Masz dużo krzewów, a z nimi jest dużo pracy przy przycince wiosną. Ja tyle nie mam, a i to łapki od sekatorka bolą!
Elu, eksmisje zatwardziałego nie rosnącego można zrobić szybko. Ale jednak szkoda kasy, którą się na to chciejstwo składało. Dlatego trzeba kombinować.
Ale dziś już się odmeldowuję. Dobranoc!
MIRKA mam duzy ogrod i jest co robic, ale mam tez i obowiazki wobec rodziny ktore sa w W-wie. Odleglosc nie tak duza Konstancin droga na Gore i nastepnie w strone Piaseczna skrecam na Zalesie i z Zalesia na Ustanow i dalej. Razem ok 35 mimut przy dobrych ukladach drogowych z domu na dzialke.
W kazdym razie nie mam lekko. Zreszta w kazdej rodzinie nie ma sielanki zawsze jest cos pod gorke na dzialce sie rozladowywuje.
Aniu mialam jak kupilam na świerkach. Kupowalam po 10 zl z plantacji, wtedy nie mialam pojecia o galasach, wybieralam ktory mi sie podobal facet z mna szedl z lopata i kopal. Przywiozl 40 swierkow na miejsce mysmy wkopalimw grunt we wrzesniu.
Na wiosne zaczela sie pielegnacja, dalismy duzo obornika pod drzewka. Zreszta do tej pory w zimie styczen luty lejemy gnojowke obornik zmieszany w wodzie pod iglaki swierki.
Na kilku z nich pokazaly sie szyski zadowoleni, ze wydaja kwiatostany, zmylilo nas to, ze mialy stare szyszki. Jak sie okazalo po sprawdzeniu, ze to galasy. Najpierw bylo obrywanie, ale pokazaly sie mszyce pryskałam. Nastepnie kazda wiosne od 4 lat pryskam promanalem i nie ma ślady po szkodnikach.
Po prostu trzeba zagladac i sprawdzac, czy cos sie dzieje. Przede wszystkim jak drzewo jest dobrze odzywione to robactwo i choroby sie nie imaja.
Jedne swierki sa posadzone w komposcie z trawy poprostu na pryzmie bo kompostownika jeszcze nie mialam wiec trawa po skoszeniu byla w roznych miejscach skladowana. Świerki przewyzszaja wzrostem i uroda wszystkie inne. Wlasnie te na ponizszym zdjeciu z prawej strony.
Nizej te same swierki na gruzie a po prawiej swkerki serbskie. Moim zdanjem serby to najpkekniejsze swierki i najlatwiejsze w uprawie. Tez ich mam sporo. Wszystkie swierki byly kupowane z mysla aby wiatr zatrzymac.
Suche oczko bylo pelne dwa tygodnie temu
Teraz jest tylemwody opada, zielen na kamieniach zniknie jak bedzie slonce