Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 21:24, 16 maj 2017

ania_m napisał(a)
Wyczytałam ze przycinasz swoje świerki conica. Ja mam własnie takiego jednego świerka i chciałam mu nadać ładny kształt stożka. Wrzuciłam u siebie zdjęcie i chciałam prosić o rade może mi doradzisz jak to najlepiej zrobić i kiedy, czy teraz można go przyciąć?
Jeśli możesz to zapraszam, zaglądnij do mnie

Aniu zaraz zerknę u Ciebie, ale radziłabym raczej wstrzymać się z cięciem - conika ma jasne przyrosty jak przytniesz teraz to będzie w "ciapki"

Lecę do Ciebie zerknąć jak to wygląda
Makusia 22:50, 16 maj 2017

No gdzie są te nowe kanciki? Przegapiłam???
ania_m 09:47, 17 maj 2017

Angelika dziękuję za odpowiedź świerk w środku jest dość ładny, dopiero tak głębiej ma łyse gałązki. Różnica koloru miedzy przyrostami, a starymi igłami nie jest aż tak duża, spróbuje go ciachnąć od strony ściany i zobaczę jak to wygląda. Muszę go tak przyciąć żeby gołe gałązki nie były widoczne, ale żeby miał ładny kształt. Jeśli chodzi o dół to zobaczę czy tak dużo się uda obciąć. Nie mam wprawy w formowaniu roślin, boje się ze będzie gorzej niż jest, ale praktyka czyni mistrza
MirellaB 10:10, 17 maj 2017

Angelika przypomnij jaka to odmiana zielonego klona palmowego u Ciebie?
Może pojadę dzisiaj do Juccy jak będzie to kupię
MirellaB 10:18, 17 maj 2017

Czy to jest Shirasawy?
Czy on może rosnąć od południowej strony w pełnym słońcu? Nie będzie liści słońce przypalało?
AngelikaX 12:47, 17 maj 2017

Mirellko tak to ten- mam w słońcu w słońcu - daje rade - ma może ciut przypalone po lecie ale tragedii wielkiej nie ma
AngelikaX 12:49, 17 maj 2017

ania_m napisał(a)
Angelika dziękuję za odpowiedź świerk w środku jest dość ładny, dopiero tak głębiej ma łyse gałązki. Różnica koloru miedzy przyrostami, a starymi igłami nie jest aż tak duża, spróbuje go ciachnąć od strony ściany i zobaczę jak to wygląda. Muszę go tak przyciąć żeby gołe gałązki nie były widoczne, ale żeby miał ładny kształt. Jeśli chodzi o dół to zobaczę czy tak dużo się uda obciąć. Nie mam wprawy w formowaniu roślin, boje się ze będzie gorzej niż jest, ale praktyka czyni mistrza

Moje mają jasne przyrosty, więc na razie wstrzymuje się.
Z cięciem to lepiej dwa razy podejście zrobić niż ciachnąć za dużo ja jak swoje kule tne to obchodzę po x razy, patrze z daleka - sąsiedzi mają pewnie widowisko...
AngelikaX 12:51, 17 maj 2017

Makusia napisał(a)
No gdzie są te nowe kanciki? Przegapiłam???

Były foty w ubiegłym tygodniu, ale takie już do cięcia był te kanciki, więc nie przegapiłaś - wczoraj ciachałam na świeżo - później coś z fot wrzucę
SlonecznyOgrod 13:03, 17 maj 2017

Angela, a Ty hortensje przykrywałaś przed przymrozkami?
AngelikaX 13:15, 17 maj 2017

Nie przykrywałam