Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Odcienie zieleni 2

Odcienie zieleni 2

ren133 11:58, 30 kwi 2017

Efffa napisał(a)
Mówisz o Reni że szmaragdowego?

Ewelina
Daj zdjęcia w świetle dziennym (żeby była widoczna cała trawka i zbliżenie) ... pociągnij i sprawdź czy źdźbła mocno się trzymają i czy od spodu tez sa z tym nalotem czy jednak zdrowe ... i czy wypuszczaja mlode źdźbła
anna_t 22:11, 01 maj 2017

Efffa napisał(a)

Mnie też te kropelki skusily.
A ja mimo, że zawsze lubilam uporzadkowane rabaty to ta nie będzie.
W środku grab pospolity,(myślalam o tym aby kupić jakies 3 i jakos zrobić z niego wielopniowego, jednego bym ulożyla przechylonego, kiedyś urośnie i będzie wyglądalo jak drzewo- robil ktoś tak na O.?) otoczony przywrotnikiem, klosownicą albo molinią, hostą i Asarium.
Spójrz co dolega tym carexom?

Beata stópkowa tak ostatnio posadziła 3 graby pospolite
pomysł podsadzenia masz niasamowity, wiem o jaki efekt ci chodzi i powiem Ci ze coraz bardziej mi sie podobaja takie różnorodne fakturowo zielone nasadzenia

asarium to kopytnik?
anna_t 22:12, 01 maj 2017

znalazłam na google - kopytnik
gdzie ta rabata będzie?
Efffa 22:22, 01 maj 2017

leon60 napisał(a)

nie wiem czy nie gorsze jeszcze od Twoich część ruszyła a te brzydaki jeszcze nie
jak nie zapomnę jutro cyknę fotkę

oglądalam dzis ogródki znajomych i dalszego sąsiada tez mają grzyba na carexach, a takie te evergoldy fajny kolor mialy
Efffa 22:25, 01 maj 2017

Toszka napisał(a)

I tu błąd... bo płaczą. że są na widoku i pod wścibską sąsiedzką kontrolą (i donosicielstwem). Nie przez przypadek popularne tam są zewnętrzne żaluzje.
Oni wszyscy chętnie by sobie wysokie zywopłoty posadzili i płoty postawili. Tak jak robią to od zaplecza/tyłów domów. Problemem są przepisy wspólnoty ulicy, która narzuca otwarte fronty i zabrania wysokich żywopłotów, a nie daj Bóg płoty. W dzielnicach/ulicach klasy średniej wysoki płot/żywopłot potencjalnie obniży wartość nieruchomości w całej okolicy, bo to (niby) sygnał o niebezpiecznej okolicy. Zadbane fronty biorą się z groźby wysokich kar (kara liczona za każdy dzień i jest to kilkadziesiąt euro lub nawet kilkaset dolarów w USA).

Dodam tylko, że w bogatych dzielnicach willowych są wysokie płoty i żywopłoty. Jest to fakt niezaprzeczalny

Evergoldy natomiast żre grzyb. Zaczynam być pewna, że największym sprawcą/roznosicielem są mieszkające i zimujące w rozetach ślimaki. Masowo!
Jeśli zaatakowane są pochwy liści, to optymistycznej przyszłosci nie wróżę
Najrozsądniej by było wykopać, poczyścić, podzielić, skontrolować serca rozet i korzenie.

Toszko dziekuję, ze wypowiedzialaś sie ogrodach,rozwialaś moje myslenie
Kochana Toszko, dziekuję Ci ,podzielę te evergoldy i zobaczę co tam siedzi i dam znać
Efffa 22:27, 01 maj 2017

MirellaB napisał(a)

Zobaczymy czy zadziała
Ze środka wypuszczają nowe źdźbła, ale wyglądają fatalnie Każdego roku to samo. Mam już ich dość. W tym sezonie postanowiłam, że ich nie wymieniam na nowe egzemplarze. Jak się wezmą to ok, a jak nie trudno posadzę coś innego.

Oby zadzialalo,
Toszka chyba ma racje, bo Ty sadzisz je w tym samym miejscu?
Efffa 22:30, 01 maj 2017

Toszka napisał(a)
Mirellko, jeśli wymieniasz chore carexy na nowe, w tym samym miejscu, to masz grzybem zainfekowana glebę. I tak w koło Macieju

Carexy potrzebują przewiewnej, luźnej gleby, łatwo obsychającej i nie trzymajacej stałej wilgoci sprzyjającej rozwojowi patogenów. Dlatego tak ważne jest przekopanie ziemi ze sporą ilością przekompostowanej kory (drobnej lub średniej frakcji). Dodatkowo kora ma działanie p/fytoftorozie, czyli zgniliźnie korzeni.
Dodam tylko, ze wszystkie carexy, które na jesieni zabezpieczyłam "ślimaczą wiagrą" teraz nie mają problemów. Wystarczy nasypać w środek rozetki 3-4 granulki niebieskiego. Dodatkowo, na początku marca rozgarnęłam starannie korę (drobniutką), którą obficie obsypałam na jesieni wszelkie trawy. To ważna wczesnowiosenna czynność, bo kora dłuuugo utrzymuje wilgotność, a carexy muszą mieć po zimie przewiew by obeschły.

dziekuje, ważne informacje,
Nie wiedzialam , ze kora dziala p/fytoftyrozie, a do rh też tak można?Znaczy korę wsypać w dolek?
Efffa 22:33, 01 maj 2017

ren133 napisał(a)

Ewelina
Daj zdjęcia w świetle dziennym (żeby była widoczna cała trawka i zbliżenie) ... pociągnij i sprawdź czy źdźbła mocno się trzymają i czy od spodu tez sa z tym nalotem czy jednak zdrowe ... i czy wypuszczaja mlode źdźbła

jaka ja jestem nieszczęśliwa , ze zdjecia robie telefonem, najpierw nie mialam kabla a teraz zgubiliśmy aparat,
sprawdzalam, źdżbla sie mocno trzymają
Efffa 22:35, 01 maj 2017

anna_t napisał(a)

Beata stópkowa tak ostatnio posadziła 3 graby pospolite
pomysł podsadzenia masz niasamowity, wiem o jaki efekt ci chodzi i powiem Ci ze coraz bardziej mi sie podobaja takie różnorodne fakturowo zielone nasadzenia

asarium to kopytnik?

wiem, które stópki ,nawet je obserwowalam, ale nie mam, a nie umiem sobie przypomnieć tytulu wątku?
Mnie też wizje sie zmienily, coś byś dodala jeszcze do tych nasadzeń?
Efffa 22:36, 01 maj 2017

anna_t napisał(a)
znalazłam na google - kopytnik
gdzie ta rabata będzie?

tak, kopytnik Anulka