Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Kim 21:48, 21 lip 2019

Asiu piknie już wszystko takie dorodne

jak się sadzi większe roślinki to od razu ładnie to wygląda
Dorii 21:57, 21 lip 2019

Ale cudny zakątek wypoczynkowy będzie.

A to na pewno litle lime?

Za każdym razem jak kopię to sobie myślę że piach bym chciała ale wiem że jak już przekopie, domieszam dużo piachu i dobroci to będzie fajna ziemia i podlewać tyle nie trzeba. Niestety prace przygotowawcze idą dużo wolniej. Na szczęście nie cały ogród taki. Gdzie nie gdzie nadal glina ale dużo łatwiejsza w obróbce. Z tych najgorszych miejsc staramy się wywozić bo nawet glebogryzarka nie daje rady rozbić grud.

A czarnoziem w workach to gdzie nabywasz? Lokalnie czy w necie? U mnie niestety nie znalazłam ani dobrej ziemi ani kompostu a swojego tyle co kot napłakał. To co przywożą na tony to pył w czarnym kolorze z perzem i szkłem.

Stajnie też mam dwie, w następną niedzielę wybieram się na wykopki. Mam nadzieję że dużo się zmieści do mojego autka i że nie zasmrodzę go na zawsze.
Wiolka5_7 22:03, 21 lip 2019

Johanka77 napisał(a)

W tym roku mam jakiegoś powera.
Na szczęście M też, bo bez niego bym nie ogarnęła.
Przez te nasze plany pełno roboty brukarskiej dookoła. No i co najgorsze, poprzednie mało trafione połacie żwirowe trzeba likwidować...

No naprawdę Macie powera

Pięknie i będzie jeszcze piękniej ,warto się pomęczyć
Johanka77 22:18, 21 lip 2019

Gardener27 napisał(a)
A ić

hehe
poszłam...
Johanka77 22:20, 21 lip 2019

Kim napisał(a)
Asiu piknie już wszystko takie dorodne

jak się sadzi większe roślinki to od razu ładnie to wygląda

Uznajmy że to było przesadzanie z opóźnionym efektem
Dziękuję!
Johanka77 22:34, 21 lip 2019

Dorii napisał(a)
Ale cudny zakątek wypoczynkowy będzie.

A to na pewno litle lime?

Za każdym razem jak kopię to sobie myślę że piach bym chciała ale wiem że jak już przekopie, domieszam dużo piachu i dobroci to będzie fajna ziemia i podlewać tyle nie trzeba. Niestety prace przygotowawcze idą dużo wolniej. Na szczęście nie cały ogród taki. Gdzie nie gdzie nadal glina ale dużo łatwiejsza w obróbce. Z tych najgorszych miejsc staramy się wywozić bo nawet glebogryzarka nie daje rady rozbić grud.

A czarnoziem w workach to gdzie nabywasz? Lokalnie czy w necie? U mnie niestety nie znalazłam ani dobrej ziemi ani kompostu a swojego tyle co kot napłakał. To co przywożą na tony to pył w czarnym kolorze z perzem i szkłem.

Stajnie też mam dwie, w następną niedzielę wybieram się na wykopki. Mam nadzieję że dużo się zmieści do mojego autka i że nie zasmrodzę go na zawsze.

Hej! Tak, to na pewno Little Lime
Mam je 2 lata.

W sumie to fajnie masz, że nie musisz podlewać tak często.
Widać, każdy ma swój krzyż w ogrodzie.

Czarnoziemu nie kupuję. Kiedyś zamawiałam wywrotkę, ale to loteria. Ostatni po pół roku był suchym skamieniałym pyłem... Przetestowałąm te z worka i kupuję ten żółty ze zdjęcia w markecie. Mieszam go zawsze z moim piachem i korą oraz obornikiem. Zgodnie z radą Toszki, to daje więcej, ni te trefne czarnoziemy.
Po prostu daję dużo próchnicy, a jak mam, to kompost.

Ja kupiłam te zamykane wiaderka ze zdjęcia w LM. Ale generalnie koński nie śmierdzi za bardzo.
Johanka77 22:36, 21 lip 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

No naprawdę Macie powera

Pięknie i będzie jeszcze piękniej ,warto się pomęczyć

Dzięki Wiolu!
Cieszę się, że Ci się podoba
Dorii 22:49, 21 lip 2019

Oblukałam worki i wiadra na zdjęciu, przyda się. Wiadra nawet mam ale bez przykrywek bo mężu nie doczytał co ma kupić. Ale to i tak chyba za mało. Na razie planuję włożyć worek na śmieci w worek po korze i mam nadzieję że to da radę. A bierzesz przekompostowany czy świeży? Mój będzie świeży, koński podobno nie pali. Najwyżej dam tylko tam gdzie sadzić będę wiosną.
MirellaB 23:00, 21 lip 2019

Zaglądam i już podziwiam
Johanka77 23:04, 21 lip 2019

Dorii napisał(a)
Oblukałam worki i wiadra na zdjęciu, przyda się. Wiadra nawet mam ale bez przykrywek bo mężu nie doczytał co ma kupić. Ale to i tak chyba za mało. Na razie planuję włożyć worek na śmieci w worek po korze i mam nadzieję że to da radę. A bierzesz przekompostowany czy świeży? Mój będzie świeży, koński podobno nie pali. Najwyżej dam tylko tam gdzie sadzić będę wiosną.

Biorę świeży albo przesuszony.
Koński nie pali, możesz go dawać śmiało.

Ja dałam dziś ten co przywiozłam dziś
Przekopuję go na całej rabacie, korzenie znajdą go sobie w ziemi.