Bez kancików, bez obrzeży i bez uzupełnionej kory....ale bez chwastów - te 2 hortensje to jedyne zeszłoroczne patyki, ukorzenione w wodzie za nimi rosną 3 tegoroczne Za kilka lat szpalerek???
Irenko cieszę się, że ta piszesz - miłorząb ma dosyć wilgotno -tam jest spad działki, jak jest więcej niż 3 dni sucho - to podlewam.....
Odnośnie hakone- mam ją od zeszłego roku, czyli świeżak (jeszcze z sadzonki podzielonej na pół). Też ma dosyć wilgotno. Rośnie koło placyka basenowego - jest tam pełny cień od ok. 15-16 - od domu sąsiada. Ale to może być ta kora....Jest tam jej dosyć grubo i jeszcze podsuwałam jej pod listki aby lepiej wyglądała....ot głupota moja...Usunę korę i zobaczymy czy jej się polepszy
Napiszę coś, ale nie zabij Ciachnij mu to czubko-pięterko. Nie, to nie herezja Te 3-4 nóżki będą się kilka lat zagęszczać i stożek kilka długich lat będzie w tym miejscu mieć przewężenie. Ciachnięcie spowoduje szybsze rozkrzewienie (pomimo pozorów). Teraz już możesz cały stożek uformować.
To dobra wieści, miłorzęby ruszą, zapomnij o nich, a nie obejrzysz się, a będą wielkie. Ciekawa jestem tylko, baba czy chłop, jak baba i tak go wywalisz
Hakonka młoda, ma dobre warunki, zatem usuń korę, tak, jak radziłam, aby miała swobodę w wypuszczaniu nowych pędów, bo ona takimi rozłogami idzie, a tak się dusi.
Mówią, że trawy dzieli się wiosną, a ja akurat hakone dziele o tej porze, z pełnym sukcesem, bo ma jeszcze czas na wzmocnienie i na drugi rok jest już na czym oko zawiesić, ale wtedy pilnuję podlewania, o ile susza, to codziennie. To cały sekret uprawy
Planowałam ją tylko troszkę poszerzyć - są tam miskany ML - zaraz za żywotnikami, tylko są mikro i ich nie widać...między nimi jest tez mikro stipa i werbena, przed nimi są wsadzone hortensje Limki a przed nimi szałwia (na razie jako kępki, ale chcę ją rozmnożyć jak obwódkę).....