Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 12:00, 21 lip 2017

Bez kancików, bez obrzeży i bez uzupełnionej kory....ale bez chwastów
- te 2 hortensje to jedyne zeszłoroczne patyki, ukorzenione w wodzie za nimi rosną 3 tegoroczne Za kilka lat szpalerek???

AniMa 12:06, 21 lip 2017

Milka napisał(a)

Miłorzębem się nie przejmuj, o ile wilgoć ma, bo na starcie musi mieć, one dopiero w 3-4 roku wyskakują, jak z procy, mówię to z własnego doświadczenia, miałam podobnie, teraz giganty około 6m.

Co hakone, jakie ma stanowisko?
I po drugie, musisz korę odsunąć, w promieniu o 10-15cm więcej, niż jest wielkość kępy, sprawdź wilgoć w ziemi pod nią??
Ile ma lat kępa??

Irenko cieszę się, że ta piszesz - miłorząb ma dosyć wilgotno -tam jest spad działki, jak jest więcej niż 3 dni sucho - to podlewam.....

Odnośnie hakone- mam ją od zeszłego roku, czyli świeżak (jeszcze z sadzonki podzielonej na pół). Też ma dosyć wilgotno. Rośnie koło placyka basenowego - jest tam pełny cień od ok. 15-16 - od domu sąsiada. Ale to może być ta kora....Jest tam jej dosyć grubo i jeszcze podsuwałam jej pod listki aby lepiej wyglądała....ot głupota moja...Usunę korę i zobaczymy czy jej się polepszy
Toszka 12:07, 21 lip 2017

AniMa napisał(a)

Tak Iwonko, kupiłam w tym roku na wiosnę - był z lekka zabiedzony, ale daje radę
Mam jeszcze pod oknem kuchennym prowadzonego na kulkę - zwykły "z lasu"

Napiszę coś, ale nie zabij Ciachnij mu to czubko-pięterko. Nie, to nie herezja Te 3-4 nóżki będą się kilka lat zagęszczać i stożek kilka długich lat będzie w tym miejscu mieć przewężenie. Ciachnięcie spowoduje szybsze rozkrzewienie (pomimo pozorów). Teraz już możesz cały stożek uformować.
Milka 12:07, 21 lip 2017

Tam, gdzie rabata bez niby kancików, będzie poszerzona i wyrównana do tej części z kulkami?
Fajnie byłoby miskanty variegatus dac, jako jasny element, bo słoneczna rabata
Milka 12:11, 21 lip 2017

AniMa napisał(a)

Irenko cieszę się, że ta piszesz - miłorząb ma dosyć wilgotno -tam jest spad działki, jak jest więcej niż 3 dni sucho - to podlewam.....

Odnośnie hakone- mam ją od zeszłego roku, czyli świeżak (jeszcze z sadzonki podzielonej na pół). Też ma dosyć wilgotno. Rośnie koło placyka basenowego - jest tam pełny cień od ok. 15-16 - od domu sąsiada. Ale to może być ta kora....Jest tam jej dosyć grubo i jeszcze podsuwałam jej pod listki aby lepiej wyglądała....ot głupota moja...Usunę korę i zobaczymy czy jej się polepszy

To dobra wieści, miłorzęby ruszą, zapomnij o nich, a nie obejrzysz się, a będą wielkie. Ciekawa jestem tylko, baba czy chłop, jak baba i tak go wywalisz
Hakonka młoda, ma dobre warunki, zatem usuń korę, tak, jak radziłam, aby miała swobodę w wypuszczaniu nowych pędów, bo ona takimi rozłogami idzie, a tak się dusi.
Mówią, że trawy dzieli się wiosną, a ja akurat hakone dziele o tej porze, z pełnym sukcesem, bo ma jeszcze czas na wzmocnienie i na drugi rok jest już na czym oko zawiesić, ale wtedy pilnuję podlewania, o ile susza, to codziennie. To cały sekret uprawy
AniMa 12:25, 21 lip 2017

typowo Ogrodowiskowe widoczki

Czy Wasze werbeny też mają takie długie łodyżki????
AniMa 12:30, 21 lip 2017

Toszka napisał(a)

Napiszę coś, ale nie zabij Ciachnij mu to czubko-pięterko. Nie, to nie herezja Te 3-4 nóżki będą się kilka lat zagęszczać i stożek kilka długich lat będzie w tym miejscu mieć przewężenie. Ciachnięcie spowoduje szybsze rozkrzewienie (pomimo pozorów). Teraz już możesz cały stożek uformować.

Iwonka no za co ja mam Cie zabijać - każda Twoja rada cenna, powiedz mi tylko kiedy ciachnąć? Teraz można?
AniMa 12:33, 21 lip 2017

Milka napisał(a)
Tam, gdzie rabata bez niby kancików, będzie poszerzona i wyrównana do tej części z kulkami?
Fajnie byłoby miskanty variegatus dac, jako jasny element, bo słoneczna rabata

Planowałam ją tylko troszkę poszerzyć - są tam miskany ML - zaraz za żywotnikami, tylko są mikro i ich nie widać...między nimi jest tez mikro stipa i werbena, przed nimi są wsadzone hortensje Limki a przed nimi szałwia (na razie jako kępki, ale chcę ją rozmnożyć jak obwódkę).....
AniMa 12:35, 21 lip 2017

Milka napisał(a)

To dobra wieści, miłorzęby ruszą, zapomnij o nich, a nie obejrzysz się, a będą wielkie. Ciekawa jestem tylko, baba czy chłop, jak baba i tak go wywalisz
Hakonka młoda, ma dobre warunki, zatem usuń korę, tak, jak radziłam, aby miała swobodę w wypuszczaniu nowych pędów, bo ona takimi rozłogami idzie, a tak się dusi.
Mówią, że trawy dzieli się wiosną, a ja akurat hakone dziele o tej porze, z pełnym sukcesem, bo ma jeszcze czas na wzmocnienie i na drugi rok jest już na czym oko zawiesić, ale wtedy pilnuję podlewania, o ile susza, to codziennie. To cały sekret uprawy

Super wieści Dzisiaj usuwam cała korę spod hakone...uwielbiam tę trawkę i chciałabym aby wyglądała tak jak u Ciebie
Buziak wielki
AniMa 12:38, 21 lip 2017

Pokażę Wam co właśnie robi mój kot na fotelu na którym ma zakaz siadania...od razu widać, ze panci nie ma w domu

Przylapany na gorącym uczynku, ale chyba nic sobie z tego nie robi