Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 09:42, 31 sie 2018

Dzięki Ewa

O czym należy pamiętać...
* odpowiednie stanowisko - wrzosy kochają słońce,
* odpowiednie podłoże - kwaśne
* dobór odpowiednich odmian - i pod względem kolorystycznym kwiatów i brać pod uwagę trzeba jaką docelową wielkość będą miały krzewinki (rozstrzał jest dość spory)
* dobrze jest też pokombinować z kolorem liści (od ciemnozielonych do seledynowych), aby wiosną jak zetniemy część przektitłą było troszkę koloru i/lub dodać wrzośce - wiosną coś na tej dość smutnej rabacie się zadzieje

aaaaa i zapomniałabym

* najlepiej sadzić w grupach po kilkanaście jednej odmiany

Pozdrawiam

SlonecznyOgrod 22:22, 31 sie 2018

Pamiętam tę Twoją inspirację, pamiętam jak szukałaś takiego kręgu, pamiętam jak się szlifował, kto szlifował, kto malował... byłam całkiem na bieżąco

Później posadziłaś obok fioletowy powojnik...

Ale Wy perfekcyjnie to zrobiliście, lepsze od prototypa.

Buziaki.
AngelikaX 11:50, 01 wrz 2018

Daria ojej... aż w szoku jestem, że w pamięci Ci zapadły takie szczególy, toż to zeszłej wiosny było ja lubię takie akcje... człowiek przebiera nóżkami w tej zimie i czeka żeby ruszyć z kopyta... teraz nic nie planuję po Nowym Roku... szkoda trochę, ale ogród nie jest z gumy, nie mam już gdzie

basia3012 21:26, 06 wrz 2018

Angeliko, CUDNIE . Ogród marzeń a może marzenie o ogrodzie. Sama nie wiem.
Mam pytanie, czy ostnice u Ciebie też bardzo rozsiewają się? U mnie zakryły calutkie wrzosowisko.Czy można temu jakoś zaradzić?
I jeszcze czy trawy w donicach zimują np rozplenica Hameln? I czy z tym zwisającym, oliwkowozielonym cudeńkiem zimuje?
Zachwycona jestem Twoim ogrodem. Już byłam tu kilka razy ale nie wiem czy wpisywałam się.
Pozdrawiam.
siakowa 08:05, 07 wrz 2018

Twoj ogrod kest tak bujny zadbany zielony i soczysty ze az serce rosnie jak sie patrzy na niego pozdrawiam
AngelikaX 11:03, 19 wrz 2018

Serio? Aż miło się czyta, zwłaszcza, że okres wakacyjny czyt. potffforne upały wywołały u mnie mega lenia ogrodowego - prace ograniczyłam do minimum... fajnie, że ogród mimo mojego obijania sobie świetnie radzi

AngelikaX 11:10, 19 wrz 2018

basia3012 napisał(a)
Angeliko, CUDNIE . Ogród marzeń a może marzenie o ogrodzie. Sama nie wiem.
Mam pytanie, czy ostnice u Ciebie też bardzo rozsiewają się? U mnie zakryły calutkie wrzosowisko.Czy można temu jakoś zaradzić?
I jeszcze czy trawy w donicach zimują np rozplenica Hameln? I czy z tym zwisającym, oliwkowozielonym cudeńkiem zimuje?
Zachwycona jestem Twoim ogrodem. Już byłam tu kilka razy ale nie wiem czy wpisywałam się.
Pozdrawiam.

Cześć Basia

myślę, że wszystkie "zimujące" w gruncie trawy jeśli posadzisz w donicy, której nie ocieplisz raczej nie dadzą rady przezimować... moje rozplenice w donicach (rubrum) nie zimują nawet w gruncie trzeba je traktować jako sezonowe (ewentualnie schować na zimę) a to zielone zwisające (dichondra srebrzysta) nie zimuje na 100% - mam pierwszy rok nie wiem czy już pierwsze przymrozki nie dadzą jej w kość - zobaczymy

Ostnica rozsiewa mi się także po wrzosowisku, na razie pozwalam jej - jeśli nie chcesz jej to wyrywaj

Dzięki za pochwaLy, pozdrawiam

AngelikaX 11:20, 19 wrz 2018

Trochę fotek wrześniowych ślę, bo to jakby nie patrzeć końcówka miesiąca prawie a skoro wrzesień to mój ulubiony miesiąc ogrodowy wypadałoby wrzucić trochę kadrów

Rozplenice - uwielbiam, kłoski w słońcu są mega

AngelikaX 11:24, 19 wrz 2018

AngelikaX 11:27, 19 wrz 2018

Przed rozplenicami jest danicowe kulkowisko - silvery w tym roku kilkukrotnie przybrały na masie