Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

Pwl 08:54, 18 paź 2011

rozmnożyć żurawkę jest łatwiutko. Najłatwiej podzielić ale można też urywać pęczki. Bułka z masłem
Iwonka tak zrobiła tutaj. Na pierwszym zdjęciu jest Electric Lime, na jesieni ma takie wzorki na liściach
ale wiosną będzie cała jasno-żółta.
justi 11:52, 18 paź 2011

Pwl napisał(a)
rozmnożyć żurawkę jest łatwiutko. Najłatwiej podzielić ale można też urywać pęczki. Bułka z masłem
Iwonka tak zrobiła tutaj. Na pierwszym zdjęciu jest Electric Lime, na jesieni ma takie wzorki na liściach
ale wiosną będzie cała jasno-żółta.

Dzięki Paweł za link. Nie zaglądałam tam chyba jeszcze. Ja dzielę rośliny na pół, a przez pęczki nie próbowałam. Chętnie zjem tą bułkę z masłem
Patasia 12:46, 18 paź 2011

Witaj Justii Awatarek śliczny .Żurawki masz przepiękne.I link ,tez mi sie kiedyś przyda Nawet do tych moich 5 -niedawno zakupionych żurawek -ale zawsze to już coś Pozdrawiam cieplutko.
Matka 12:48, 18 paź 2011

ooo, urywać pęczki/pączki mówicie?czyli chodzi o to, że ma być chociaż 1 korzonek?
Pszczelarnia 14:00, 18 paź 2011

Justi, piękna osoba w awatarku, piękne zdjęcie, piękne kolory ale - jak już mówiła Monteverde (Ania), coś jest w tym zdjęciu takiego. Wiesz, ja bym Cię widziała w ekranizacji Królowej Śniegu - nie dlatego, żeś zimna (o nie) ale jakieś dostojeństwo jest w Tobie takie ... władcze....? No powiem tak: jak pojawiasz się na Forum, to nie ma żebym kilka razy nie spojrzała trwożliwie na awatarek.
isia33 15:56, 18 paź 2011

No proszę, ktoś jeszcze o mnie pamięta Moje żurawki mają się dobrze, ale zostawiam je w domu do wiosny. Jakieś 3 tygodnie temu poodrywałam boczne listki z innej żurawki i już widzę, że wypuszczają korzenie. Mam nadzieję, że w doniczce będzie im dobrze.
Pwl 17:50, 18 paź 2011

Bogda napisał(a)
ooo, urywać pęczki/pączki mówicie?czyli chodzi o to, że ma być chociaż 1 korzonek?

Jak najbliżej "bulwy-środka" musisz urywać aby było trochę "podstawy" na takiej
sadzonce. Nie wiem jak to opisać Ogólnie naprawdę jest łatwo je ukorzenić.
justi 18:16, 18 paź 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Justi, piękna osoba w awatarku, piękne zdjęcie, piękne kolory ale - jak już mówiła Monteverde (Ania), coś jest w tym zdjęciu takiego. Wiesz, ja bym Cię widziała w ekranizacji Królowej Śniegu - nie dlatego, żeś zimna (o nie) ale jakieś dostojeństwo jest w Tobie takie ... władcze....? No powiem tak: jak pojawiasz się na Forum, to nie ma żebym kilka razy nie spojrzała trwożliwie na awatarek.

Zamurowało mnie, aż nie wiem co Ci odpowiedzieć. To chyba tylko takie wrażenie na tym zdjęciu, toż ja normalna. Chyba muszę wstawić fotę w stroju roboczym i gumiakach
justi 18:17, 18 paź 2011

Pwl napisał(a)

Jak najbliżej "bulwy-środka" musisz urywać aby było trochę "podstawy" na takiej
sadzonce. Nie wiem jak to opisać Ogólnie naprawdę jest łatwo je ukorzenić.

Ja kroję nożem przez środek rośliny, do końca bryły korzeniowej.
Sebek 19:46, 18 paź 2011

Nożem też można. Ja dziś też rozmnażałem żurawki przez sadzonki z piętką - oby się udało, tfu, tfu