Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój zakątek - początki

Mój zakątek - początki

natka098 16:45, 09 maj 2018

AnnaCh napisał(a)
A może seslerię??? Dla mnie super trawka

Chciałabym, ale to jest kolejny wydatek...
natka098 17:44, 09 maj 2018

Nie wiem czu u Was też tak gorąco 30stopni. Ale u mnie tragedia. A kiedy byl deszcz to juz nie pamietam, trochę pogrzmiało ale u Nas burzy, deszczu brak.
mrokasia 18:00, 09 maj 2018

Natka, rozplenice plus rozchodniki plus akcentowo jeżówki to fajny pomysł. Ice dance bardzo lubię i póki co cieszę się z odrostów . Jednak przed rozplenicami jakoś mi nie leży. Sesleria byłaby znacznie lepsza . Albo może żurawki jeśli masz?

Edit: gorąco i duszno, burza krąży, grzmi i ciemno ale deszczu nie ma .
natka098 18:07, 09 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Natka, rozplenice plus rozchodniki plus akcentowo jeżówki to fajny pomysł. Ice dance bardzo lubię i póki co cieszę się z odrostów . Jednak przed rozplenicami jakoś mi nie leży. Sesleria byłaby znacznie lepsza . Albo może żurawki jeśli masz?

Edit: gorąco i duszno, burza krąży, grzmi i ciemno ale deszczu nie ma .

Żurawki nie za duże?, może jednak ta sesleria, ale to później jak zrobię te podstawowe rośliny to będę dobierać przód.

U mnie burza się pojawiła i deszcz, tak dość nagle, ale wreszcie trochę wody. Tylko już mi jedną brzozę wyrwało wczoraj sadzoną, będę musiała ją jakoś zapalikować.

Posadziliśmy wczoraj 7 brzóz, w sumie 8, ciekawa jestem ile się przyjmnie, bo to samosiejki z innej działki.
mrokasia 18:12, 09 maj 2018

Sesleria jak urośnie to zabierze tyle miejsca co żurawka . A może poszerzysz rabatę o 10cm?
natka098 18:16, 09 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Sesleria jak urośnie to zabierze tyle miejsca co żurawka . A może poszerzysz rabatę o 10cm?

Mogę poszerzyć, na dzień dzisiejszy to nie problem bo i tak do przerobienia. Ale jak żurawki to jakie będą się fajnie komponowały i w jakich odległościach?
polinka 19:23, 09 maj 2018

Natka a jaka to odmiana rozplenicy?
natka098 20:36, 09 maj 2018

polinka napisał(a)
Natka a jaka to odmiana rozplenicy?

Nie wiem kupowana poprostu jako rozplenica japońska
polinka 11:06, 10 maj 2018

Prawdopodobnie to najbardziej popularna odmiana czyli Hameln
Na karłowe rozplenice to nie wyglądają a duże odmiany np. LadyU już w pierwszym roku osiaga wielkie rozmiary.
Hameln dorasya do 1,2 m i okolo 80-100 cm średnicy w zależności od warunków. Wydaje mi się, że aby coś posadzić przed rozplenicami trzeba by bardzo poszerzyć rabatę
natka098 16:58, 10 maj 2018

polinka napisał(a)
Prawdopodobnie to najbardziej popularna odmiana czyli Hameln
Na karłowe rozplenice to nie wyglądają a duże odmiany np. LadyU już w pierwszym roku osiaga wielkie rozmiary.
Hameln dorasya do 1,2 m i okolo 80-100 cm średnicy w zależności od warunków. Wydaje mi się, że aby coś posadzić przed rozplenicami trzeba by bardzo poszerzyć rabatę

Być może to ta rozplenica, a nawet bardzo prawdopodobne. Zastanawiam się, żeby dać coś na przód, ponieważ mam wrażenie, że brakuje takiego najniższego piętra.