Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

eVka 11:42, 07 maj 2018

Cudne hosty, moje już w pełni rozwinięte, ale we Wrocławiu wszystko szybciej rusza.
Zana 20:56, 07 maj 2018

Kasiu chętnie, muszę tylko chwilkę znaleźć

Asia jeżeli parę sztuk narcyzów zakwitło to dlaczego dodatkowe ilości miałyby nie kwitnąć? Sadź i się ciesz. Klony globosum?. Ani razu o nich nie pisałam i nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby sobie posadzić. U innych ok, ale u mnie mówię im stanowcze NIE. Inne kuliste raczej też nie wchodzą w rachubę, jedna Umbra raczej wystarczy. Bardziej mnie kuszą takie "rozwichrzone" formy.

Makusia na szczęście nie ma u mnie (na razie! ale never say never!) ślimaków żywiących się smakowitymi hosteczkami więc mam nadzieję, że uda im się dotrwać w dobrej formie do końca sezonu.

Ewa ale moje są piękne nawet jak się rozwiną

Ewa/Effka co Wrocław to Wrocław. Wy tam macie cieplarniane warunki.
Zana 21:34, 07 maj 2018

Kochani, a teraz potrzebuję pomocy!!!

Wiele razy pisałam, że mam pod płotem od strony drogi niezagospodarowany teren, tzn. jest tam przechowalnik i grupa rododendronów. Nadchodzi czas, żeby się rozpocząć na tym odcinku bardziej konkretne działania.

Poniżej zdjęcie, jedyne jakie udało mi się wygrzebać, na którym jest cały odcinek, o który mi chodzi. Całkiem po lewej stronie widać pień starej brzozy, na lewo od niej jest wjazd na działkę i brama. Ujęcie kończy się w miejscu, w którym rośnie wielki niebieski świerk, pod którym stoi ławka. Całość ma długość ok. 30 m długości.

O co chodzi? Chodzi o jakieś pomysły na nasadzenia drzew. Mam jak wiecie kupione trzy serby, one pójdą właśnie na tę stronę. Planuję je posadzić na długości tego brązowego domu, aby go zasłonić. Moją pierwszą opcją było posadzić je w trójkącie, dwa z tyłu i jeden wysunięty do przodu. Z kolei eM sugeruje, żeby posadzić rzędem trzy obok siebie, bo zabiorą za dużo miejsca. Rabatę w tym miejscu mogę zrobić głęboką na ok. 6 metrów.

No więc pierwsza kwestia: jak posadzić te serby?

Druga kwestia to inne drzewa.
Chodzą mi po głowie: klon strzępiastokory (tego chciałabym koniecznie), klon ściętolistny, klony czerwone Acer rubrum, jarząby (mączny, Dodong), glediczje Sunburst dla przełamania zieleni. Mam też malutkiego jeszcze buka Purple Fountain, którego gdzieś chciałabym wkomponować. Może jakieś inne propozycje?

Mam swoją pewną koncepcję, ale nie będę jej na razie opisywać, żeby nie zaburzyć sugestią świeżości Waszych pomysłów, na które nie ukrywam bardzo liczę.

Rysunki mile widziane.

Aha, kompletnie nie sugerujemy się tym co tam rośnie

Zana 22:34, 07 maj 2018

Asia/Makadamia zapomniałam jeszcze napisać, że tego pina też mam zapinowanego. Lecz na razie chodzi o wyższe, słuszniejszych rozmiarów formy.
BKosimkArt 22:45, 07 maj 2018

O rety chyba jutro zajrzę i może coś mi przyjdzie do głowy na tą Twoją rabatę dziś już trzeźwo nie myślę
Figielka 22:50, 07 maj 2018

Zana zajrzyj do mnie, własnie sobie zaprojektowałam rabatkę. Może cie zainspiruje.
inka74 07:16, 08 maj 2018

Anula - eM ma niestety chyba rację. To bardzo duże drzewa. Nawet cięte. Posadziłabym trzy rzędem w takich odstępach, aby zasłoniły dom sąsiada na osi widokowej z tarasu. Przy wjeździe zrobiłabym rabatę z niższymi brzozami i trawami i wrzosami na obrzeżu. Potem pociągnęłabym hortensjowo + trawiasto i rodkowo pod płotem już za ławeczką. Rodki te z tych wyższych. Jak serby urosną to tam jeszcze mniej słońca będzie na tej głównej rabacie. 6 metrów to dużo ale i teraz tam sporo jest. Może w centralnej części wykroiłabym miejsce na róże o ile słońca tam trochę jest. Jakąś taką księżycową rabatę. I element placyku z nawierzchnią z drewna lub kamienia tego typu co masz murki. Czegoś takiego mi brakuje. Coś co by strukturą pasowało do lasu. Jaka jest docelowa wielkość serba tej odmiany co kupiłaś?
Kasia_CS 07:29, 08 maj 2018

Anula, zmierzyłam w koncu odległości między grabami, przepraszam, ze dopiero teraz, bo przecież łażę, dłubię, cykam zdjęcia, a o miarce glowa zapomniała jest 270cm między pniami. Miłego dzionka!
makadamia 08:57, 08 maj 2018

Aniu, dziewczyny mają rację z tymi serbami. Jak dasz je razem, to zrobi się nieproporcjonalnie dużą, ciężka bryła.

Ja bym je w ogóle rozdzieliła, posadziła po jednym na każdym boku i po środku. Na wysokości brązowego domku dodałabym ewentualnie jednego lub dwa mniejsze iglaki (typu świerk serbski nana lub jodła koreańska).
Pomiędzy nimi dwa duże drzewa (z tych, co wymieniłaś to te klony czerwone mi najbardziej pasują). I to byłby szkielet:

Przed tymi drzewami średnie piętro: jarząby i/lub glediczje.
Pod drzewami trzeba by było posadzić jakieś krzewy i dopiero na tle tego wszystkiego sadzić byliny, trawy i pomniejsze krzewy

Jednym słowem - sześć metrów to wcale nie tak dużo

Ps. Strzępiastokory na tą rabatę mi nie pasuje: on powinien mieć wyeksponowany pień, a tutaj pnie będą zasłonięte niskimi nasadzeniami.
Makao_J 10:18, 08 maj 2018

Tam po prawej w tle już masz świerki. Przed nimi na Twojej już działce wsadziłabym coś niższego by nie zakryło nigdy świerków. Optycznie zwiększysz ogród.