Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 13:49, 19 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne jesienne fotki sumak zachwycający

Mam pytanko...nawoziłaś hortki tylko obornikiem końskim jesienią czy jak ?
Moje w tym roku były niedożywione po tych sztucznych nawozach...

Dzięki Wiola

Hortensje, trawy i róże obłożyłam obornikiem na zimę.
Ale może zacznę od początku, bo to tu może byc klucz.
Pod hortensje przygotowałam duże dołki, ziemie miałam kupioną z takimi bryłami przerobionymi z roslin, jakby przekompostowane, to pewnie była ziemia z kopalni, która w pobliżu działa.
Kiedy tworzyłam tę rabatę akurat dostałam 3 przyczepki przekompostowanego obornika- takiego 5 letniego i dałam do każdego dołka , ale jeszcze nie wszystko, bo podsypywałam glinką i absorbentem. dałam też patyki spruchniałe i kawałki cegieł, gruzu- ja tak robię, żeby zatrzymać wodę.

O sztucznych nawozach bardzo dużo się tutaj mówiło, każdy sypał, a ja nie bo jak kiedyś podsypałam to popaliłam tuje, trawnik i u mnie się to nie sprawdza. Kilka dni bez deszczu i taki nawóz zżera...
SlonecznyOgrod 14:02, 19 paź 2018

Kasiolaaa napisał(a)
oooo sumaki to plaga u mojej babci w ogrodzie rozpanoszyly sie

Trzeba pilnować, ja mam trzy i starczy, reszte traktuję jak chwasty. Chwasty wszyscy wyrywamy, bo o swoje ogródki dbamy
SlonecznyOgrod 14:03, 19 paź 2018

Magleska napisał(a)
macham wieczorowo
sumaki też mi sie podobają ..... i limkowa nadal śliczna

Dziś pochmurno, to sumaki widać jak się świecą.
I limkowa dziękuje
macham
Wiolka5_7 16:21, 19 paź 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Dzięki Wiola

Hortensje, trawy i róże obłożyłam obornikiem na zimę.
Ale może zacznę od początku, bo to tu może byc klucz.
Pod hortensje przygotowałam duże dołki, ziemie miałam kupioną z takimi bryłami przerobionymi z roslin, jakby przekompostowane, to pewnie była ziemia z kopalni, która w pobliżu działa.
Kiedy tworzyłam tę rabatę akurat dostałam 3 przyczepki przekompostowanego obornika- takiego 5 letniego i dałam do każdego dołka , ale jeszcze nie wszystko, bo podsypywałam glinką i absorbentem. dałam też patyki spruchniałe i kawałki cegieł, gruzu- ja tak robię, żeby zatrzymać wodę.

O sztucznych nawozach bardzo dużo się tutaj mówiło, każdy sypał, a ja nie bo jak kiedyś podsypałam to popaliłam tuje, trawnik i u mnie się to nie sprawdza. Kilka dni bez deszczu i taki nawóz zżera...

No właśnie u mnie podejrzewam,że nawóz sztuczny się szybko wyplukał przez częste podlewanie...
jutro będę miała obornik , to obłoże obornikiem na zimę...oraz wyściółkuję mieszanką liściasto-iglastą oraz dam mączkę granitową i siarkę...i zobaczę jak będą rosły
Dzięki za info
greg66 18:49, 19 paź 2018

Dario a czym obsypujesz trawy?
SlonecznyOgrod 11:33, 21 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

No właśnie u mnie podejrzewam,że nawóz sztuczny się szybko wyplukał przez częste podlewanie...
jutro będę miała obornik , to obłoże obornikiem na zimę...oraz wyściółkuję mieszanką liściasto-iglastą oraz dam mączkę granitową i siarkę...i zobaczę jak będą rosły
Dzięki za info

Te sztuczne nawozy przy nieodpowiednim odczynie zasalają glebę, czasami efekt może być odwrotny--- to tak jak suplementy diety dla człowieka i lepsze naturalne witaminki z owoców itp. bo one wiadomo, że się wchłoną, a sztuczne to czasami jedno blokuje drugie.
I juz musze się powstrzymać, bo bym o zdrowiu, diecie pisała i pisała...
Obornik też sobie trochę załatwiłam i będę obkładać po trochu nasady hortensji i traw. Masz juz ten obornik?
Reszta twoich dodatków też super, możesz czekać z niecierpliwością na przyszły sezon
SlonecznyOgrod 11:37, 21 paź 2018

greg66 napisał(a)
Dario a czym obsypujesz trawy?

Grzegorzu, trawy obkładam obornikiem, takim ze słomą.
Wiolka5_7 11:48, 21 paź 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Te sztuczne nawozy przy nieodpowiednim odczynie zasalają glebę, czasami efekt może być odwrotny--- to tak jak suplementy diety dla człowieka i lepsze naturalne witaminki z owoców itp. bo one wiadomo, że się wchłoną, a sztuczne to czasami jedno blokuje drugie.
I juz musze się powstrzymać, bo bym o zdrowiu, diecie pisała i pisała...
Obornik też sobie trochę załatwiłam i będę obkładać po trochu nasady hortensji i traw. Masz juz ten obornik?
Reszta twoich dodatków też super, możesz czekać z niecierpliwością na przyszły sezon

Właśnie teraz wiem,że zasalają ...obornik wczoraj przywieźliśmy...
Wiadomo,że naturalne witaminki lepsze i dla roślin i człowieka
Już czekam z niecierpliwością na wiosnę a póki co to muszę jeszcze obornik przekopać i posadzić trochę cebul ...
gosika67 12:09, 21 paź 2018

Mieliśmy kiedyś sumaki na działce z tyłu, trudno było je opanować, pozbyliśmy się ale podobają mi się u kogoś, teraz czarują barwami, pozdrawiam i do zobaczenia za tydzień, będę Ci wyglądała i kibicowała, oby pogoda Wam dopisała.
SlonecznyOgrod 12:13, 21 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Właśnie teraz wiem,że zasalają ...obornik wczoraj przywieźliśmy...
Wiadomo,że naturalne witaminki lepsze i dla roślin i człowieka
Już czekam z niecierpliwością na wiosnę a póki co to muszę jeszcze obornik przekopać i posadzić trochę cebul ...

Przywieźliście czyli wszystko zgodnie z planem, bo w sobotę miało byc
Ile udało się wam przywieźć?

Ale to zobacz, przez dalsze prace w ogrodzie wydłuża się sezon i to też cieszy Bynajmniej ja tak mam, szykuję jeszcze późną jesienią, ale i szybko zaczynam, bo podcinam bez czy coś innego porządkuję na mniej oficjalnej częsci działki już w styczniu/lutym- taki sposób na tęsknotę ogrodową, bo same obrazki mi nie wystarczają.

Będzie porządnie, mówię Ci!!! Ty pracowita jesteś to efekty będą spektakularne!