Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem!

Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem!

Margerytka40 14:55, 16 sty 2017

Agatka,a co to za robota przy paru drzewkach . Jak wybierzesz odpowiednie to jeszcze darmową ściółkę będziesz miała a ogród bez drzew tak jak dziewczyny piszą jest niekompletny.
Nett 20:00, 17 sty 2017

Agatko przypadkiem natknęłam się na ogród Janiny i bardzo fajnie sobie poradziła z przedogródkiem, ma podobny układ jak u Ciebie. Obejrzyj wizytówkę, może cś Cię zainspiruje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7336-wizytowka-ogrodek-janiny

Póki co zastanawiamy się jak wypełnić cały ten kwadrat przed domem, a może trzeba na rabacie żwirowej tylko plamami coś sadzić.
Asieq 11:22, 18 sty 2017

Przychodzę z rewizytą
Ciekawa jestem ostatecznego wyglądu Twojego przedogródka.
Będę zaglądać i podglądać, może i dla siebie zaczerpnę inspiracji
Zwłaszcza, że też walczysz z gliną.
Nett 12:17, 18 sty 2017

Znalazłam jeszcze zdjęcie wisienek u Sylwii, co prawda przed płotem, ale widać, że nie zasłaniają widoku przez ogrodzenie, można posadzić i coś wyższego i niższego, na co ma się ochotę. I listki drobne

https://pl.pinterest.com/pin/411797959656980447/
AgaCzek 21:16, 18 sty 2017

Witaj Asieq

Nett nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła i Twoich inspiracji, piękne są te powiązane piny też. Te wisienki to są te "osobliwe" o których wcześniej pisałaś?

Tylko gdzie je wsadzić? - nie do końca chyba da się z przodu, bo tam już będą hortensje na pniach (które zimą będą paskudne ) i jeszcze jak dodam te drzewka to nie będzie zimozielono. Nie wiem, czy w tym momencie nie zostawić jakiś stożków tujkowych czy bukszpanowych z przodu. A dać jakie drzewko w samym rogu - w prawym rogu za śmietnikiem będzie magnolia to coś by mogło być po lewej stronie (albo odwrotnie).
Nett 21:23, 18 sty 2017

Agatko ja te wisienki widziałabym tutaj:

Ja wiem, że planowałaś tam hortensje na pniu, ale jeśli ich nie kupiłaś jeszcze, to moim zdaniem idealnie by tam pasowały hortensje "bez pnia" Wzdłuż całego płotu pod drzewami.
AgaCzek 11:14, 19 sty 2017

Hortensje akurat już kupione.

A odn. całego szpaleru drzewek: póki ci to dla mnie chyba jeszcze za dużo szczególnie z przodu. Za to myślę, że mogłoby się takie drzewko dobrze komponować za śmietnikiem - tylko znów jest problem bo nie wiadomo czy bryła korzeniowa zmieści się między śmietnikiem a polbrukiem. Jeśli będzie bardzo duża to nie da się tam wsadzić.

Za to znalazłam drzewko, które mi się spodobało - wiśnia kiku shidare. Tzn spodobało mi się dużo wcześniej, ale nie myślałam o nim na teraz. Zwłaszcza, że trzeba by znaleźć takie szczepione powyżej 2 m. Pięknie wyglądają liście i cudnie kwitnie. (ciekawe ile jest sprzątania po kwitnieniu - tak wiem - jestem okropna). Aha no i nie można jej zasadzić na mocno obsadzonej rabacie, bo po jakimś czasie przez tą formę płaczącą wykosi rośliny rosnące pod nią.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym - czy nie umieścić na rabacie po lewej stronie domu jabłoni (ew jeszcze czegoś by się dobrze komponowało) w formie palmety. Owoce by się przydały - własne i niepryskane ale jak to wszystko połączyć by miało to sens to nie wiem. Umieszczenie jabłoni na rabacie kwiatowej może być niebezpieczne dla roślin rosnących w pobliżu - jabłka przecież potrafią same spadać - mogą połamać roślinki pod spodem. Ciekawe czy ktoś ma to tak rozwiązane czy już za mocno przekombinowuję.

Z drugiej strony czy palmety nie są zbyt sztuczne? nienaturalne? - chyba będą po prostu musiała zobaczyć na żywo daną roślinę i zdecydować czy mi się podoba czy nie.
AgaCzek 21:18, 01 lut 2017

Ok decyzje jakie zostały podjęte (wszystko przez was ):
Z liściastych
- Zakupiona 200 cm kiku shidare zakura
- Na wiosnę będzie kupiona magnolia (ciekawa jestem jakie polecacie) ponoć susan powtarza kwitnienie i nie sprawia większych problemów - chyba, że polecacie jakąś inną (byleby nie śnieżną białą)
- w w lewym rogu ogrodu od strony tarasu będzie coś z kulistą koroną - z tych co polecacie najbardziej spodobał mi się klon globosum, katalpy są zbyt kapryśne a ziemia u mnie nie najlepsza. Widziałam też że kulistą koronę ma dąb błotny. Tylko jeszcze muszę o nim poczytać. Oczywiście każdy koniecznie w wersji szczepionej by mi jakiś gigant nie urósł.

Oprócz drzew z liściastych będzie jeszcze klonik palmowy - tylko nie wiem czy ten pierzasty garnet czy o większych listkach atropurpureum. Ważne by był czerwony on będzie z lewej strony ogrodu na tych falach na drugiej "fali" będzie szczepiony na pniu berberys admiration - kolor w sumie ten sam co kloników - powinien ładnie się komponować.

spodobała mi się też taka brzózka - tylko jeszcze nie wymyśliłam gdzie ją wsadzić więc na razie po prostu tylko sobie rozważam.
[zdjęcie zmoderowane]

Aha - i oczywiście nie powstrzymałam się - kupiłam migdałka na pniu - jedyna roślina zakupiona na którą nie mam jeszcze miejsca - tak wiem, że tak się nie robi, ale zawsze miałam migdałki i jakoś nie wyobrażam sobie ogrodu bez migdałka na pniu

Ogólnie zrobiłam listę roślinek z opisanymi na etykietach potencjalnymi czasami kwitnienia i ilością roślinek. Lista nie zawiera mojej hodowli kulek bukszpanowych z działki i kilku innych roślinek typu funkia itd.
[zdjęcie zmoderowane]

Gardenarium 16:49, 02 lut 2017

Aga, poczytaj regulamin w zakresie wklejania zdjęć.
Nie można nie swojego autorstwa wklejać. Tylko link ewentualnie.

Kilka ogrodów z tych podlinkowanych ogrodów to moje projekty Tym bardziej dumna jestem, że będziesz się inspirować. Janiny, Syli

A moje wiśnie są tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista

i jesienią https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista?page=2

Instagram Ogrodowiska
AgaCzek 22:11, 02 lut 2017

Musze powiedzieć, że tworzenie nowego ogrodu to istna obsesja i w amoku zapomina się o regułach.

Już teraz zapamiętam, by wklejać tylko swoje zdjęcia