Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 12:12, 06 cze 2017

Basilikum napisał(a)
jakby karatowskie czosnki sie rosiewaly to po 3 latach bys je nazywala karatowskie chwasty

ladne sa

Nieeeee...rozniosłabym je po całym ogrodzie i oczywiście dzieliłabym się
AniMa 12:14, 06 cze 2017

Milka napisał(a)
U mnie s,ą okropne, chyba wina miejsca.

Dlaczego okropne???? Musze dokładniej sie przypatrzyć twoim zdjęciom.....poza tym niemożliwe aby w Twoich cudownościach było coś okropnego
AniMa 12:18, 06 cze 2017

Milka napisał(a)

Aniu, masz robota w zasięgu, ogród wymisiany na maksa

Robota mam w dooopce a jak widzę te chwaściory to jeszcze dopalacze mi się z nerwa włączają W tamtym miejscu często przechodzę i zawsze coś wyrwę, więc jest najczyściej Moje tyły już nie są takie milusie
AniMa 12:22, 06 cze 2017

kasja83 napisał(a)

Ale masz wszystko wysprzątane, równiutkie...ach...i jeszcze coś o braku czasu piszesz-kokietujesz-nie ma opcji, żebyś nie spędzała dużo godzin w ogrodzie

Kasiu Ty wiesz, że każda z nas to kokieta, ale fakt, na ogrodzie siedzę ostatnio średnio po 3 godziny dziennie...Tak sie wydaje, ze tylko jedną rabatkę wyplewię a tu bach i godzina poszła, samo koszenie to kolejna godzinka....wczoraj podlewałam pokrzywowa zupką. Miałam 10l gnojówki i zanim to rozlałam to kolejne pół godziny poleciało...
MirellaB 12:23, 06 cze 2017

Fajny masz ten placyk na basenie.
My będziemy musieli powiększyć taraso-podjazd dla naszego nowego basenu. I znowu ten bałagan
Cały sezon w tym roku mam bardzo nieporządny
AniMa 12:26, 06 cze 2017

AnnaCh napisał(a)
Ania ślicznie się dzieje u Ciebie w ogrodzie Jak się wszystko rozrośnie będzie fajny busz i na hamaku będziesz leżeć
Niestety walka z chwastami jest nierówna, u mnie tak sucho, że z kilofem chyba będę rwać

Ja też uważam, że w tym sezonie wszystko mocno wybujało Dużo z tej strony zrobiło to, że sąsiad wybudował taki duży dom. Jest cień i zacisznie. Wcześniej była tam i patelnia i wygwizdów.....

A niby pada co trochę... Specjalnie podlewam wieczorem rabaty, które na następny dzień plewię, bo inaczej mogłabym tylko iść i te chwasty przycinać - korzenie już nie wychodziły a motyka sie odbijała....
AniMa 12:28, 06 cze 2017

MirellaB napisał(a)
Fajny masz ten placyk na basenie.
My będziemy musieli powiększyć taraso-podjazd dla naszego nowego basenu. I znowu ten bałagan
Cały sezon w tym roku mam bardzo nieporządny

To u nas bylo tak w zeszłym roku, jak robiliśmy i ogrodzenie i kładliśmy kostke. ....Za placykiem basenowym marzyła mi sie pergola, noi jeszcze ciut wiekszy plac, ale niestety plany się zmieniają....Zobaczymy co będzie dalej...
AniMa 12:31, 06 cze 2017

ogrodomaniaczka napisał(a)
Przedburzowy widoczek piękny aż chce się żyć , trawnik pierwsza klasa , tak wogóle to pogoda w tym roku sprzyja trawnikom, ciągle pada

W końcu trawnik można nazwać trawnikiem. Dziewczyny, które u mnie były w zeszłym roku, były w szoku, że to wcześniejsze coś było wysiewane;D Nawet tego nie można było łąką nazwać....sama chwastnica, perz i inne chwasty a gdzieniegdzie trawka....Opłacało się zrobić wszystko na nowo
AniMa 12:57, 06 cze 2017

Skopiowałam od Gosi Malkul, tak na wszelki wypadek:
"a notatnika mego:
https://zojalitwin.wordpress.com/2011/05/06/rdza-na-roslinach/

"Teraz o rdzy. Trawy ozdobne czasem są atakowane przez Rdzę źdźbłową lub Rdzę brunatną. Nie wiem na razie jakim środkiem z obrotu hobbystycznego to można załatwić, coś poszukam i się odezwę. Normalnie te Rdze zwalcza się substancjami aktywnymi: prepikonazolem i cyprokonazolem (razem wziętymi). W rolniczych środkach to: Menara 410 EC lub Chefara (to jest to samo). Artea ma słabsze działanie bo mniej w niej cyprokonazolu. Ale nie mają one rejestracji do stosowania w roślinach ozdobnych. W tej chwili nie mogę nic więcej poradzić. Ważne jest nawożenie traw. Słabiej odżywione łatwiej chorują. Najlepsze oczywiście nawozy naturalne. Można też zastosować saletrę amonową. Rdza pojawia się przeważnie latem przy bardzo suchym i gorącym przebiegu pogody.

Do zwalczania przystępujemy po zauważeniu pierwszych plam. Z początku lepiej usunąć listek czy kilka. Jeśli jednak przegapiliśmy początkowe objawy to praktycznie nie ma innej rady jak chemia. Oto wykaz w miarę skutecznych preparatów. Podaję tu wszystkie dostępne, także te w większych opakowaniach, bo uznałam, że ogródki wiejskie są nie mniej ważne, a do oprysku pól używa się środków w dużych opakowaniach.
Nazwa preparatu W stężeniu
Baymat Ultra 015 AE 400 gramowy aerozol
Amistar 250 SC 0,1 %
Bayleton 5 WP 0,2 %
Biochikol 020 PC 2,5 %
Bumper 250 EC 0,05 %
Discus 500 WG 0,03%
Folicur BT 225 EC 0,1 %
Folicur Multi 50 WG 0,1 %
Score 25 EC 0,05 %
Trzeba jednak wyraźnie stwierdzić, liści porażonych nie zmienimy na zdrowe. Chemia tylko spowoduje, że nowe liście nie będą porażone. Zatem w naszym interesie jest szybka reakcja na pierwsze objawy, bo tylko wówczas rośliny zachowają ładny wygląd przez cały czas.
Na koniec dodam, że rdza na drzewach i warzywach rozwija się dokładnie tak samo zatem reakcja z naszej strony powinna być taka sama"
agnieszka_m 13:20, 06 cze 2017

Przyszłam zobaczyć begonie i nie mogę znaleźć
masz ich fotki???