Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 22:36, 19 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Ana, a jak czyścisz żurawki? Mam pierwszy sezon, przydałby się instruktarz.
I to już pora na to czyszczenie ?
nieee jeszcze czas, ja ciepłolubna jestem i wychodzę, jak już jest trochę cieplej czyszczenie jest proste aczkolwiek przy dużej ilości żurawek upierdliwe... bo trzeba delikatnie powycinać to co stare i brzydkie
w weekend bądź jutro wyjde pierwszy raz w tym sezonie i przytne klony i perukowca, reszta musi jeszcze czekać
ana_art 22:39, 19 lut 2015

makkasia napisał(a)
Anetko ja w sprawie Tojeści. Tojeść purpurowa kiełkuje na moim parapecie - nasionka dostałam od Marty. Myślę że sama też się wysiewa, jak te kuleczki znajdą się w ziemi jesienią to na wiosnę otoczka rozmięknie i z wielu nasione w jednej kulce wyrastają młode roślinki, tak myślę ale pewności nie mam. Posiałam Kosmos czekoladowy 10 lutego i nic
a widzisz tak kminiłam że coś może z tego być, żałuje, że nie wysłałam razem z werbeną kilku gałązek do Iwonki, może też by sobie wysiała... kosmosów nasion nie mam bo głupia jestem i uważałam, że skoro dziewczyny pisały, że je trzeba wykopać jak dalie i przechowywać bulwy to że z nasion nic nie będzie...
Madzenka 06:58, 20 lut 2015

A ja tojeść jesienia przycięlam i wyrzuciłam na kompost...
Krakus 08:04, 20 lut 2015

ana_art napisał(a)
są różne szkoły, jedni wkładają w wode, inni bezpośrednio w ziemie. Ja wkładałam bezpośrednio do gruntu, trzeba pamiętać by było wilgotnie. Wychodzę z założenia, że patyki nic nie kosztują więc trzeba próbować

a dajesz ukorzeniacz do zdrewniałych ?
ana_art 08:12, 20 lut 2015

Fotki dla Irenki żurawki po zimie wyglądają hmmmm niezbyt ciekawie

Te są najgorsze

czyli jak widać trzeba wyciąć delikatnie wszystkie zepsute listki (czyli prawie wszystkie) plus łodygi po kwitnieniu... NIE LUBIĘ...
Kacha123 08:16, 20 lut 2015

No, to trochę pracy z tymi żurawkami jest. Fajnie, że pokazujesz takie zdjęcia dla "zielonych", bo dla moich to była pierwsza zima i już się martwiłam ich wyglądem. Pozdrawiam.
ana_art 08:16, 20 lut 2015

a krokusy będą kwitły za jakieś 2-3 tygodnie, dopiero łebki wychylają
ana_art 08:19, 20 lut 2015

Madzenka napisał(a)
A ja tojeść jesienia przycięlam i wyrzuciłam na kompost...
ja większości bylin nie przycinam by miały ochronę na zime. Może w kompostowniku CI się puści No bo że z korzenia pójdzie to raczej oczywiste
ana_art 08:20, 20 lut 2015

Krakus napisał(a)

a dajesz ukorzeniacz do zdrewniałych ?
do części nie dałam bo zapomniała do innych tak, czy miało to znaczenie nie wiem.
ana_art 08:21, 20 lut 2015

Kacha123 napisał(a)
No, to trochę pracy z tymi żurawkami jest. Fajnie, że pokazujesz takie zdjęcia dla "zielonych", bo dla moich to była pierwsza zima i już się martwiłam ich wyglądem. Pozdrawiam.
wcale się nie dziwie, że się martwiłaś po roślinach nazywanych zimozielonymi oczekuje się ładnego wyglądu zimą ale według mnie to w przypadku żurawek naciągnięta nazwa