Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Odcienie zieleni 2

Odcienie zieleni 2

Efffa 23:18, 01 maj 2017

Ania przypomnialam sobie tytul wątku Beaaty
Toszka 00:48, 02 maj 2017

Efffa napisał(a)

dziekuje, ważne informacje,
Nie wiedzialam , ze kora dziala p/fytoftyrozie, a do rh też tak można?Znaczy korę wsypać w dolek?

O podłożu dla rodka pisałam u u Anbu w zeszłym roku, a w tym u drugiej Ani
MirellaB 04:56, 02 maj 2017

Toszka napisał(a)
Mirellko, jeśli wymieniasz chore carexy na nowe, w tym samym miejscu, to masz grzybem zainfekowana glebę. I tak w koło Macieju

Carexy potrzebują przewiewnej, luźnej gleby, łatwo obsychającej i nie trzymajacej stałej wilgoci sprzyjającej rozwojowi patogenów. Dlatego tak ważne jest przekopanie ziemi ze sporą ilością przekompostowanej kory (drobnej lub średniej frakcji). Dodatkowo kora ma działanie p/fytoftorozie, czyli zgniliźnie korzeni.
Dodam tylko, ze wszystkie carexy, które na jesieni zabezpieczyłam "ślimaczą wiagrą" teraz nie mają problemów. Wystarczy nasypać w środek rozetki 3-4 granulki niebieskiego. Dodatkowo, na początku marca rozgarnęłam starannie korę (drobniutką), którą obficie obsypałam na jesieni wszelkie trawy. To ważna wczesnowiosenna czynność, bo kora dłuuugo utrzymuje wilgotność, a carexy muszą mieć po zimie przewiew by obeschły.

Pewnie tak jest, że gleba zainfekowana i wymiana na nowe egzemplarze nic nie daje. Pewnie gdyby nie te rabaty żwirowe to bym je wykopała i przygotowała podłoże, ale niestety przy moim stanie rabat to za dużo roboty

Toszka czy pisałaś gdzieś jakie wymagania ma hacone - chętnie poczytam. Zastanawiam się czy carexów właśnie na hacone nie wymienić.
Johanka77 08:11, 02 maj 2017

Tutaj u mnie Toszka pisała kilka dni temu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=95
Marta 08:17, 02 maj 2017

Szkoda carexów, może uda się je uratować. Ciekawam jest jak Ci w tej grzywce, napewno ładnie wyglądasz, tylko musisz się przyzwyczaić. Pozdrowionka
malkul 11:31, 02 maj 2017

Efffa napisał(a)

tak, kopytnik Anulka

przedwczoraj posadziłam u siebie 5 sztuk na takiej małej cienistej rabatce. jest trudny ponoć przez pierwsze dea lata, zobaczę czy sie u mnie zadomowi

z carexami sie sspózniłam ale widze że już zagadka rozwiązana. szkoda ich
ps.uwielbiam twa śliczną buzię
bdan 12:12, 02 maj 2017

Ewelina fajne zakupy. Teraz trzymać kciuki, żeby wszystko dobrze rosło
iwka 12:17, 02 maj 2017

cała zagadka rozwiązana faktycznie zapomniałam o ślimakach, przy dzieleniu wyciągałam je ze środka.

leon60 15:06, 02 maj 2017

przypomniało mi się, ze foty obiecałam
pogrzebałam dokładnie ale ślimaków nie znalazłam

anna_t 17:43, 02 maj 2017

Efffa napisał(a)

wiem, które stópki ,nawet je obserwowalam, ale nie mam, a nie umiem sobie przypomnieć tytulu wątku?
Mnie też wizje sie zmienily, coś byś dodala jeszcze do tych nasadzeń?

nic cudnie wymyśliłaś poza tym less is more