy tarasie to powiem szczerze, że ... nie wiem
Monka 13:15, 01 paź 2016

MagdaBaj napisał(a)
Popatrz na buka pupurea pendula - ja się zakochałam. U Danusi w ogrodzie wygląda pięknie

Magda jest piękny , ale trochę za mały jak dla mnie
Monka 13:20, 01 paź 2016

Makusia napisał(a)
Monia- no brzozy oczywiście sadź

Ja pierdziu, ale rozpierducha! Zabrał Ci przystojniak ten beton z ziemią zmieszany, czy Kopciuszkiem teraz będziesz?

Brzozy u kogoś TAK u mnie NIE , je jestem leniwiec i jak pomyślę co się pod nimi dzieje jesienią to masakra jakaś , mama ma u siebie na działce i wiem coś o tym, ale Ty Martuniu u siebie sadź , pięknie będą wyglądały na półce.

A propos rozpierduchy to będę kretem - górnikiem , bo ten duży gruz to i owszem zabrał, ale te drobnostki i muszę sama własnymi ręcyma wybrać wywieźć do mnie na drogę ot i cała bajka to teraz DO ROBOTY !!!!