Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Wiolka5_7 22:16, 17 maj 2018

ID w masie super będzie wyglądał
Gruszka_na_w... 22:35, 17 maj 2018

Jestem na nie i dla konwalika (problematyczny) i dla masowych nasadzeń ID na froncie. Do kwietnia-maja to będzie jedna wielka smuta. Zwykle projektuje się nasadzenia tak, że jeśli coś traci na atrakcyjności, to wprowadza się roślinę, która odciąga od tego wzrok. A tu przy samej ścieżce do domu będą łyse sporej wielkości placki.
ehhhhhhh... jak zwykle robię za smerfa marudę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 23:29, 17 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jestem na nie i dla konwalika (problematyczny) i dla masowych nasadzeń ID na froncie. Do kwietnia-maja to będzie jedna wielka smuta. Zwykle projektuje się nasadzenia tak, że jeśli coś traci na atrakcyjności, to wprowadza się roślinę, która odciąga od tego wzrok. A tu przy samej ścieżce do domu będą łyse sporej wielkości placki.
ehhhhhhh... jak zwykle robię za smerfa marudę.

Hania, no trochę się nie zgodzę.
ID to jedyna w zasadzie całoroczna trawa w moim ogrodzie. Jest zimozielona i.bardzo szybko i obficie startuje. Dobrze się u mnie sprawdza.

O ile konwalnik byłby eksperymentem, to na ID nie dam złego słowa powiedzieć. To pewniak.

Smerfetko Ty!
Johanka77 23:30, 17 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
ID w masie super będzie wyglądał

Tak mi się wydaje.
Johanka77 23:33, 17 maj 2018

Zana napisał(a)
Przeczytałam dyskusję i plany. Dobrze, że jest Asia, rozrysuje, rozplanuje. Gdyby konwalnik miał być otoczony zielonym trawnikiem (jak w inspirce) to jestem za konwalnikiem, ale jeżeli będzie otoczony grysem albo korą, to jestem za czymś zielonym. Co do otoczenia konwalnika korą to jestem na nie, w ogóle nie będzie go widać i wszystko się zleje w jedną wielką czarną plamę.

Dziękuję za tę opinię. Nie znam konwalnika. Ładna inspiracja, ale ja rok temu bordo z mojego ogrodu wywaliłam. Więc w sumie to mnie otrzeźwiłaś Przed szaleństwem mnie ustrzegłaś
Johanka77 23:34, 17 maj 2018

eee_taam napisał(a)

u mnie bardzo wolno rośnie ...i sadzonki sa drogie jak fix a będzie trzeba go duzo.

choć u Sebka rośnie jak szalony ) ale ja je traktuje jak egotyczne trawy bez rokowań u mnie

I do tego jeszcze aspekt ekonomiczny!
ID za darmo... krzewi się

Dzięki Justyś!
Johanka77 23:43, 17 maj 2018

A w temacie architektury ogrodowej patrzcie, jakie ładne rabaty znalazłam!
Jakby wprost na mój żwir

http://pinterest.com/pin/374854368980488167/?source_app=android
http://pinterest.com/pin/374854368980488171/?source_app=android
Johanka77 00:10, 18 maj 2018

iwonkap napisał(a)
Mimo ze uwielbiam konwalnika to jednak lepiej wygląda ID po zimie, łatwiej sie rozrasta i jest tansza i szybciej będzie efekt

Otóż to!
Johanka77 00:15, 18 maj 2018

makadamia napisał(a)
Asiu, mam nadzieję że fryzjer stanął na wysokości zadania

Zrobiłam kolejną wersję po Twoich uwagach

Zachowując mniej więcej układ i wielkość pasów z Twojego planu, wyszło mi coś takiego:

A'propos!
Co ile sadzić graby? Ja myślałam o 1,5, a Asia widzę 2 metry...

No i jaką odmianę graba polecacie?
kasia_c 07:06, 18 maj 2018

Może fastignata. Nie mam ale marzy mi sie