Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Makao_J 10:25, 08 maj 2018

Posadź te świerki w rzędzie by zakryły dom ale nie wiem czy ja bym ich nie cięła by nie urosly za wysokie a tylko zakryły lubie gdy widoki z daleka tworzy górą łagodne fale. Wówczas jest lekko a nie tworzy się mur. Ten zielony dom najbardziej mnie drażni. Ten drewniany jest całkiem fajny.
Kawa 13:23, 08 maj 2018

o matko Ania
ogarnęłam
nie doradzę
foty cudne
hosty sliczne
tulipanki tyszz
rudera hmmm
macham
makadamia 14:00, 08 maj 2018

Aniu, tak na marginesie:
zapoznaję się z wątkiem Kojaka i właśnie czytam, że Danusia odradziła mu ostrokrzewy na żywopłot, bo gubią liście w środku.

Dobra nowina: te nasze opadające listki to objaw naturalny, a nie choroba
Zła nowina - wygląda na to, że nie będą szczelne.

Z drugiej strony - czy przypadkiem w Anglii nie robią żywopłotów z ostrokrzewu? No i ostrokrzewy na pewno dobrze znoszą cięcie. A jak się będzie cięło, to nie ma rady - na zewnątrz muszą być gęste.
UrsaMaior 14:41, 08 maj 2018

Anglią się nie sugerujcie, to zupełnie inne warunki. Oni bukszpanowe żywopłoty tną raz w miesiącu, a nie dwa razy w roku, jak my.
Zana 15:09, 08 maj 2018

Iwonka cenny głos, że jednak w rzędzie. Brzozy planuję ewentualnie za małym domkiem, za dębem. Rodki te które mam, mam zamiar właśnie przenieść na tę część za ławeczką, tak jak sugerujesz. Serby nie zasłonią słońca, bo to jest strona, na którą słońce pada od drugiej strony, na wprost. Trawy będą na pewno i to w miarę możliwości w dużych ilościach. Hortensje też. Ale to są już tzw. pierdóły, które dopasowywać będę potem. Teraz chodzi o szkielet drzewny. Placyk w tej rabacie też mi chodzi po głowie.

Kasiu bardzo Ci dziękuję. Ze zdjęć wydawało mi się, że bliżej siebie rosną.

Zana 15:32, 08 maj 2018

Asia Twoja wizja mnie rozwaliła. Cały czas się z nią oswajam. Jedna opcja jest niemożliwa do zrealizowania: świerk całkowicie po prawej stronie. Co prawda napisałam, żeby nie sugerować się tym co tam rośnie. Ale właśnie TAM rośnie grupa rodków, których teraz w żaden sposób nie przesadzę, a na zmarnowanie ich nie skażę. Symetria, którą mi narysowałaś bardzo mi odpowiada, bo ja taka trochę symetryczna jestem, z czym staram się walczyć.

Dobra, napiszę jak ja to widzę: trzy świerki jednak obok siebie mniej więcej na długości tego brązowego domu. Przed nimi, na ich tle glediczja. Druga glediczja po lewej stronie koło brzozy (nota bene ta brzoza jest ogromna, ma spoko ze 20 metrów). Glediczja nie jest chyba małym drzewem, encyklopedia drzew podaje wysokość 10-20 metrów, podoba mi się jej rozwichrzona korona.

I teraz klony strzępiastokore: jedna sztuka po lewej stronie w rabacie przed glediczją, drugi po prawej stronie w rabacie (nie pod płotem!). Na prawo od świerków pod płotem pomyślałam o szczuplutkich grabach Lucas, jako zielonym tle od którego odbijałyby się kiedyś konary strzępka. I jak Ania słusznie zauważyła, tam jest ładne wysokie zielone tło zapożyczone.

Chodzi mi o to, żeby stworzyć jakiś układ przestrzenny drzew, dlatego koncepcja żeby nie były rzędem pod płotem, ale posadowione w rabacie. Gołe pnie strzępków, a za nimi krzewy, trawy itp. (przed nimi oczywiście też).

Jak zlikwiduję koło z rzeźbą, to będę mogła na tej długości ze świerkami wysunąć "cyca" do przodu, dojdę może do 7-8 metrów głębokości rabaty, eMa już powoli z tym oswajam.

To miałyby być takie zasadnicze, wg mnie szkieletowe drzewa (z naciskiem na "według mnie", bo ze mnie to taka ogrodowa mądrala, jak... ).

Potem można myśleć o dosadzaniu jeszcze innych, mniejszych drzewek.

Uuufff!!!!!
Zana 15:38, 08 maj 2018

Aniu Makao, Twoja uwaga o tle zapożyczonym bardzo cenna!. Świerki w rzędzie do mnie przemawiają. Nie cięłabym ich jednak, ponieważ tak jak wyżej napisałam brzoza po lewej stronie jest ogromniasta a po prawej już rośnie też wysoki świerk (nie załapał się na zdjęciu). Ale to jest oczywiście jeszcze do rozważenia i przemyślenia. Ten zielony dom oczywiście też musi zniknąć mi z widoku.
Zana 15:39, 08 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
O rety chyba jutro zajrzę i może coś mi przyjdzie do głowy na tą Twoją rabatę dziś już trzeźwo nie myślę

Czekam
Zana 15:41, 08 maj 2018

Figielka napisał(a)
Zana zajrzyj do mnie, własnie sobie zaprojektowałam rabatkę. Może cie zainspiruje.

Iwonko, byłam u Ciebie akurat w tym samym czasie, w którym Ty u mnie. U Ciebie mała rabatka i o wiele łatwiej, tu jak widzisz kawał placu i gruba robota.
Zana 15:42, 08 maj 2018

Kawa napisał(a)
o matko Ania
ogarnęłam
nie doradzę
foty cudne
hosty sliczne
tulipanki tyszz
rudera hmmm
macham

Lubię Twoje kwintesencje