Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

nawigatorka 20:42, 28 sie 2017

popieram wersje z rozmachem tyle że jeszcze bym basen odudowała tez z tyłu - roślinami oczywiście
AniMa 09:16, 30 sie 2017

Kawa napisał(a)
masz bardzo ładną szałwię
ja za wysoko ciachnełam i jest beznadziejna

Szczerze dana to ładna. Ciotka z Ameryki nawet pozbierałam nasiona aby u siebie wysłać Ciachnelam nisko żeby dolne odrosty nie haczyły o gołe gałązki obzarte przez slimaki.... Jedna cała rabatka taka obżarta. Toczą wojnę ze ślimakami
AniMa 09:17, 30 sie 2017

Matko.... Siedzą w domu i płuca prawie wypluwam i jeszcze komórka ze słownikiem nie chce mnie słuchać i pisze jak chce.... Jeden post poprawiam 3x...wrrr
AniMa 09:28, 30 sie 2017

makadamia napisał(a)
A może z większym rozmachem?

W lewym górnym rogu niewiele dokładać - tylko przesłonę dla malin.
Skrzynie skupić w prawym rogu. Może nawet ten placyk, który tam chyba planowałaś by się zmieścił?

Tą rabatkę przy basenie powiększyć maksymalnie. Można na niej pomyśleć o jakimś drzewku, żeby przełamać wrażenie patelni.

Trawnik wtedy szedłby po przekątnej.

Rośliny sadzić większymi plamami, żeby nie trzeba było wytężać oczu, żeby je z domu dostrzec

Dobrze radzisz....

Na pewno przeciągnę do przodu tylne rabaty, skrzynie dam na prawo- tam sie zmiesczą...placyk jednak tam nie powstanie...(za blisko jednego sąsiada-może bedzie obok basenu)...
Powiększenie rabaty przy basenie w takim kształcie to super pomysł drzewko już tam nawet rośnie- świerk koreański- aż 0,7m ma
Zaraz wrzuca aktualne zdjęcie jak tam na razie wygląda...
Roslinki rozmnażam na te większe plamy. Wczoraj liczyłam ile wyjdzie mi sadzonek z 20 kęp trzcinnika KF- stwierdziłam, ze może być nawet 80 sadzonki nie będa zbyt małe a zrobią już robotę w przyszłym roku
AniMa 09:34, 30 sie 2017

Basilikum napisał(a)
widze, ze beda zmiany trawnik rzeczywiscie wyglada na olbrzymi, az sie zastanawialam gdzie zaczac w moi kopac ale chyba narazie zostane przy powiekszaniu skalniakowej rabaty.

Ja wcześniej myślałam o jakimś drzewne w okolicach basenu aby kiedyś dawał cień i można pod nim było siedzieć, jakieś lampiony na gałęziach....ale albo muszę czekać ze 30 lat albo przytargac jakiegoś z ciężarówką koparką i żurawiem
AniMa 09:35, 30 sie 2017

nawigatorka napisał(a)
popieram wersje z rozmachem tyle że jeszcze bym basen odudowała tez z tyłu - roślinami oczywiście

Za basenem żyła w planach pergola i to duże drzewo...jak nie powstanie to Herda Roslinki powtórzony jak przed basenem
AniMa 09:39, 30 sie 2017

Nie mogę wrgrac zdjęcia....tez tak macie? Pisze " strona niedostępna".....
AniMa 09:55, 30 sie 2017

Jeeej udało sie

Koreanka calkowicie zjedzona przez maciejekę...poza tym juz wiem, że ma tam za ciasno. Bedzie przesadzanko zgodnie z propozycją Asi;
anna_t 10:28, 30 sie 2017

AniMa napisał(a)
i z góry:

o kurcze duzo tego masz układ jak u mnie widzę, ile masz metrów od tarasu do ogrodzenia?
makadamia 10:37, 30 sie 2017

AniMa napisał(a)

Za basenem żyła w planach pergola i to duże drzewo...jak nie powstanie to Herda Roslinki powtórzony jak przed basenem

A może pergolę postawić między tarasem a basenem? trochę osłoniłaby ten niezbyt dekoracyjny element od strony tarasu. I można by wtedy zrobić ścieżkę, taką jak zrobiła Ania-Makao