Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 21:28, 12 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Co chcesz ciąć i gdzie, i jak chcesz ciąć, cóś poradzę tylko pokaż zdjęcie.
chcę szmaragdy przyciąć od góry troszeczkę, bo po wiosennym cięciu poszły sporo w górę, a ja bym chciała by się zagęściły i nie wiem czy nie za późno...
ana_art 21:29, 12 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Jak chcecie coś kupić, to nie piszcie Gapy, gdzie co jest, bo ludziska niezalogowane (90%) czytających - wykupowywują.
hahhaha a wiesz, że ja to testowałam właśnie 2 dni i prawie nic nie ma, zostały jakieś niedobitki
Malgosik 21:36, 12 wrz 2014

ana_art napisał(a)
z góry

piękny układ stworzyłaś na froncie

a co do cebulek, to byłam dziś u Janiny i była cała masa, wysypywały się z półeczek, inne niż w 1 dostawie i inne ceny, pakowane nie po 8 jak na początku, tylko po 5, 7, 1 i całe pakiety kolorystyczne różnych roślin cebulowych,
dogrzebałam się czosnków jedynie na najwyższej i najtrudniej dostępnej półeczce, czyli czosnek Gladiator po 3,49 sztuka
szafirki 15 sztuk za nie więcej niż 3,99 zł a chyba taniej

a wracając do hortensji, zabiłaś mi ćwieka z tym nieładnym zasychaniem Limelight, chyba będę musiała iść na kompromis skoro potrzebuję w jedno miejsce jasnych...
Agania 21:41, 12 wrz 2014

Ann odpowiedz dalej
waldek727 22:30, 12 wrz 2014

Margarete napisała:
Mój trawnik po hydrocopmlexie tez ożył i jest cudnie zielony, ale teraz już na jesień nie bedę hydrocomplexu sypać tylko jakiś jesienny nawóz zastosuje - już nawet jakiś kupiłam ale poczekam jeszcze z tym nawożeniem.....wszak mamy póki co jeszcze lato.

Sebek napisał:
Ostatnio Stychaz pisała, że po nawozie jesiennym trawnik wygląda rewelacyjnie i co najważniejsze, wolnej rośnie, bo nie dostaje dużej dawki azotu i idzie w korzeń, wiec same plusy.

Marzena2007 napisała:
Sypnęłam nawóz jesienny do trawnika i potwierdzam efekty dywanowe

Mity i kity, czyli o tym jak trudno nabrać starego wróbla na plewy.
Nawóz jesienny do trawnika to mit lub jak kto woli chwyt.
Chwyt reklamowy producentów nawozów którzy aby nie siedzieć jesienią z założonymi rękami wciskają właścicielom przydomowych ogrodów kolejną bajeczkę.
Tzw. ,,nawóz jesienny do trawnika" zawierający w swoim składzie przede wszystkim potas i fosfor nie jest nawozem jesiennym.
Najwięcej potasu i fosforu, podobnie jak azotu, trawa pobiera wiosną w fazie intensywnego jej wzrostu. Oba składniki bardzo wolno przemieszczają się w glebie i dlatego wprowadzane są do niej przedsiewnie. Wpływ nawozu rozrzuconego na trawnik tej jesieni przy sprzyjających warunkach będzie widoczny w latach 2016/2017. Tyle czasu potrzeba aby przyswajalne formy potasu znalazły się w obrębie włośników korzeniowych trawy.

Aniu.
Kolejne piękne ujęcia Twojego ogrodu.
Dziękuję za mizianie moich oczu.
ana_art 22:50, 12 wrz 2014

waldek727 napisał(a)
Margarete napisała:

Marzena2007 napisała:

Chwyt reklamowy producentów nawozów którzy aby nie siedzieć jesienią z założonymi rękami wciskają właścicielom przydomowych ogrodów kolejną bajeczkę.
Tzw. ,,nawóz jesienny do trawnika" zawierający w swoim składzie przede wszystkim potas i fosfor nie jest nawozem jesiennym.
Najwięcej potasu i fosforu, podobnie jak azotu, trawa pobiera wiosną w fazie intensywnego jej wzrostu. Oba składniki bardzo wolno przemieszczają się w glebie i dlatego wprowadzane są do niej przedsiewnie. Wpływ nawozu rozrzuconego na trawnik tej jesieni przy sprzyjających warunkach będzie widoczny w latach 2016/2017. Tyle czasu potrzeba aby przyswajalne formy potasu znalazły się w obrębie włośników korzeniowych trawy.

Aniu.
Kolejne piękne ujęcia Twojego ogrodu.
Dziękuję za mizianie moich oczu.

Waldek lubię Twoje konkretne odpowiedzi
Rozumiem zatem że to efekt placebo... no cóż mogę się pocieszyć, że działam długofalowo...
Zobacz już jakiś czas temu zastanawiałam się nad nawozami jesiennymi i konieczności ich stosowania, ale jak widać uległam w trosce o swoje habazie. Czy to konieczne, nie wiem, ale sumienie będę miała czyste, że zrobiłam wszystko co w mojej mocy
Mirka 22:55, 12 wrz 2014

Ana zapomniałaś o foto żyłopłotu z pęcherznicy dla mnie plis dobrej nocki
ana_art 23:01, 12 wrz 2014

Mirka napisał(a)
Ana zapomniałaś o foto żyłopłotu z pęcherznicy dla mnie plis dobrej nocki

O nie zapomniałam tylko fotkę mam kiepską
Zielona 23:06, 12 wrz 2014

waldek727 napisał(a)

Hmm... w takim razie z jakiego powodu polecałeś Waldku w moim wątku jesienne nawożenie trawnika? W odpowiedzi na tę poradę zadałam pytanie, czy rzeczywiście jest konieczne, bo miałam wątpliwości, ale pewnie z braku czasu nie zauważyłeś mojego pytania. Ponowię tutaj, z dodatkowym znakiem zapytania, bo... rada u mnie i komentarz u Any się... wykluczają...
Mirka 23:12, 12 wrz 2014

Myślałam że masz na działce ten żywopłot i chciałam podpatrzeć co masz przed nim posadzone