Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój zakątek - początki

Mój zakątek - początki

anbu 14:19, 08 maj 2018

Natko rozplenice osiągają 1,2 średnicy, rozchodniki 1 metr - to inf. z forum Jeżówki w zależności od odmiany
Jak dla mnie na tej Twojej rabacie, to tylko rozplenica na przemian z rozchodnikiem a punktowo gdzieniegdzie powtykane jeżówki
Ekspertem jednak nie jestem, bo sama będę przerabiać swoją rabatę rozplenicowo -rozchodnikową - posadziłam za gęsto

natka098 16:36, 08 maj 2018

anbu napisał(a)
Natko rozplenice osiągają 1,2 średnicy, rozchodniki 1 metr - to inf. z forum Jeżówki w zależności od odmiany
Jak dla mnie na tej Twojej rabacie, to tylko rozplenica na przemian z rozchodnikiem a punktowo gdzieniegdzie powtykane jeżówki
Ekspertem jednak nie jestem, bo sama będę przerabiać swoją rabatę rozplenicowo -rozchodnikową - posadziłam za gęsto

Właśnie te duze kropy to rozplenice. Te małe od dołu to rozchodniki, a z tyłu rozchodników jeżówki. Tylko chodzi mi o fakt czy taki uklad bedzie się ładnie prezentował. Bo napatrzyłam się na takie zestawienia i w większości są to pomieszane a u mnie nie da się mieszać. Mam za mało miejsca.
Toszka 19:18, 08 maj 2018

Rozplenice są rozłozyste i w praktyce wyższe od rozchodników.

Może po prostu spróbuj a za rok, dwa zmienisz. I tyle.
natka098 19:45, 08 maj 2018

Tak wyglądały same rozplenice. Teraz chciałabym zredukować ich ilość na korzyść rozchodników i jeżówek.

anbu 20:00, 08 maj 2018

Ja bym posadziła na takiej rabacie rozplenice z rozchodnikami naprzemiennie a jeżówki gdzieniegdzie tylko .... dla akcentu
natka098 20:49, 08 maj 2018

anbu napisał(a)
Ja bym posadziła na takiej rabacie rozplenice z rozchodnikami naprzemiennie a jeżówki gdzieniegdzie tylko .... dla akcentu

I tak zrobię, dam trochę jeżówek z tego względu żeby wcześniej niż późnym latem coś oko cieszyło.
natka098 20:53, 08 maj 2018

Tylko jeszcze myślę na samym przodzie czy nie dać jakiś małych trawek. mogę o kawałeczek nawet poszerzyć rabatę. Tylko jakie, icedance może? Bo mam do podzielenia.
Makusia 09:31, 09 maj 2018

Ice dance bardzo mi sie podobają, ale nie ida rozłogami czasem? Jeśli chcesz na przód trawki, to chyba jednak trzeba poszerzyć rabatę (chociaż ja się nie znam)
natka098 12:06, 09 maj 2018

Makusia napisał(a)
Ice dance bardzo mi sie podobają, ale nie ida rozłogami czasem? Jeśli chcesz na przód trawki, to chyba jednak trzeba poszerzyć rabatę (chociaż ja się nie znam)

Ta się nie znasz.

No idą rozłogami masz racje, to ich minus. Ale w sumie chociaż nie padają w moich rękach. Wkopalabym jakieś zabezpieczenie, ale nie wiem na jaką głębkość. Chyba ze posadzic w doniczkach bez dna.
AnnaCh 13:04, 09 maj 2018

A może seslerię??? Dla mnie super trawka