Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

frezja 19:09, 14 cze 2017

asiak napisał(a)

Chyba teraz jak wypielę, to od razu wysypię korę
Czy w róże też można wysypać korę?
A pod różaneczniki, azalie?

Pod różanecznik i azalie jak najbardziej..wręcz koniecznie.

Co do róż odsyłam tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2327-sciolkowanie-roz
hanka_andrus 20:04, 14 cze 2017

Ewo, a Bożenka pisała, że pod różaneczniki raczej kory nie dawać. i ja z moich doświadczeń też uważam , że nie powinno. Korzenie Rh przyrastają do kory i nie mają skąd brać powietrza, Wygarnęłam całą korę spod krzewów i ułożyłam w zasięgu korony. Jest dobrze. Pod azalie nie wiem, ziemię mam wymieszaną z korą i kompostem. Nic więcej nie daję. Ale ja, generalnie nie lubię kory i kamieni, więc moje zdanie może nie każdemu odpowiadać.
asiak 22:27, 14 cze 2017

Hm... no i masz babo placek
Haniu mi też coś się obiło o uszy, że pod rododendrony nie sypać kory
Ewuś dziękuję za link
katel 00:11, 15 cze 2017

Asiu coraz piękniej u Ciebie , co do kory to każdy musi sam zdecydować - jeśli takie autorytety jak Hania i Bogusia twierdzą że to nie najlepszy pomysł to na pewno warto to przemyśleć. Ja mam u siebie ale szczerze powiem, że bez niej nie dłabym rady (mam nieużytki dookoła) z pod rododendrona nie będę usuwała bo mojemu chyba pasuje (mam grubą korę - może wiecej powietrza przepuszcza) ale z pod róż powoli odsuwam i zastępuje kompostem - tylko jeszcze nie za dużo go mam i powoli to idzie. Ściółkuje też skoszoną trawą (bez nasion) dla obniżenia kosztów i w mniej reprezentacyjnych miejsach
Szafran 08:48, 15 cze 2017

Asiu dawno mnie nie było. Witam się u Ciebie. Ostatnio za bardzo skupiłam się na sobie ale już czas poodwiedzać inne ogrody. Działasz z rozmachem wszystko pięknie przemyślane i jest efekt. Rabata z czosnkiem moja ulubiona. Kule na tle zieleni komponują się rewelacyjnie. Czy planujesz coś jeszcze tam nasadzić? Pozdrawiam
Zagajanka 09:12, 15 cze 2017

Ja tez wygrzebalam kore spod rozanecznikow, chociaz na rabarach z nimi ona nadal jest: wydaje mi sie, ze w taki sposob lepiej pobieraja wodę. .
asiak 10:33, 15 cze 2017

Nie będę rozsypywać w takim razie pod różaneczniki i róże bezpośrednio. Pozostałe miejsca wysypię
asiak 10:38, 15 cze 2017

Szafran napisał(a)

Asiu dawno mnie nie było. Witam się u Ciebie. Ostatnio za bardzo skupiłam się na sobie ale już czas poodwiedzać inne ogrody. Działasz z rozmachem wszystko pięknie przemyślane i jest efekt. Rabata z czosnkiem moja ulubiona. Kule na tle zieleni komponują się rewelacyjnie. Czy planujesz coś jeszcze tam nasadzić? Pozdrawiam

Tak oczywiście, że będę dosadzać roślinki. W tej chwili rosną róże, słabo je widać na tej fotce. Rosną młode przywrotniki, perovskia, szałwia. Dosadzę jeszcze żurawki.
Wsadzona jest też mała kostrzewa. Zrobię dzisiaj aktualne fotki, bo troszkę się rozrosło na tej rabacie
Aaaaa i najważniejsze... rosną tam młodziutkie hortensje I z tyłu będą trawy
Szafran 10:53, 15 cze 2017

To super. Będzie idealnie. Czekam na fotki
asiak 22:42, 15 cze 2017

Fotki z dnia dzisiejszego
Za chwilkę będzie pierwszy ogórek

Moje pierwsze różyczki, ale na razie tylko w donicach