Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

inka74 00:02, 07 lip 2016

Ej jak zwykle marudzisz, że bajzelek. Piach - co to dla ciebie

Wdepłam podpytać - cięłaś szałwie już? Ja dziś się zabrałam do tego i gdzieś mi świtało, żeby ciąć nisko ale ja już nowe kwiatki na szałwiach mam zaraz pod starymi więc tylko stare wycięłam nożyczkami. Że szałwię co 2 lata dzielić trzeba aby lepiej rosła pamiętam bo z autopsji wyszło jak zostawiłam to zamiast większa to mniejsza się zrobiła ale z tym cięciem to zgłupiałam. Pamiętam, też że w ubiegłym roku nisko cięłam bo pousychała w te upały i odbiła ładnie. I teraz sama nie wiem, czy dobrze zrobiłam.
malgol 08:58, 07 lip 2016

Zana napisał(a)
Efekt mojej sobotniej całodziennej!!!! (bo w 30 stopniach gorąca) pracy:
1. Wywalone stare zdechnięte hakone
2. Wywiezione trzy lub cztery taczki piachu
3. Ziemia z worków (dużo) przekopana z miejscowym piachem
4. Posadzone nowe małe hakone aureola (stały bidoki dwa miesiące na balkonie, takie były mizeroty, że mi się ich sadzić nie chciało, ale jakoś zaczęły rosnąć)
5. Zdjęcia zrobione w niedzielę w aurze deszczowej.
6. Taczki i doniczek nie miałam siły uprzątnąć.

Ile sztuk tych hakone posadziłas,że taki efekt jest? Już teraz wygladają super a co dopiero za kilka lat...
AgataP 09:10, 07 lip 2016

Zana napisał(a)
Oglądam jak Francja gromi! Islandię.

Rozkwitły wreszcie tawułki na rododendronowej. I tu z kolorami zgłupiałam całkiem. Sami zobaczcie.

Jeszcze w cieniu:

śliczne, trafiłam do Ciebie przypadkiem i już pieję w zachwycie
Psiamama 09:19, 07 lip 2016

inka74 napisał(a)
Ej jak zwykle marudzisz, że bajzelek. Piach - co to dla ciebie

Wdepłam podpytać - cięłaś szałwie już? Ja dziś się zabrałam do tego i gdzieś mi świtało, żeby ciąć nisko ale ja już nowe kwiatki na szałwiach mam zaraz pod starymi więc tylko stare wycięłam nożyczkami. Że szałwię co 2 lata dzielić trzeba aby lepiej rosła pamiętam bo z autopsji wyszło jak zostawiłam to zamiast większa to mniejsza się zrobiła ale z tym cięciem to zgłupiałam. Pamiętam, też że w ubiegłym roku nisko cięłam bo pousychała w te upały i odbiła ładnie. I teraz sama nie wiem, czy dobrze zrobiłam.

U mnie tak samo są już nowe więc wycięłam tylko nisko te przekwitnięte. Chyba dobrze zrobiłyśmy bo szkoda nowe pąki ścinać albo .. może teraz liście zbrzydną?
Zana 16:15, 07 lip 2016

Dziewczyny zarobiona jestem, więc odpowiem tylko szybko na konkretne pytania. Reszta później. Sorki!

Iwonka - szałwii jeszcze nie cięłam, też rozważam jak ją ciachnąć. W zeszłym roku jak wycięłam tylko przekwitnięte kwiatostany (bo już były z boków nowe) to całe krzaczki zrobiły się potem jakieś takie kostropate. Więc się teraz zastanawiam czy mimo wszystko nie ciachnąć po całości.

Małgosia - tam jest 9 sztuk, sadzone co 40 cm z zamiarem wykopania kiedyś co drugiej (jak się mam nadzieję rozrosną).
Zana 22:18, 07 lip 2016

Ania/Anbu pracuś to Ty jesteś! Chwilka przerwy i już się zagoniłaś do konkretnej roboty

Kamcia bardzo Ci dziękuję za taki przemiły post. Tam rosną dwa takie same powojniki, efekt jest zdublowany.

Asiu zapewniam Cię, że są miejsca pod tytułem "nie do pokazania", przynajmniej na razie. Właśnie uświadamiam sobie, że powstaje powoli bo powoli, ale jednak coraz większy obszar, któremu trzeba będzie poświęcić trochę więcej czasu na pielęgnację. Tak więc będzie mniej czasu na tworzenie czegoś nowego.

Tereniu bardzo dziękuję. Też liczę na ten efekt.

Aniu/Makao No ale jak by wyglądał taki goły pień? To są akurat sosny, też śmiecą, ale mniej niż liściaste. Liściastych dużych brzóz mam sześć sztuk i owszem jesienią je przeklinam, nie mówiąc o ogromnym dębie. Jednak to właśnie te stare, ogromne drzewa tworzą coś niepowtarzalnego w ogrodzie i w życiu bym się ich nie pozbyła. Nno może jedną brzozę jednak wyciachamy, ale dosadzam nowe drzewa.

Kasia Siakowa nie pamiętam czy mówiłaś, ale uwielbiam, że uwielbiasz
inka74 22:22, 07 lip 2016

Mam 6 szałwi, zastanawiam się czy eksperymentu nie zrobić i część ciachnąć a część zostawić
Zana 22:23, 07 lip 2016

AgataP dziękuję Oczywiście zapraszam:- Piać nie musisz. Kiedyś do Ciebie trafiłam i bardzo mi się podobało u Ciebie, ale Twój wątek tak pędził, że się zagubiłam gdzieś po drodze...

Aga mnie też szkoda nowe pąki ścinać i trochę tkwię w rozterce.
Zana 22:26, 07 lip 2016

Iwonka jest to jakaś koncepcja. Będzie wiadomo co w przyszłym roku zrobić. Ja pewnie zdecyduję stojąc nad szałwią z nożycami
Zana 22:45, 07 lip 2016

Kilka kadrów z cały czas powstającej rabaty przed buczkiem, gdzie ostróżki cały czas chcą kwitnąć, liatry stopniowo się rozwijają a jeżówki całe w blokach startowych.

O poranku: