Podoba mi się ten pomysł bo nawet jak zrobię tam kiedyś warzywniak to te śliwki będą pasowały, trochę szkoda że nie owocują.
Tylko gdzie ja dostanę takie zgrabne drzewka??
Oj jeszcze długo nie. Póki nie ma mrozów, kopię i przygotowuje się do wiosennego sadzenia. Wolno idzie, bo doba za wcześnie się kończy. Zostają więc tylko weekendy, a i te jakoś szybko uciekają.
Moje weekendy częściowo pracujące, tym bardziej mało czasu. Marta szacunku jeszcze raz na to co udało się zrobić. Mam z p . . Insentycznajdziesz wizualizację jaką Ty tworzysz
U mnie raczej nie przejdzie, ale u Ciebie wygląda super
W sumie to nie szukalam jeszcze, na wiosne bede buszowac po szkolkach
Problem z takimi drzewkami jest taki ze powinny byc od malego ladnie prowadzone bo czasami straszne krzaczory rosna, a ja chce osiagnac efekt drzewka, nie krzaka.
Rozplenicę to tylko 'Hammeln' - bezpieczna i przewidywalna.
Mimo, że kształt geometryczny to można nasadzenia poprowadzić bardziej swobodnie. Ale trzeba je ograniczyć co do gatunków.
Przy takim wyraźnym wycięciu rabatek (jak w kwietnikach barokowych) trzeba uważać z nasadzeniami, żeby linie się nie zagubiły - inaczej wyjdzie "kołtun" - jak mówi Danusia.
I pamiętać o skali (proporcje wysokości roślin do rozmiarów rabaty).
Zeby nie bylo za pusto wiosna i wczesnym latem, posadzilabym cebulowe (ale tylko takie ktorych sie nie wykopuje), krokusy, przebisniegi, narcyzy, czosnki, mieczyki bizantyjskie
Czyli 1 rozplenicę Hammeln masz na 1m2: można coś jej dołożyć, zajmie ciut mniej. Dałabym gdzieś czyściec Hummelo na brzegach dla towarzystwa kwitnącym czosnkom.
I zawilce 'Honorine Jobet' - ale kilka gdzieś (żeby wynieść do góry i rozjaśnić górą kolor jesienny rabaty: ciemne kotki rozplenicy i ciemne główki jeżówek).
Na wiosnę to czosnki i ew. na brzegach tulipany botaniczne przy trawach.
Mieczyki te się wykopuje, nie są dłowieczne.
Czy ta wiśnia nie będzie za duża i rozłożysta nad rabatą (tam widzę 1,20 m odległości do rabatek). Może wiśnia 'Accolade', jest szczupła do góry.
Można coś wielopniowego utopić w trawie (świdośliwa w trawie seslerii jesiennej albo też w Hammeln z krokusami).