Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Odcienie zieleni 2

Odcienie zieleni 2

Efffa 20:48, 29 kwi 2017

Johanka77 napisał(a)
Hahaha!!! Wot Jekspertki!

Na O. same ekspertki, znaczy poza mną, ja to muszę się jeszcze dużo nauczyć
Efffa 20:53, 29 kwi 2017

Chcialam jeszcze powiedzieć, ze bylam dzis w 2 ogrodach z Ogrodowiska.
Bylam u Magdy w "Zamieszkać w ogrodzie"- Magda z mężem ciężko pracują w ogrodzie, dom supernowoczeny-śliczny, a ogród jak będzie skończony to będzie naprawdę "wow".

I bylam w ogrodzie u Ani, z wątku "Anulajda w raju"-ogród Ani robi naprawdę wrażenie,dopracowany w każdym szczególe, oczywiscie Anulka podzielila sie miskantami i turzycami, dziękuję Aniu
iwka 20:55, 29 kwi 2017

Efffa napisał(a)

tak,Masz go?
kupiłam właśnie, ale konkretnego pomysłu na niego nie mam skusiły mnie właśnie te kropelki

co do rdzy na evergoldach to nigdy nie miałam, a rosną u mnie kilka lat. One po zimie mają takie plamki brązowe na starych liściach, może to to
Efffa 21:09, 29 kwi 2017

Co dolega tym evergoldom?
Efffa 21:15, 29 kwi 2017

iwka napisał(a)
kupiłam właśnie, ale konkretnego pomysłu na niego nie mam skusiły mnie właśnie te kropelki

co do rdzy na evergoldach to nigdy nie miałam, a rosną u mnie kilka lat. One po zimie mają takie plamki brązowe na starych liściach, może to to

Mnie też te kropelki skusily.
A ja mimo, że zawsze lubilam uporzadkowane rabaty to ta nie będzie.
W środku grab pospolity,(myślalam o tym aby kupić jakies 3 i jakos zrobić z niego wielopniowego, jednego bym ulożyla przechylonego, kiedyś urośnie i będzie wyglądalo jak drzewo- robil ktoś tak na O.?) otoczony przywrotnikiem, klosownicą albo molinią, hostą i Asarium.
Spójrz co dolega tym carexom?
iwka 21:23, 29 kwi 2017

na moje oko to nie rdza, rdza pojawia się na spodniej stronie liści i to są takie brązowawe kropki. Wydaje mi się że to jeżeli już to jakiś inny grzyb.

u mnie też pojawiają się brzydkie liście tylko nie w takiej ilości. Szkoda ze zdjęcia nie zrobiłam, bo właśnie dzisiaj dzieliłam je.
Efffa 21:25, 29 kwi 2017

Ale na tym zdjęciu drugim widać też ten rdzawy kolor,czyli może grzyb razem z rdzą,
iwka 21:32, 29 kwi 2017

Efffa napisał(a)
Ale na tym zdjęciu drugim widać też ten rdzawy kolor,czyli może grzyb razem z rdzą,
Kurcze nie wiem

Jedno znalazłam tak wyglądają moje

Całe przerosniete trawą dlatego konieczny był podział. W sumie też mają te plamy jak patrzę na zdjęcie ale latem te brzydkie bardzo widoczne usuwam a reszta zarasta mlodymi.

Zaraz usunę zdjęcie
MirellaB 21:35, 29 kwi 2017

Efffa napisał(a)

Nie Mirelko, to przywrotnik ostroklapowy.
Ja zaraz wstawie zdjęcie , ale teraz to ja już nie wiem czy to faktycznie rdza, bo moje sie teraz te plamy zrobily czarne.A zdradź jak im pomagasz?

Specjalnie im nie pomagam. Jedynie tnę, wyrywam chore źdźbła, robię opryski na grzyba, a w tym roku pierwszy raz podsypałam nawozem do trawników. Dwa lata je wymieniałam na nowe, a one ciągle chorują i nie rosną.
W tym roku już nie wymieniam.
Efffa 21:48, 29 kwi 2017

iwka napisał(a)
Kurcze nie wiem

Jedno znalazłam tak wyglądają moje

Całe przerosniete trawą dlatego konieczny był podział. W sumie też mają te plamy jak patrzę na zdjęcie ale latem te brzydkie bardzo widoczne usuwam a reszta zarasta mlodymi.

Zaraz usunę zdjęcie

Nie usuwaj, przyda się.
ja mam tak jak Ty, moze tak nie widać bo zdjecie robilam wieczorem, a do tego mam te plamy tak jakby coś pleśnialo