Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 11:49, 28 sie 2017

I niedzielny obchód po tym co jakoś wygląda:

hortensje mimo mocnego cięcia mają słabe łodyżki i małe kwiaty....
makadamia 11:52, 28 sie 2017

Ostróżki Ci o tej porze tak kwitną?

U hortensji nie widzę małych kwiatów
AniMa 12:13, 28 sie 2017

To drugie rzut u ostróżek - kupowane były na Dzień Matki - Prezent od cór - miały 1,5 m wysokości. Stały dzielnie do pierwszej wichury, potem obcięłam. Jak wróciliśmy z wakacji t okazało sie, ze ma nowe pąki - niższe ale za to pełniejsze
Ja widze tam małe kwiatki....ale było dobre wypełnienie do wianka - już upleciony ale nie wisi - haczyk nie wytrzymał Dzisiaj poprawka
AniMa 12:19, 28 sie 2017

makadamia napisał(a)
Aniu, u Ciebie to chyba perspektywa płata takie figle.
Z tego co pamiętam plan, który wrzucałaś w zeszłym roku, to rabaty były proporcjonalne do trawnika. Na zdjęciach z piętra też wygląda to w sumie ok. Ale jak się popatrzy z dołu (pierwsze zdjęcia), to faktycznie wygląda to na kawał trawnika i jakieś miniaturowe rabatki poupychane po bokach.

Także pomysł powiększania rabat jest bardzo dobry.
Będziemy myśleć

No właśnie. Perspektywa dużo robi Musze przeliczyć ile miejsca zajma planowane roślinki. Wymyśliłam sobie jeszcze ,że jednak skombinuje tam skrzynie na warzywa....potem po całości linia wysokich traw (ML albo KF) potem znowu linie werbeny (zakochałam sie w tym roku) rozchodniki mnożę i też dam je w linie poziome a nie pionowe jak teraz no i przedłużę linię irysów..... Mam też namnożona tra palmową i nn (brązową).....
ZA momencik wkleję koncepcję - tylko z paintem sie pobawię
AniMa 12:44, 28 sie 2017

Coś takiego + wypełnienie z traw??? Nie stopniowałam, bo całkowicie zła perspektywa

Biała linia z tyłu to wysokość ogrodzenia, trójkąty to istniejące choinki, tuz przed nimi byłyby skrzynie na warzywa (pomiędzy przy siatce rosna maliny i muszę mieć do nich dostęp)
pod skrzynie wysypałabym coś co ograniczy chwasty
Prze skrzyniami rosłyby wysokie trawy - były by posadzone w delikatnym schodku, tak abym pomiędzy nimi mogła przejść do skrzyń.
Przed trawami werbena (to fioletowe pasemko). Potem fioletowe irysy(zielone placki) i białe kwiaty (łubin i rozchodnik, może jak sie wysieje też ostróżka) wszystko w delkatnym stopniu . Pomiędzy to trawy mam ID, kostrzewę, brązową NN i trawę "palmową"
AniMa 12:46, 28 sie 2017

Rosna tam jeszcze 3 miłorzęby, ale gdybym przerobiła tę rabatę, to wsawiłabym je na koniec największego zęba pomiędzy rośliny
AniMa 12:48, 28 sie 2017

A może coś innego niż takie 3 zęby???? Na pewno linie proste....
Kawa 12:48, 28 sie 2017

masz bardzo ładną szałwię
ja za wysoko ciachnełam i jest beznadziejna
makadamia 13:19, 28 sie 2017

A może z większym rozmachem?

W lewym górnym rogu niewiele dokładać - tylko przesłonę dla malin.
Skrzynie skupić w prawym rogu. Może nawet ten placyk, który tam chyba planowałaś by się zmieścił?

Tą rabatkę przy basenie powiększyć maksymalnie. Można na niej pomyśleć o jakimś drzewku, żeby przełamać wrażenie patelni.

Trawnik wtedy szedłby po przekątnej.

Rośliny sadzić większymi plamami, żeby nie trzeba było wytężać oczu, żeby je z domu dostrzec
Basilikum 14:23, 28 sie 2017

widze, ze beda zmiany trawnik rzeczywiscie wyglada na olbrzymi, az sie zastanawialam gdzie zaczac w moi kopac ale chyba narazie zostane przy powiekszaniu skalniakowej rabaty.