Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Zana 22:04, 12 maj 2017

Hmmm, Ewa podsunęła myśl na byliny. Do cienia to trochę tego jest (od host oczywiście poczynając). Pytanie czy widzisz w tym miejscu byliny, których zimą nie ma, czy też jednak trawy zimozielone, albo chociaż takie, które co prawda zasychają, ale też zdobią powiązane. Na miskanty to tam faktycznie za mało słońca, z tego co piszesz. A może paprocie? One do cienia idealne.
Kokesz 22:22, 12 maj 2017

Ja mam podobny układ, tzn cisy w cieniu i chyba je podsadzę cytrynową żurawką, ona w cieniu rośnie super, bardzo ładna jest też funkia Fire Island, cytrynowa o czerwonych łodyżkach.
Zależy czy wolisz kolor biały czy żółty.
Podsadziłam cisy na wiosnę żółtymi tulipanami i stwierdzam,że w takim głębokim cieniu ten żółty bardzo ładnie ożywia.
Ja pozostanę przy żółci.
Miskanty Variegatus będę mieć obok cisów bardziej w słońcu,choć przyznam że w cieniu też ładnie rosły.
malgol 22:42, 12 maj 2017

Właśnie dziewczyny dobrze prawicie chyba widzilabym tam coś co nie ginie zima. Czyli turzyce albo chociaż trawy. No i trzeba mieć na uwadze że tworzyć będą środkowe piętro czyli hosty i zurawki odpadaja.
Ta żółć też mi jednak chodzi po głowie bo azalie krótko kwitna a potem są zielone więc żółte turzyce by tylko swiecily...jak myslicie?

A może jednak jakieś białe albo paskowane?
Kokesz 22:50, 12 maj 2017

Cisy nie lubią kwaśnej gleby, azalie tak.
Ja bym nie sadziła ich razem.

Zobacz u mnie na 6 str.mam między cisami Miskanta Variegatus, on daje dość wyraźny biały kolor.
malgol 22:50, 12 maj 2017

Renata, a ta funkie Fire Island gdzie kupiłaś? Też ja widzialam na jakiejś fotce i bardzo mi się podobała, ale chyba trudno dostepna
Kokesz 22:53, 12 maj 2017

malgol napisał(a)
Renata, a ta funkie Fire Island gdzie kupiłaś? Też ja widzialam na jakiejś fotce i bardzo mi się podobała, ale chyba trudno dostepna

Wysłałam na pv
malgol 22:53, 12 maj 2017

Kokesz napisał(a)
Cisy nie lubią kwaśnej gleby, azalie tak.
Ja bym nie sadziła ich razem.

Niestety muszą się pogodzić daleko od siebie rosną, potrzebowałam na gwałt dosadzic żywopłot więc padło na cisy bo wąskie. Nie przesadze już azalii, trudno
malgol 22:58, 12 maj 2017

Kokesz napisał(a)

Zobacz u mnie na 6 str.mam między cisami Miskanta Variegatus, on daje dość wyraźny biały kolor.

Renia, bardzo mi się podoba to zestawienie mam już w ogrodzie podobne bo z Robusta, ale jeszcze tak maleńkie, że nie miałam okazji zobaczyć efektu Może faktycznie te Variegatusy tam dać? Hicsii urosna w końcu wysokie( mam nadzieje) to variegatusy ich nie zaslonia a i zimą coś by się tam dzialo
Zana 23:02, 12 maj 2017

Turzyca rzędowa Lemon Zest przyszła mi do głowy, trochę może za niska jest. Ale może Cię coś natchnie. Można połączyć z niebieskimi hostami, albo z brunnerami.
malgol 23:03, 12 maj 2017

Lecę się jej przyjrzec