Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

asiak 13:58, 29 lip 2016

Toszko, żebyśmy się dobrze zrozumiały
Pod płotem mam posadzić tuje (bardzo chętnie i przed nimi mogę posadzić krzaki? Jednym słowem, tuje będą jakby "tłem" dla porzeczek i borówki, tak?
Makusia 14:07, 29 lip 2016

Asiu ja też tak Toszkę rozumiem. Fajny byłby kącik owocowy, a poza tym borówka się ślicznie przebarwia na jesień i jest ozdobą samą w sobie. Toszka zwolenniczką i orędowniczką (jak sakralnie zabrzmiało ) borówek na rabacie wręcz.
Toszka 14:13, 29 lip 2016

Dokładnie tak - żywopłot i krzaczki Borówkę można gdzieś upchnąć na rabacie kwasolubnej - smaczna i ozdobna
asiak 14:26, 29 lip 2016

Tak zrobię w takim razie
Już mam co robić
Toszko, w związku z tym, że znasz się na wszystkim, zaproponujesz jakąś odmianę borówki? Czy to prawda, że trzeba kupować dwie?
asiak 14:34, 29 lip 2016

I jeszcze ostatnie pytanie na dzisiaj, obiecuję...
Chciałabym zrobić obwódkę dla świerka conica i cisa, które rosną jako solitery na trawniku.
Co posadzić wokół nich? Myślałam o żurawkach, ale jaką odmianę, żeby kolorystycznie pasowała do świerka i cisa?
A może przy jednym żurawka a przy drugim coś innego, czy sama żurawka? Raczej słoneczko będzie na nie świeciło
Jak żurawka, to jedna odmiana przy jednym i drugim czy dwie różne?
Toszka 16:35, 29 lip 2016

Mam jedną borówkę jako soliter, z dala od pozostałych i na brak owoców nie narzekam
Wybieraj odmiany wcześnie owocujące i do września. Późne odmiany niestety potrafią nie zdążyć dojrzeć.

Mam dwie odmiany -Bluecrop i Bluejay. Ale wybieraj jakie chcesz - jest tyle odmian, ze szaleństwo

Świerka znalazłam na fotach. Cisa nie. Nie doradzę co masz podsadzić, bo planu nie ma i ręki do wydawania pieniędzy nie przyłożę. Będzie plan nasadzeń to wtedy będzie mozna mysleć co będzie pasować do pozostałych rabat
asiak 16:53, 29 lip 2016

Toszka napisał(a)
Mam jedną borówkę jako soliter, z dala od pozostałych i na brak owoców nie narzekam
Wybieraj odmiany wcześnie owocujące i do września. Późne odmiany niestety potrafią nie zdążyć dojrzeć.

Mam dwie odmiany -Bluecrop i Bluejay. Ale wybieraj jakie chcesz - jest tyle odmian, ze szaleństwo

Świerka znalazłam na fotach. Cisa nie. Nie doradzę co masz podsadzić, bo planu nie ma i ręki do wydawania pieniędzy nie przyłożę. Będzie plan nasadzeń to wtedy będzie mozna mysleć co będzie pasować do pozostałych rabat

Ok, Toszko, jak tylko będę mieć wolną chwilę rozrysuje tą swoją działeczkę na czysto, bo na brudno już mam
Bardzo Ci dziękuję

asiak 19:55, 29 lip 2016

Tu jest mój cis
Jak go przyciąć?

Jałowca między świerkiem a tują, już nie ma

Makusia 20:37, 29 lip 2016

Asiu łapki widzę swierzbią Cię do pracy i do sadzenia, obsadzania, dosadzania
Oj znam ten euforyczny, narkotyczny stan- z autopsji-zalecam odwyk
Znowu muszę przyznać na sobie samej, że Toszka dobrze prawi! Na wiosnę bez planu pojechałam do szkółki, kupę kasy zostawiłam. Przywiozłam do domu...nie wiedziałam gdzie to posadzić. Aktualnie jest w przevhowalniku, bo kupowsłam spontanicznie, a nie z głową-nie to, co potrzebne (a o mi potrzebne, tego nie wiedxiałam, bo nie myślałam nad tym) tylko to, co mi się podobało. I jeszcze dumna z siebie byłam, że po dwie sztuki, a nie po jefnej, jak do tej pory
asiak 21:09, 29 lip 2016

Oj świerzbią mnie to prawda
Ale mam już co robić i to najważniejsze
W pierwszej kolejności szykuję miejsce pod szmaragdy na całej długości działki, a zadanie to niełatwe, bo gdzie nie wkopię łopatę, to kamienie
W tajemnicy powiem tak cichutko, dzisiaj kupiłam hortensję nn, podobna do pinky (?)
Ale to mus, mieć hortensję na działce, więc się nie liczy, że złamałam się kupując ją
Jutro zrobię jej zdjęcie