Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

monitka 21:41, 27 lis 2013

A trzmieliny szczepione opatulacie? To ich pierwsza zima u mnie i nie wiem jak je traktować.
ana_art 21:54, 27 lis 2013

Bogda napisał(a)
A jak z ich podlewaniem?dadzą radę przez zimę?
z podlewaniem? w ubiegłym roku mialam podobnie zakryte tylko zamiast maty slomianej gałezie swierkowe i nie podlewałam...
ana_art 21:55, 27 lis 2013

monitka napisał(a)
A trzmieliny szczepione opatulacie? To ich pierwsza zima u mnie i nie wiem jak je traktować.
nie znam się na trzmielinach. Mialam pierwszej zimy, zrobiłam kaptur z agro i niestety nie przetrwała u mnie...
Madzenka 06:44, 28 lis 2013

monitka napisał(a)

Ja nie okrywam, chyba że masz wariant japońskiej (drobniutkie listki) lub japońska variegata o takich woskowanych liściach, ta może wymarznąć. Natomiast fortunea zwykle dobrze zimuje, toszkę gubi liście a wiosną wymienia całośc na nowe listki. Nie lubię tego etapu gubienia lisci wiosną bo brudzi mocno. Natomiast gdyby zapowiadali straszliwe mrozy to miejsce szczepienia warto byłoby osłonic, ale zrobiłabym to gdyby temeperatury byly w okolicach minus 20.
Moją japońską variegatę w ubiegłym roku zimowałam w ogrodzie zimowym, w tm oprotestowałam, wsadziłam do ogrodu, niech walczy!!! Jeśli wymarżnie pójdzie na kompost. Fortunea świetnie przezimowała, wyprostowała nózki i po cięciu jest juź prawie kulką
Gardenarium 08:02, 28 lis 2013

Bogda napisał(a)
A jak z ich podlewaniem?dadzą radę przez zimę?

Trzeba dobrze przed opatuleniem podlać

Instagram Ogrodowiska
ana_art 08:04, 28 lis 2013

Widzisz Bogda masz odpowiedź, u mnie wszystko dobrze podlane
gierczusia 08:06, 28 lis 2013

Wpadam do Ciebie zobaczyć jak to może wyglądać inny mały ogród ..... Ale jednak widzę ,że " małość " to kwestia względna ....

Buziaki

Aaa... Fajnie się znów czegoś nauczyć ... Przed osłonięciem trzeba podlać
Zielona 08:32, 28 lis 2013

Się witam Czy Ty swoich Chłopców codziennie przed snem tez tak opatulasz, jak te różyczki? czy jednak rośliny mają lepiej niż Dzieci?
ana_art 10:42, 28 lis 2013

Zielona napisał(a)
Się witam Czy Ty swoich Chłopców codziennie przed snem tez tak opatulasz, jak te różyczki? czy jednak rośliny mają lepiej niż Dzieci?
wcale ich nie opatulam śpią z zadami na wierzchu
Zielona 16:19, 28 lis 2013

ana_art napisał(a)
wcale ich nie opatulam śpią z zadami na wierzchu

Haha! Wiedziałam!!! Ty matko wyrodna A poważnie: moje jakieś niereformowalne. Zanim zasną, wykład Im wygłaszam w tonie błagalnym, że bardzo Je proszę, żeby się odkrywały, bo ja spać nie mogę, jak wiem, że odkryte leżą i wstaję potem po dziesięć razy do każdej, żeby ciepło miały. Patrzą na mnie i udają, że wiedzą, o co kaman, nawet kiwają główkami na znak akceptacji Maminych oracji, po czym już o 22 biegnę pierwszy raz je okrywać i tak co chwilę... Ech... chyba zacznę brac z Ciebie przyklad nie tylko w kwestii wychowywania roślin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies