Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

11:35, 02 lip 2018
Johanka77 napisał(a)

Jasne, przesunę je na taras

Nie widzę problemu. W przeciwieństwie do Ciebie, u mnie tuje będą cięte na max 2m. Może trzy.
A jak widzis korona tych drzew jest powyżej tuj i tak zostanie.

Może Ty masz większy ogród, ale u.mnie cała rabata ma.3 m szerokości. A z trawnika liści granic nie planuje.

))

ja nie mam brzózek ..znaczy mam cały lasek zwany brzeziną(10-15m za tujami) i widze jakie one wielkie są

idz do wątku Agani https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=1740
ona ma juz duze dorodne brzozy pospolite posadzone blisko płotu moze metr od płotu cały szpaler ....ona ci predzej doradzi bo juz jest dświadczona

PS. od tarasu do granicy mam 15m a po bokach z jednej strony tez 13 m a z drugiej 10m.

liscie brzóz i tak bedziesz miec na trawniku ....bo do mnie przyfruwaja ....zbieram kosiarką ...na liscie brzóz nie narzekam ...najgorsze sa debowe ...a tych tez mam dośc duzo ....dlagteo te tuje chce miec wyzsze zeby ograniczyć wiater i przyloty

11:43, 02 lip 2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=1197

nawet znalazłam zdjęcia ...i teraz juz sie pogubiłam bo to wychodzi na to ze ma brzozy zaraz za płotem u sasiada ...ale jak tam byłam to zapietałam ze to jej brzozy

moze jeszcze ci zrobi jakies inne lepsze zdjecia warto to przemyslec bo za kilka lat juz nic nie zrobisz.
estre 19:08, 02 lip 2018

Witam
Melduję się, ładnie tutaj!
Będę zaglądać
Johanka77 21:08, 02 lip 2018

estre napisał(a)
Witam
Melduję się, ładnie tutaj!
Będę zaglądać

Dziękuję Miło mi bardzo
Johanka77 21:24, 02 lip 2018

eee_taam napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=1197

nawet znalazłam zdjęcia ...i teraz juz sie pogubiłam bo to wychodzi na to ze ma brzozy zaraz za płotem u sasiada ...ale jak tam byłam to zapietałam ze to jej brzozy

moze jeszcze ci zrobi jakies inne lepsze zdjecia warto to przemyslec bo za kilka lat juz nic nie zrobisz.

Justyna, ja nie sadziłam zwykłych brzóz, tylko Doorenboosy. Popatrz u Angeli. Myślę że efekt będzie podobny. Zaplanowałam je jako ozdobniki na plecach rabaty.

www.ogrodowisko.pl/watek/7843-wizytowka-na-zielonej-trawce

Myślę że ten metr od tui im wystarczy.
21:59, 02 lip 2018
Johanka77 napisał(a)

Justyna, ja nie sadziłam zwykłych brzóz, tylko Doorenboosy. Popatrz u Angeli. Myślę że efekt będzie podobny. Zaplanowałam je jako ozdobniki na plecach rabaty.

www.ogrodowisko.pl/watek/7843-wizytowka-na-zielonej-trawce

Myślę że ten metr od tui im wystarczy.

skoro to przemyślałaś i uwazasz ze bedzie dobrze to ok ))...ja z nimi mieszkać nie bede

może jestem nudna ale zwracam na to uwage bo ja tak posadziłam wiśnie amanogawa ...a one maja miec tylko miedzy 1 a 2 metry szerokości .....i dzis bym odsuwała je od tuj ale nie da się ...już trzeba karczować

22:03, 02 lip 2018
Z tym rozmierzaniem trudno trafić, ale też tak będę sadzić jak zakupię brzozy.
Johanka77 07:22, 03 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Brawo, Asia, ładny kawałek roboty za Tobą . Jak to wszystko urośnie będzie tak romantycznie i zacisznie koło tej huśtawki .
Karczowania mozgi nie zazdroszczę, dobrze że ja jej nie mam.
Wczoraj był jakiś dziwny dzień, wcale dużo nie zrobiłam a padłam wieczorem i dziś ledwo żyję.

Ta mozga rzeczywiście, nad ziemią ładny koloryt dawała, ale pod ziemią też jest kolorowo aż zanadto...

Pogoda barowa nie zachęca do niczego...

Gdzie będzie huśtawka, to jeszcze nie wiemy. Na razie planujemy w głowach ten placyk.
AngelikaX 08:18, 03 lip 2018

Asia napisałam u siebie, ale widzę, że już po akcji sadzenie

Moje brzozy sadzone są w odległościach 2,5-2,7m. Od płotu jest z reguły 1,5-1,90, choć dwie co są w odległości 1 m też się znajdą ( różnica w odległościach to wynik nieregularnego kształtu działki i sugerowaliśmy się kształtem trawnika - pod niego jest rozstaw brzóz)

Johanka77 13:30, 03 lip 2018

AngelikaX napisał(a)
Asia napisałam u siebie, ale widzę, że już po akcji sadzenie

Moje brzozy sadzone są w odległościach 2,5-2,7m. Od płotu jest z reguły 1,5-1,90, choć dwie co są w odległości 1 m też się znajdą ( różnica w odległościach to wynik nieregularnego kształtu działki i sugerowaliśmy się kształtem trawnika - pod niego jest rozstaw brzóz)

Dziękuję Andżela. Właśnie tak posadziłam. 2,5-2,7