Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem!

Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem!

17:07, 10 sty 2017
ID wydaje mi się, że chodziło o Ice Dance zimozielona
Iwk4 17:17, 10 sty 2017

Tak. Dokładnie. To Ogrodowiskowy skrót.
ID - carex Ice Dance
A np. rh - to rododendrony. Kiedyś dlugo szukałam tego tłumaczenia rh. Wszyscy tak pisali, a ja się wstydziłam zapytać
AgaCzek 18:00, 10 sty 2017

Dzięki za tłumaczenie

a "zimozielona" to moje ulubione hasło. Nie lubię zimowej a szczególnie wczesnowiosennej pustki

Kurcze - jak wyliczam ile tego wszystkiego potrzeba to chyba trzeba będzie zakupić kominiarki i zrobić jakiś napad na bank.
Iwk4 18:50, 10 sty 2017

ID jest na początek fajna, bo po atwo się ją dzieli. Ładnie przyrasta. I zimozielona. Z dorodnej sadzonki mozna mieć sporo malych.
Może ktoś będzie mial przedszkolaki i się podzieli?
Ja jestem właśnie na etapie mnozenia. W zeszlym sezonie dostałam kilka sadzonek od dziewczyn
20:12, 10 sty 2017
AgaCzek napisał(a)
Dzięki za tłumaczenie

a "zimozielona" to moje ulubione hasło. Nie lubię zimowej a szczególnie wczesnowiosennej pustki

Kurcze - jak wyliczam ile tego wszystkiego potrzeba to chyba trzeba będzie zakupić kominiarki i zrobić jakiś napad na bank.

Fajnie jest jak się robi cały ogród w jeden sezon, ale niestety czasem trzeba, zrobić niektóre rabaty a inne w następnym roku. Albo maleństwa kupować, lub duże i od razu dzielić. Oczywiście nie wszystko się da. Możesz się wymieniać jak masz czegoś więcej.

Albo w ostateczności skok na bank , ale raty z odsetkami
AgaCzek 22:30, 10 sty 2017

Na razie pokupowałam troszkę roślinek na przedsprzedaży (wysyłka w marcu) , takich na które mam już wybrane miejsca m.in po to by porozkładać na różne miesiące koszty i by nie zabić się finansowo na wiosnę. Mam listę roślin, które chce systematycznie dokupować - podzielone na miesiące kwitnienia, kolory itd

Ogólnie mąż już się puka w głowę, ale wiem, że będzie zadowolony jak już będzie to wszystko pięknie rosło

A póki co walczę z kwadracikiem i paintem - mam nadzieję, że jutro uda mi się wrzucić coś sensownie wyglądającego
AgaCzek 14:07, 11 sty 2017

Taaaak i mamy problem - napisałam, ze kupiłam w przedsprzedaży roślinki - za to nie zauważyłam, że bukszpanu kolumnowe nie są na marzec i przyszły... 5 min temu.

Wsadziłam jeden karton w drugi, i postawiłam donice na tych kartonach na tarasie. Macie pomysł jak to to zabezpieczyć póki mrozy są? w nocy dzisiaj było -7, teraz -2.

Jak będzie odwilż to wkopię je w donicach w ziemię, ale póki co nie wiem jak je zabezpieczyć.

14:19, 11 sty 2017
Może do garażu, jeśli nie ogrzewany.
AgaCzek 14:24, 11 sty 2017

Garaż nieogrzewany ale niestety w 100% zaciemniony
sylwik69 18:20, 11 sty 2017

Jak ja kupowałam sadzonki bukszpanu kończyła się jesień i wtedy Toszka radziła aby wykopać rowek od strony zachodniej,osłoniętej od wiatru i zadołować przykrywając korą,no a teraz gdy mrozy wydaje mi się że można też osłonić dodatkowo włókniną i dbać aby gdy temp. będzie na plusie zostały podlane.
Może ktoś jeszcze inaczej doradzi sadzonki piękne,nie wiedziałam że istnieje kolumnowy bukszpan,jeśli zdradzisz gdzie kupiłaś na pw,może i ja się skuszę
Nie wiem czy to profesjonalne cięcie,ale ja lawendę tnę wczesną wiosną zanim ruszy wegetacja,korekcyjnie usuwam to co zmarzło i nadaję formę a potem zaraz po przekwitnięciu,wtedy szybko odbija i ponownie kwitnie aż do przymrozków i często gdy ciepła i długa jesień tnę 3 raz.