Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 20:25, 08 kwi 2014

atena35 napisał(a)

Ana nie masz wrażenia, że szafirki w innych roślinkach nie mają siły przebicia???
Pytam, bo u mnie tam gdzie miały być w "parze" z innymi jakieś marne.

Tosiu przyznam, że część szafirków przesadzałam stąd ich marność, bo pierwotnie były posadzone w trawach ale zza niech nie było ich wcale widać
ana_art 20:29, 08 kwi 2014

Dzisiejsze

justajusta 20:32, 08 kwi 2014

Cudne!!! Muszę przynać, że Twój ogród jest dla mnie inspiracją.
ana_art 20:32, 08 kwi 2014

butterfly 20:35, 08 kwi 2014

Ana, jestem z tobą - mnie tez sie zawijasek podoba ale też bym go zmieniła i rozumiem twoje rozterki

I mnie się bardziej podoba opcja bez vanillek - one duże się zrobią a rabata może sie okazac za mała.
Ale tutaj pewnie wiekszy problem jakie drzewo wybrac...

Edytowałam bo musze to napisać - jakie sliczne zestawienie bratków ze stokrotkami Świetne kolory !!
ana_art 20:37, 08 kwi 2014

Czy tak może wyglądać szachownicą perska?
ana_art 20:55, 08 kwi 2014

butterfly napisał(a)
Ana, jestem z tobą - mnie tez sie zawijasek podoba ale też bym go zmieniła i rozumiem twoje rozterki

I mnie się bardziej podoba opcja bez vanillek - one duże się zrobią a rabata może sie okazac za mała.
Ale tutaj pewnie wiekszy problem jakie drzewo wybrac...

Edytowałam bo musze to napisać - jakie sliczne zestawienie bratków ze stokrotkami Świetne kolory !!

dziękuję za słowa otuchy i zrozumienia, dla mnie to ważne
Rabata nie jest wielka ma około 3 metrów szerokości i 5 długości (pi razy drzwi)
Chciałam zrobić obwódkę by zamknąć wszystko w ramach i jednocześnie nawiązać do obwódek w dalszej części ogrodu, jednocześnie wprowadzi porządek i łatwiej będzię skomponować środek. Na froncie nie mam kulek, mam trzy bukszpanowe stożki, kulki są z tyłu. W projekcie nie mam tam drzewa, mam kombinowaną obwódkę, kulki i dywan trzmieliny. Ale wtedy nie było jeszcze domu na przeciwko... i okazało się, że mamy okno w okno... muszę mieć drzewo, muszę inaczej się uduszę
Spodobały mi sie hortensje w takich bukszpanowych ramach na pintach stąd pomysł, vaniliki nawiązywały by też do tyłu domu, wiosną spomiędzy krzaków wyłaniałby się łan czosnków.
drzewo....tutaj jest kolejny problem bo jakie wybrać? formalne umbry czy poczochrane buki(zielone, czerwone, trikolor), a może graba?
ależ dylematy z powodu małej rabaty...
atena35 21:26, 08 kwi 2014

ana_art napisał(a)
Kochane zawijas mi nie pasuje do koncepcji... wymyśliłam sobie:
-drzewo/a, obwódkę i kulki, lub
-drzewo/a vanilki w dużej ilości i obwódkę
do żadnej z tych opcji nie pasuje ten zawijas, ja wiem, że może on się Wam podoba, nie powiem może mi też jak na niego patrzę, ale za chwilę mnie wkurza chaos na tej rabacie. Uwierzcie, ze jestem mocno rozdarta, dlatego zmianę na tej rabacie planuje drugi rok... a u mnie jest to raczej niespotykane.... a to jedna z rabat którą widzę baaardzo często, mogę nawet stwierdzić że najczęściej...

Rób co Ci serce dyktuje.
Nie czekaj na "zgodę" forum bo pewnie jej nie dostaniesz
Ja już w ubiegłym toku dyskusji (bo to nie pierwsza dyskusja, prawda) głosowałam za przeróbką zawijaska w obwódkę
atena35 21:27, 08 kwi 2014

ana_art napisał(a)

Cudne maluchy.
ana_art 21:36, 08 kwi 2014

atena35 napisał(a)

Rób co Ci serce dyktuje.
Nie czekaj na "zgodę" forum bo pewnie jej nie dostaniesz
Ja już w ubiegłym toku dyskusji (bo to nie pierwsza dyskusja, prawda) głosowałam za przeróbką zawijaska w obwódkę

hahah źle odebrałaś moją intencję, nie potrzebuję zgody... zwyczajnie sama mam wątpliwości bo to moja pierwsza rabata którą zaczęłam robić przed ogrodowiskiem...
zauważ, że pierwsze kroki poczyniłam, umachałam się z tymi kamieniami dzisiaj... no ale jak się kamienie wysypuje bezpośrednio na ziemię bo szmata jest 'ble' to się tak dzieje