Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 20:06, 26 kwi 2020

Magleska napisał(a)
Asia ostatnia fotka rewelacja

i placyk bardzo fajnie wyszedł

podziwiam za konsekwencję -lawenda w takiej masie będzie wyglądała bosko

Madzia, placyk jeszcze się robi
Jeszcze ze trzy paski zostały.

Noe robię już zdjęć in progress - wrzucę finał

Za lawendą tęsknię... Kto moją pamięta?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=147
Johanka77 20:13, 26 kwi 2020

No to jeszcze dzisiejsze dla Was

Agi2006 20:14, 26 kwi 2020

Asia a palenisko przyszło?
mrokasia 20:24, 26 kwi 2020

Ożesz, nie no, nie będę mogła spać przez ten trawnik...
Carexowisko ma swoje słabsze strony, niestety... współczuję tego dłubania. Ja muszę swoim powyrywać te kwiaty ale ciągle mam coś pilniejszego. Dziś eM się ze mnie śmiał, że robię pięć rzeczy na raz...
Jak patrzę na Twój ogród i czytam o planach (sama lawenda ) to mam rozdwojenie jaźni - bo z jednej strony mi się to bardzo podoba a z drugiej - nie umiałabym ...
Johanka77 20:39, 26 kwi 2020

Agi2006 napisał(a)
Asia a palenisko przyszło?

Wysłali w piątek.
Mam nadzieję, że jutro dotrze.
Johanka77 20:41, 26 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Ożesz, nie no, nie będę mogła spać przez ten trawnik...
Carexowisko ma swoje słabsze strony, niestety... współczuję tego dłubania. Ja muszę swoim powyrywać te kwiaty ale ciągle mam coś pilniejszego. Dziś eM się ze mnie śmiał, że robię pięć rzeczy na raz...
Jak patrzę na Twój ogród i czytam o planach (sama lawenda ) to mam rozdwojenie jaźni - bo z jednej strony mi się to bardzo podoba a z drugiej - nie umiałabym ...

Kasia, nie sama... Przecież tam jest śmiałek darniowy i jeżówki Green Jewel... Do tego ta lawenda. I może kulki grabowe. To tłum cały!
Magda70 20:51, 26 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)
Małe planowanie.
Magda70 właśnie zauważyłam, że powyżej zdjęcia brak
Więc tak...
Tam gdzie donice, będą kulki grabowe, a między nimi lawenda.

Asia, ja bym lawendzie podziękowała. W/g mnie graby i śmialki wystarczą.
Johanka77 20:57, 26 kwi 2020

Magda70 napisał(a)

Asia, ja bym lawendzie podziękowała. W/g mnie graby i śmialki wystarczą.

Hmmm... Jałowce, śmiałki i graby...? Nie za zielono?
W sumie dla lawendy ten pas robiłam, ale ma jeszcze szansę na nowej skarpie.

Zobaczę...
Magda70 20:58, 26 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)
Zakończyłam na dziś.
W sumie jestem zadowolona.

Od rana nawoziłam azofoską trawy - wszystkie hakone, w tym te nowe Aurea, oraz Variegatusy na brzozowej.
Szpaler „gracków” dostał florowitu do trawnika, bo ca dużo ich jest na latanie z konewką z azofoską.

Potem było obfite podlewanie nawozu.

W tym czasie córcia nasza posypała wszystkie tuje i jałowce nawozem, co też zostało zlane obficie.

Po obiedzie wzięłam się za najgorszą robotę... i tu nastąpi sromotne zniechęcenie tych, co wzdychają do mojego Carexowiska.
Otóż dwa tygodnie temu wyrwałam carexom kwitnące źdźbła. Zajęło mi to półtorej dnia, żmudna robota, wydłubywałam nawet te małe kfiottki spomiędzy traw.
Dziś po dwóch tygodniach czekało mnie jeszcze raz to samo... i to nie było mało, Wręcz więcej niż ostatnio.
Zakładam, że będzie jeszcze trzeci rzut, bo między trawami widziałam jeszcze czarne łebki, do których nie mogłam się dostać.
Plecy mnie bolą jak jasna cholera....
Myślę sobie, że to obfite kwitnienie jest spowodowane tym, że jakieś 3 tygodnie temu dałam im azotu na wzrost. I chyba poszło też w kwiatka...

W piątek czeka mnie wycinka Emperorów. Już dziś miałąm na to ochotę, bo opadają im płatki, ale pomyślałam sobie, że dam jeszcze liściom tydzień słonka powdychać. Niech się cebulki wykarmią...
Dobrze myślę, czy nie?

Więc za rok tnij carexy o tej porze. Ja moje ciełam dziś...razem z kwiatami I od razu będziesz ciąc tulipki
Magda70 21:00, 26 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)

Hmmm... Jałowce, śmiałki i graby...? Nie za zielono?
W sumie dla lawendy ten pas robiłam, ale ma jeszcze szansę na nowej skarpie.

Zobaczę...

Jak dla mnie nie... Fajnie, że jeżówki tam masz.
U mnie z kulkami i trzcinnikiem rosnie werbena dla koloru.