Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 23:49, 05 kwi 2017

Dzisiaj zrobilam kilka zdjec moze najpierw magnolia źolta.

Ten zagon musze wypielic jałowiec plozacy w jesieni nie dalam rady bo lało i trzeba teraz

Daglezja szyszki wypuszcza

ElzbietaFranka 23:55, 05 kwi 2017

Forsycje ladnie sie rozkwitly

Widoczek na cyprysa i berberysy

ElzbietaFranka 00:00, 06 kwi 2017

Modrzewie we wiosennej szacie

italic text
hanka_andrus 00:04, 06 kwi 2017

Masz dużo krzewów, a z nimi jest dużo pracy przy przycince wiosną. Ja tyle nie mam, a i to łapki od sekatorka bolą!
Elu, eksmisje zatwardziałego nie rosnącego można zrobić szybko. Ale jednak szkoda kasy, którą się na to chciejstwo składało. Dlatego trzeba kombinować.
Ale dziś już się odmeldowuję. Dobranoc!

Monia81 08:29, 06 kwi 2017

Lubię modrzewie, ta ich soczysta jabłuszkowa zieleń na wiosnę
08:56, 06 kwi 2017
Elu masz sporo modrzewi i świerków.
A jak z galasami na świerkach.Masz je na swoich?
Mira104 09:28, 06 kwi 2017

Masz taki ogród, że ja bym do Warszawy nie wracała Uwielbiam takie sielskie, spokojne klimaty.
ElzbietaFranka 11:07, 06 kwi 2017

MIRKA mam duzy ogrod i jest co robic, ale mam tez i obowiazki wobec rodziny ktore sa w W-wie. Odleglosc nie tak duza Konstancin droga na Gore i nastepnie w strone Piaseczna skrecam na Zalesie i z Zalesia na Ustanow i dalej. Razem ok 35 mimut przy dobrych ukladach drogowych z domu na dzialke.

W kazdym razie nie mam lekko. Zreszta w kazdej rodzinie nie ma sielanki zawsze jest cos pod gorke na dzialce sie rozladowywuje.

Milka 11:09, 06 kwi 2017

Ta żółta magnolia ma dużo pąków, będzie szał. Jaka odmiana, u mnie są 2 sztuki Yellov River, ale coś słabo z kwiatami.
ElzbietaFranka 11:22, 06 kwi 2017

Aniaaa napisał(a)
Elu masz sporo modrzewi i świerków.
A jak z galasami na świerkach.Masz je na swoich?

Aniu mialam jak kupilam na świerkach. Kupowalam po 10 zl z plantacji, wtedy nie mialam pojecia o galasach, wybieralam ktory mi sie podobal facet z mna szedl z lopata i kopal. Przywiozl 40 swierkow na miejsce mysmy wkopalimw grunt we wrzesniu.
Na wiosne zaczela sie pielegnacja, dalismy duzo obornika pod drzewka. Zreszta do tej pory w zimie styczen luty lejemy gnojowke obornik zmieszany w wodzie pod iglaki swierki.
Na kilku z nich pokazaly sie szyski zadowoleni, ze wydaja kwiatostany, zmylilo nas to, ze mialy stare szyszki. Jak sie okazalo po sprawdzeniu, ze to galasy. Najpierw bylo obrywanie, ale pokazaly sie mszyce pryskałam. Nastepnie kazda wiosne od 4 lat pryskam promanalem i nie ma ślady po szkodnikach.
Po prostu trzeba zagladac i sprawdzac, czy cos sie dzieje. Przede wszystkim jak drzewo jest dobrze odzywione to robactwo i choroby sie nie imaja.
Jedne swierki sa posadzone w komposcie z trawy poprostu na pryzmie bo kompostownika jeszcze nie mialam wiec trawa po skoszeniu byla w roznych miejscach skladowana. Świerki przewyzszaja wzrostem i uroda wszystkie inne. Wlasnie te na ponizszym zdjeciu z prawej strony.

Nizej te same swierki na gruzie a po prawiej swkerki serbskie. Moim zdanjem serby to najpkekniejsze swierki i najlatwiejsze w uprawie. Tez ich mam sporo. Wszystkie swierki byly kupowane z mysla aby wiatr zatrzymac.

Suche oczko bylo pelne dwa tygodnie temu

Teraz jest tylemwody opada, zielen na kamieniach zniknie jak bedzie slonce